2022. március 23. | 10:05

A ceremónián 30 vásárló vehette át vadonatúj Model Y-ját a cég vezérigazgatójától.

Elon Musk tegnap a Giga Berlin megnyitóján átadta az első Németországban gyártott Teslákat az ügyfeleknek, ezzel pedig az amerikai vállalat első európai üzeme hivatalosan is megkezdte a munkát. Első körben 30 vásárló vehette át Model Y elektromos crossoverét a cég vezérigazgatójától, aki táncra perdült és viccelődött a rajongókkal.

„Ez egy nagyszerű nap a gyár számára és egy újabb fontos lépés a fenntartható jövő irányába” – nyilatkozta Musk.

A dél-afrikai születésű milliárdos elmondta, a Tesla a hatóságok jóváhagyásának függvényében várhatóan jövőre teszi majd elérhetővé Európában a Full Self-Driving vezetéstámogató szoftvercsomag tesztverzióját. Hozzátette, addig még nagyon sokat kell dolgozniuk a FSD-n, ugyanis az európai utak országonként eltérőek, és ez rengeteg trükkös helyzetet szül a rendszer szempontjából.

Olaf Scholz, német kancellár szintén részt vett az eseményen, és beszédében az autóipar jövőjének titulálta a Giga Berlint. A politikus csak nehezen tudta megközelíteni a létesítményt, mivel környezetvédelmi aktivisták elzárták az üzem bejáratát, és transzparensekkel tiltakoztak a gyár jelentős vízhasználata ellen. Két tüntető pedig az autópálya feletti tábláról lógva akadályozta a forgalmat, még órákkal a megnyitó után is.

Musk tervei szerint a berlini gyár már 2021 júliusában megkezdte volna a termelést, ám az engedélyezési folyamat elhúzódott a létesítmény lehetséges környezeti hatásaival kapcsolatos aggodalmak miatt.

Ezért a Tesla kénytelen volt Sanghajból kielégíteni az európai igényeket, ami jelentősen növelte a logisztikai költségeket egy olyan időszakban, amikor az egész autóipart az ellátási lánc zavarai hátráltatják. A helyi hatóságok március 4-én adták meg a gyártás megkezdéséhez szükséges engedélyt, amelyet többek között a vízhasználatra és a légszennyezésre vonatkozó feltételekhez kötöttek.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.