Újfajta 3D-s műszerfalon dolgozik a Bosch

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-09-09, 12:08

A német vállalat kijelzője lehet a műszerfalak következő generációja.

Az utóbbi időben sorra jelentik be az autógyártók és az autóipari beszállítók, hogy újfajta megoldásokon dolgoznak a vezető és az autó közötti kommunikáció hatékonyabbá tételére. Ennek egyik lehetséges technológiája a kiterjesztett valóság használata az autókban. Ez olyan head-up displayek és projektorok alkalmazását jelenti, amelyek a szélvédőn jelenítik meg a különböző információkat és figyelmeztetéseket, de oly módon, hogy azok térbeli és időbeli elhelyezése megkönnyítse azok értelmezését. A technológia nagyon ígéretes, segítségével sokkal biztonságosabbá tehető az autózás.

Bosch 3D műszerfal

Legutóbb a Jaguar Land Rover (JLR) szerepelt a hírekben azzal, hogy saját 3D-s head-up displayek kifejlesztésén dolgoznak, amely a másik lehetséges út. Most pedig az egyik legrégebbi és legnagyobb autóipari beszállító, a Bosch rukkolt elő valami hasonlóval. A német vállalat technológiája azonban annyiban eltér a JLR megoldásától és a kiterjesztett valóság használatától, hogy ők „sima” 3 dimenziós kijelzők fejlesztésén dolgoznak.  A manapság elterjedt teljesen digitális műszerfalakat olyan kijelzőkkel váltanák ki, amelyek térhatású megjelenítésre is képesek.  Hasonló fejlődés a televíziók esetében volt megfigyelhető.

Bosch 3D műszerfal

Ahogy más gyártók esetében sem, különleges 3D-s szemüvegek viselésére itt sem lesz szükség, de a technológia pontos működése egyelőre hétpecsétes titok. Ahogy mindig, ebben az esetben is a biztonság növelése az elsődleges szempont, amellett persze, hogy a Bosch megoldása a mostani műszerfalak következő generációja lehet a technológia evolúcióban, amit a felhasználók akkor is értékelnek, ha valójában nincs is rá szükségük. A vállalat számításai szerint a digitális műszerfalak és kijelzők piaca megduplázódik a következő 5 évben, ahogy egyre kisebb kategóriákban is megjelenik, majd elvárt lesz a technológia.

További érdekes infókért az autók világából katt az Alapjárat legfrissebb hírösszefoglalójára:

Címkék:

Kapcsolódó írások

Játék – Ismerd fel az autókat műszerfaluk alapján!
2017. június 16.
Tíz autókülönlegesség műszerfalának fotóját láthatod legújabb kvízjátékunk kapcsán. Vajon mindegyik modellt felismered?
Bosch virtuális napellenző
2020. január 07.
Mesterséges intelligenciával működik az új rendszer.

További hírek