Újabb japán gyártó térhet vissza a WRC-be!

Frissítve:
2018-10-12, 14:05

Egy ikonikus japán gyártó, a Toyota a 2017-es évben már visszatért a FIA Rally Világbajnokságra. Talán ez a mozzanat ösztönözte a Mitsubishit arra, hogy ismét a tettek mezejére lépjen!

Az elsőként 1973-ban megrendezésre kerülő Rali-világbajnokság folyamatos résztvevőivé tartoztak a következő, legendás japán márkák: a Toyota, a Mitsubishi és a Subaru. Előbbi még a 2000-res évek kezdete előtt döntött úgy, hogy kiszállni kíván a gyártók sorából, Forma-1-es tevékenységek miatt. A Subaru egészen 2008-ig állta a sarat, míg a Mitsubishi előtte három évvel már kiszállt a versenyből. Vajon mi ösztönözte a Mitsut arra, hogy ismét a terepre menjen?

Mitsubishi raliautó

Az elmúlt években a Toyota fontolóra vette visszatérését a versenysorozatba, így a Toyota Motorsport GmbH a Yaris raliautó fejlesztésén munkálkodott, hogy még 2017-ben ismét a mezőnyben versenyezhessen.

Toyota Yaris raliautó

Toyota Yaris raliautó tesztelésen

 A tesztprogram keretein belül a fejlesztők igyekeztek számos extrém helyszínen kideríteni, hogy az 1,6 literes közvetlen benzinbefecskendezéses, több, mint 300 lóerős turbómotorral szerelt Yaris WRC valóban felkészült-e az újbóli megmérettetésre.

Toyota Yaris WRC

Toyoda Akio, a japán vállalat elnöke sosem titkolta, hogy elszánt autósport rajongó, így bizton reméli, hogy a Toyota mellett előbb vagy utóbb a Mitsubishi és a Subaru is egyszer visszalép a versenybe. A WRC gyártói közt jelenleg csupán a Toyota képviseli Japánt, és míg korábban a másik két márkával is harcba tudott szállni, ezt most nem teheti meg.

Toyota ralipilótája

A Rallye nevű német weboldalról lehetett tudni, hogy a Mitsubishi számára az igazi ösztönzést a Toyota újbóli versenybe lépése adta. A vállalat jelenleg tagja a Renault-Nissan szövetségnek, ahol a Mitsubishi tapasztalt képviselői bizonyára jelentős szerepet töltenek be a FIA technikai munkacsoportjaiban.

Subaru raliautó

A 2018-as bajnokság a széria 46. szezonja, melyben összesen 13 verseny kapott helyet. A 2019-es WRC naptár várhatóan Japánnal, valamint Chilével egészül ki, a gyártók elmondása szerint egy márkának kizárólag addig éri meg szerepelni a WRC versenysorozataiban, ameddig sikeres tud lenni benne. Ezzel még egyet is tudok érteni!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Lancia Stratos
2019. december 14.
A Stratos volt az első raliautó a világon, amit kimondottan ilyen célú versenyzésre építettek. A középmotoros olasz háromszor nyert világbajnokságot zsinórban!
Alpine A110
2020. október 03.
Az Alpine A110, ami megnyerte az 1973-as WRC-t hosszú évekig egy magyar roncstelepen pihent, szerencsére most jó kezekbe került.

További hírek