A vegán életmód beköszönt az autóiparba is!

Közzétéve:
2019-08-13, 10:31

A veganizmus nem más, mint az állati eredetű termékek használatának mellőzése. Vajon mi köze ennek az autóiparhoz?

Egyes autógyártóknak komoly fejtörtést okoz az állati eredetű bőr használatának kivitelezése. Az Audi 2018-ban mutatta be e-tron GT koncepcióját, az alacsony fekvésű, széles testű szedánt. A tanulmánynak rendkívül letisztult belsőt tulajdonítottak, olyan volt, akárcsak egy elegáns bútorüzlet.

És most jön a lényeg: a négy fő számára helyet biztosító e-tron GT kabinja vegán anyagokból készült, vagyis semmilyen állati eredetű termék nem szerepelt az enteriőr kialakításának folyamatában.

Tesla Model Y

A tervezők szintetikus bőrrel vonták be a sportüléseket és a díszítőelemeket, a szőnyegek elkészítésénél pedig újrahasznosított halhálókból készült fonatot használtak.

A Tesla például 2017 óta kínál vegán üléseket modelljeihez, a Car and Driver magazin közzététele szerint a Model 3 és a közelgő Model Y típusokban ugyanakkor már szintetikus bőrrel bevont kormánykereket tapinthatnak hamarosan a sofőrök.

Tesla Model Y

A Volvo önálló elektromos márkája, a Polestar is csatlakozott az elgondoláshoz, 2019-ben jelentette be, hogy második számú modelljének, a Polestar 2 beltere teljes mértékben állati eredetű anyagoktól mentes lesz.

"Olyan szabványos vegán belső tereket terveztünk, amelyek vonzóvá válnak az előretekintő közönség számára, különösen azon ügyfelek számára, akik feliratkoztak a Polestar 2 várólistájára" – mondta Maximilian Missoni, a Polestar tervezési vezetője, a modell bemutatásakor tett a nyilatkozatában.

A közeljövőben elképzelhetőleg több autógyártó is követni fogja ezt a fajta elképzelést, ami lássuk be, nem lenne rossz döntés részükről!

Kapcsolódó írások

Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Autós képgyűjtemény 2.
2017. február 13.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban
VW Up! méretű elektromos autóval villant az Audi
2017. június 02.
Az németek 2021-re tervezik az önvezető, e-Tron rendszerrel ellátott kisautójuk piacra dobását. Vajon ez lesz a valaha készült legkisebb Audi?
V8 helyett V6: itt az új Audi RS4 Avant
2017. szeptember 12.
Egy valamit hiányolhatunk az új Audi RS4 Avantból, a V8-at. Csökkent a köbcenti, megfogyatkoztak a hengerek, viszont még így is 170 Nm-el erősebb elődjénél