2018 második félévében kezdték meg az előreláthatólag kilenc hónapon át tartó, sávelzárásokkal járó munkálatokat az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. A Főtáv Zrt. hőgyűrű kiépítését végzi, az Erzsébet híd alatt viszik át a távfűtést Budáról Pestre, elsőként az V. kerületbe. A kivitelezés végezetét a helyreállítással együtt 2019. áprilisának végére időzítették.

Erzsébet híd

A felújítási munkálatok miatt kezdetben Pestről az Erzsébet hídra vezető úton csak a buszsávot kerítették el, ez nemigen okozott a szokásosnál nagyobb fennakadásokat.

buszsáv elkerítés

A munkálatok előrehaladtával újabb és újabb forgalomkorlátozásokkal kell számolniuk az Erzsébet hídon közlekedni kívánó vezetőknek, újabban például este 22.00 és reggel 05.00 óra között Buda felé csupán egy forgalmi sávon tudnak haladni az autósok a dilatációs szerkezet javítása miatt. A nappali közlekedésre vonatkozóan a távhővezeték-építésre való tekintettel Buda irányában két forgalmi sávon lehet közlekedni.

A közel 5 milliárd forintos költséggel járó alagútépítési munkálatot uniós és saját forrásból finanszírozzák. Kiderült, hogy az állami és önkormányzati területen zajló beruházások esetében az előzetes engedélykérés nem tartozik a távhőre vonatkozó szabályok közé, így például a környékbeli üzletek tulajdonosainak reklamációja sem ért semmit.

Az építkezés újabb üteme 27-én, szombaton vette kezdetét, melynek „köszönhetően” ismét változtatni kellett az eddig érvényben lévő forgalmi korlátozásokon: a Kossuth Lajos utcában a Semmelweis utca és a Ferenciek tere között irányonként mindössze egy sávon haladhat a forgalom, továbbá a Szép utcából nem lehet balra kanyarodni az Erzsébet híd felé. Mindez várhatóan november 4-éig tart majd.

Erzsébet híd alulról

Azzal, hogy irányonként egy sávba terelték a forgalmat, több kilométeres, szinte a Keleti Pályaudvartól kezdődő hosszú sorral kell számolni már a Rákóczi út elején. Ez talán azoknak még kellemetlenebb, akik mondjuk a Kerepesi úton, az Örs vezér tere felől érkeznek és szeretnének tovább haladni az Erzsébet híd irányába, ugyanis nekik még előtte végig kell szenvedniük magukat a szokásos délutáni Pillangó utcai araszolgatáson.

Rác fürdő építkezés

A munkavégzés idejére a Kossuth Lajos utcában ideiglenes jelzőlámpa-programokat működtetnek, hogy csökkentsék a torlódást. Ezek hosszabb szabad jelzést biztosítanak a közúti forgalom számára, én azonban azt javaslom, hogy a 800 méter hosszú alagút kiépítésének ideje alatt mindenki, aki teheti a lehető legnagyobb ívben kerülje el ezt az útvonalat amennyiben nem szeretne autójában éjszakázni egy fárasztó munkanap után. Kitartást autós kollégák!

Képek:

  • MTI/Kovács Tamás