2023. március 23. | 09:58

Az övét nem használó utas súlyos sérüléseket szenvedett.

Még 2021 nyarán történt az az eset, hogy a 3. számú főúton haladt Kerecsend felé egy 19 éves, friss jogosítvánnyal rendelkező férfi Opel Astrájával. Az autóban még négyen utaztak.

A vádlott a megengedett sebességhatáron belül haladt, amikor utasait ijesztgetni akarta, ezért a kormányt a zene ritmusára kezdte jobbra-balra rángatni. Az egyik elkormányzás során lehaladt az útról, majd onnan visszakormányozva elvesztette uralmát a kocsi felett, végül a bal oldali útpadkára sodródott, ahol felborult.

A balesetben a biztonsági övet nem használó egyik kiskorú utas a járműből kirepült, és 8 napon túl gyógyuló sérülést, a koponyacsont törését és agysérülést szenvedett el. A sértettnél a baleset miatt memóriazavar alakult ki, ami maradandó fogyatékosságnak minősül.

A balesethez többek közt a vádlott azon KRESZ szabályszegése vezetett, mely szerint a járművel az időjárási és forgalmi viszonyoknak, valamint az útviszonyoknak – az út vonalvezetésének és állapotának – megfelelően kell közlekedni. Az eredmény bekövetkezéséhez hozzájárult az is, hogy a kiskorú sértett nem használt becsatolt biztonsági övet. Amennyiben a biztonsági övet használta volna, a járműből nem esett volna ki, és a maradandó fogyatékosságot eredményező súlyos sérülései nem alakultak volna ki.

A járási ügyészség a férfit maradandó fogyatékosságot okozó közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja, mely bűncselekménynek a büntetési tétele kettő évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Az Egri Járási Ügyészség a most benyújtott vádiratában mértékes indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Ennek keretében a vádhatóság két év végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, illetve három év közúti járművezetéstől eltiltás kiszabásra tett indítványt.

A rendőrség egyébként most indított újabb kampányt, amely a biztonsági öv használatának fontosságára hívja fel a figyelmet. A magyar autósok mindössze 88 százaléka használja az övet, ha autóba ül.

Magyarország Ügyészsége