Még egyedibb autókat kínál az Audi

Frissítve:
2018-11-09, 16:41

Az Audi egy eddig páratlan, részlegesen matt fényezéssel rukkolt elő, hogy még egyedibbek lehessenek az autói.

A részlegesen matt fényezés egyébként a homokszórásra emlékeztető megoldással készül. Ahol is egy sablonon keresztül üvegszemcsékkel szórják meg az adott felületet, így azon a területen durvább felületi minőséget hoznak létre. Ezen megoldással a mattított felület elüt a környező elemek színétől, így alkalmassá válik kimondottan tartós minták, feliratok vagy akár képek elhelyezésére.

2016 nyarán már alkalmazta az Audi kis számban ezt a megoldást, de azóta tovább fejlesztették a technológiát. Akkor az Audi R8 Coupe V10 plus "24h" kiadásán található "R8" matricázás keltette fel a figyelmet a szakmai körökben.

Audi R8 V10 Plusz oldalról

Ezt akkor még kézzel készítették, ezért sok időt vett igénybe, azóta az öt emberből álló csapat bővült, valamint az automatizálás nagyban felgyorsította a folyamatot. Például a Q2 egy különkiadásán a C oszlop mintázatát alakították ki így, ennek az elemnek a felületkezelése pedig nem vett igénybe egy percnél többet. A nagyobb alkatrészek sem okoznak gondot, a TT 20. évfordulós speciális kiadásán például az oldalszoknyán lévő Audi gyűrűk részlegesen matt felületűek.

Itthon 1998-ban kezdték Győrben a járműgyártást a legendás Audi TT-vel, azóta töretlen a típus népszerűsége, ezt mutatja az is, hogy 2016-ban elkészült az 1 milliomodik darab, amely egy catalunya piros Audi TT RS volt. 2017-ben pedig összesen 105 491 autó gördült le a gyártósorokról.

Audi Q2 hátulról fotózva

"Ezzel a folyamattal nagy előnyt szereztünk versenytársainkkal szemben" - mondja Dr. Erhard Brandl, a fejlesztési technológiai részleg vezetője.

Így az autó szinte összes külső vagy belső festett felülete személyre szabható. A részleges matt fényezésnél minden mikrométer számít: A festékszóró ereje nem lehet túl magas, különben a festék alatti réteg megsérülne. "Most először sikerült kombinálni ezt a rendkívüli pontosságot a sorozatgyártás sebességével" - magyarázza Marco Karig, az Audi GmbH projektmenedzsere.

Később valószínűleg több modellnél is alkalmazzák majd ezt a felületkezelést, bár nem valószínű, hogy csak az Audi használja majd.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Audi TT 20 years limitált kiadás, oldalról fotózva
2018. december 05.
Az Audi limitált kiadású „TT 20 years” modellekkel tiszteleg a TT 2 évtizedes sikertörténete előtt.
A Quattro első 25 éve – Az ötlet
2017. február 15.
Hogyan jutott el az Audi az Iltis-technológiától az RS4-ig?

További hírek