2023. szeptember 07. | 10:14

Az újfajta tábláknak figyelemfelhívó szerepe van, főleg iskolák környékén helyezik ki ezeket.

Beindult az iskolaidőszak, így a forgalom is jóval nagyobb az utakon, főleg a reggeli és a délutáni órákban. A szülők igyekeztnek eljuttatni gyerekeiket az óvodába/iskolába, ehhez pedig az esetek döntő többségében autót használnak.

Ilyenkor az oktatási intézmények mellett komoly dugók alakulhatnak ki, amely sok bosszúságot okoz azoknak, akik csak elhaladnának az adott létesítmény mellett. Erre egyébként már évtizeted óta létezik egy enyhítő megoldás.

Az úgynevezett Kiss&Ride zónákról már az ötvenes években is írnak a Los Angeles Times egyik cikkében, amely annyit jelent, hogy a sofőr épp csak addig áll meg, míg utasa kipattan az autóból, adnak egy puszit egymásnak, és az autós már hajt is tovább. Ezzel igyekeznek a lehető legkisebb ideig feltartani a mögöttük érkezőket.

Ezt egy ideje hazánkban is meghonosították a „Puszi és menj!” feliratú táblákkal. Angyalföldön például már régebben is kitettek ilyet, és akkora sikere volt, hogy elkezdtek foglalkozni azzal, hogy bekerüljön a hivatalos KRESZ-táblák közé.

Most Újbudán, a helyi önkormányzat és a Gellérthegyi Lakók Érdekvédelmi Egyesülete közösen kezdeményezte ilyen táblák kihelyezését. Tóth Márton helyi önkormányzati képviselő azt nyilatkozta, hogy több pozitív visszajelzést is kapott a táblával kapcsolatban.

Figyelmesség a reggeli és a délutáni rohanásban gyermeküket iskolába szállító szülők felé. Illetve egy lehetőség a biztonságosabb be- és kiszállás biztosítására - mondta Tóth.

Egyébként vidéken is több helyen megjelent ilyen tábla, Cegléden és Székesfehérváron is felállítottak ilyet, de már Sopronban, Pécsett és Debrecenben is lehet találkozni a „Puszi és menj!” jelzéssel.

Depositphotos