szombat - 2022. december 03.
5.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kezdődhet a munka a Tesla Giga Berlinben, de egyelőre csak feltételes engedéllyel

2022. március 07. | 15:22

A cégnek elsőként bizonyítania kell, hogy eleget tesz a vízhasználatra és a légszennyezésre vonatkozó megkötéseknek.

Több hónapos huzavonát követően a Tesla Gigafactory Berlin pénteken megkapta a feltételes engedélyt, így megkezdődhet az autógyártás a kaliforniai vállalat 5 milliárd euróból felépített első európai üzemében.

Az eredeti tervek szerint a Giga Berlinnek tavaly nyáron kellett volna megkezdenie az autógyártást. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója korábban kihangsúlyozta, az új üzemnek kulcsszerepe lesz abban, hogy az amerikai cég maga mögé utasítsa a Volkswagent, amely jelenleg a legnépszerűbb gyártónak számít Európában az elektromosautó-eladások tekintetében. A német vállalat mintegy 25 százalékos részesedéssel rendelkezik az elektromosautó-piacon, míg a Tesla 13 százalékot tudhat magáénak.

Tesla Gigafactory Berlin madártávlatból

Dietmar Woidke, Brandenburg tartomány kormányzója a Giga Berling megnyitásával kapcsolatos hivatalos sajtótájékoztatón elmondta, a Tesla-gyár hatalmas lökést jelenthet Németország és a régió számára ipari és technológiai szempontból egyaránt.

A várakozások szerint a Tesla új üzeme mintegy 12 ezer munkahelyet teremt majd, és eddig mintegy 2600 pozíciót töltöttek be. Ezen kívül a kaliforniai vállalat számos helyi beszállítóval is tárgyalásokat folytat, hogy minél alacsonyabban tudják tartani a költségeket.

A mostani engedély még nem jelenti azt, hogy a Tesla azonnal megkezdheti az elektromos autók gyártását Berlinben. Az amerikai cégnek elsőként bizonyítania kell, hogy számos feltételnek eleget tesz, többek között a vízhasználatra és a légszennyezésre vonatkozó megkötéseknek. A Tesla csak ezután kaphatja meg a régóta várt működési engedélyét.

Tesla Model Y

A Tesla tervei szerint, amint a Giga Berlin teljesen elkészül és maximális kapacitáson képes üzemelni, éves szinten mintegy 500 ezer Model Y fog készülni a gyárban. Musk úgy számol, hogy ez legkésőbb a jövő év végére be fog következni. Ez lényegesen felgyorsítaná és olcsóbbá tenné az elektromos crossover európai ellátását, a Model Y-t ugyanis jelenleg Sanghajból importálják a kontinens piacára.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!