Vajon legális karácsonyi izzókkal kidekorálni az autót? – A rendőrség válaszol

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-12-12, 07:07

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatát kérdeztük meg erről.

A karácsonyi láz hamar magával ragadja az embert, a hangulatot könnyen lehet fokozni fényekkel, dekorációval és persze a megfelelő zenével. Jellemzően december elejétől kezdődően fényárba borulnak a forgalmasabb utak, főterek és sokan a lakásukat is kidekorálják fényfüzérekkel és/vagy mindenféle egyéb csicsával. Egyesek azonban odáig merészkednek, hogy az autójukat is feldíszítik.

Karácsonyi izzókkal kidekorált Ford Focus

Egyre sűrűbben találkozni karácsonyi pompába bújtatott járművekkel az utakon Magyarországon is. A hangulatfelelősök nagy része csak diszkréten egy kis mikulásfigurát tapaszt fel belülről a hátsó szélvédőre, mások azonban képesek villogó karácsonyi világítással „feltuningolt” autóval útnak indulni. Ez már sok a jóból, bizonyára szabálytalan. A kétségeket eloszlatandó a rendőrséghez fordultunk válaszokért.

Természetesen írott szabályok vonatkoznak az autók világítóberendezéseire és azok üzemszerű működtetésére, - ahogyan azt sejteni lehetett - a tulajdonos nem variálhatja kénye kedve szerint azokat és nem helyezhet el akármilyen világító eszközöket az autón vagy a belterében. Ezek az előírások részletesen tárgyalják az autók kizárólagosan elfogadott fényjelzést adó berendezéseit, olyannyira, hogy még a belsőtér világításának színét sem lehet(ne) például kékes árnyalatúra változtatni.

Karácsonyi izzókkal kidekorált Opel Astra

Az idevágó előírásokat a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet paragrafusai szabályozzák. A belső tér világítására vonatkozóan úgy fogalmaz, hogy az kizárólag fehér- vagy kadmiumsárga fényű lehet, továbbá a vezetőülésből kapcsolhatónak kell lennie, kivéve a helyi megvilágítást adó lámpákat (pl. gyári hangulatvilágítás). Mindez rögtön kizárja például a hátsó szélvédőre belülről kihelyezett fényfüzér használatát, hiszen általában se a fény színére vonatkozó, se pedig a kapcsolhatóság szabályainak nem felel meg.

A jármű külsején elhelyezett fényt kibocsátó vagy fényvisszaverő berendezésekről a jogszabály szigorúan rendelkezik. Azok elhelyezésére, fényerejére, színére mind vonatkoznak előírások. Szabályszerűen csak a tompított és távolsági fényszórók, első ködlámpák, nappali menetjelző fények, keresőlámpa, hátsó piros helyzetjelző, ködzárófény, tolatólámpa, irányjelzők és a narancssárga illetve kék megkülönböztető fényjelző berendezések használhatók. Utóbbiak mellett semmilyen további, villogó fényt kibocsátani képes fényforrással nem szerelhető fel az autó.

Karácsonyi izzókkal kidekorált Volkswagen Golf

 Az egyéb dekorációk beltérben való elhelyezésére vonatkozóan az a mérvadó, hogy azok nem zavarhatják a vezetőt a szabad kilátásban és nem veszélyeztethetik az utasok testi épségére. Ugyanez érvényes az autó külsején elhelyezett díszekre is, azok nem jelenthetnek veszélyt a forgalom többi résztvevőjére, ebből következően bármilyen utólagos díszítés elhelyezése az autón és az autóban egyaránt balesetveszélyes és tilos.

ORFK Kommunikációs Szolgálata

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet

Kapcsolódó írások

Szabálytalankodó sofőr
2020. január 07.
Karácsonykor sem tétlenkedett a yard.
rendőrautó hátulja
2021. február 08.
A rendőrség fokozottan ellenőriz két járműtípust.

További hírek