2022. május 09. | 14:40

15 ezer liter vegyszer ömlött ki, a hírek szerint emberi mulasztás történt. Az esetnek nincs sérültje, illetve környezeti kár sem keletkezett.

Idén március 22-én került sor a Tesla berlini gigagyárának megnyitójára. Elon Musk az ünnepségen még táncos kedvében volt, ám nem kellett sokat várni az első balesetre a németországi üzemben. A hírek szerint április 11-én 15 ezer liter vegyszer ömlött ki az autógyártó fényezőüzeméből, miután emberi mulasztás miatt nyitva maradt a folyadéktartály egyik szelepe. Szerencsére az üzemet felkészítették erre az eshetőségre, ugyanis a tartálynak otthont adó csarnok alján egy gyűjtőedény található, és a folyadék ebben gyűlt össze.

A vállalat megbízott egy veszélyes anyagok ártalmatlanítására szakosodott céget, hogy a folyadékot pumpálja ki, ami még aznap meg is történt. A szakemberek azonban másnap elfelejtették átmosni a szivattyúzáshoz használt csöveket, így amikor ezeket kivitték az üzem elé, néhány liter folyadék a betonra ömlött. Ezt a mennyiséget egy speciális anyag segítségével azonnal felitatták. Brandenburg tartomány környezetvédelmi hatósága szerint környezetszennyezés nem történt.

Egy fotó alapján felmerült a gyanú, hogy a folyadék egy része egy esőelvezető csatornába kerülhetett, azonban erre eddig semmi jel nem utal. A gyárnál az esővizet egy hatalmas, tűzoltáshoz épített víztározóba gyűjtik, amelynek tartalmát folyamatosan vizsgálják, de szennyezést nem találtak. Környezetvédelmi szervezetek az eset alapos kivizsgálását követelik, ugyanis a kiömlött folyadék rendkívül veszélyes az ivóvízre.

A Tesla berlini gigagyára közel 5 milliárd eurós beruházásból valósult meg. Az üzem idén márciusban kapott engedélyt a működésre, és mintegy 12 ezer embernek adhat munkát. Elon Musk tervei szerint évente akár 500 ezer Model Y is készülhet majd Berlinben.