2019. március 01. | 12:52

A Polestar 1 csak a csali volt, nagyobb volumenben a Polestar 2-t fogják gyártani! Már alig várjuk, hogy Genfben láthassuk élőben!

Aki esetleg nem tudná, és a külcsínből sem esett volna még le, a Polestar a Volvo fiatal, teljesítmény orientált típusokat gyártó almárkája. A tavalyi Genfi Autószalonon bemutatott Polestar 1-et mindenki szájtátva fogadta és úgy néz ki idén is lesz indok a csodálkozásra, hiszen lehúzzák a leplet első, tisztán elektromos modelljükről, ami a Tesla Model 3 babérjaira tör.

A prémium, ötajtós fastback a Volvótól kölcsönözte a hátsó lámpákat, vastag C-oszlopokat és a szokatlanul nagy felniket, ami azért is fura, mert a hatótáv növelése érdekében az elektromos és hibrid autók általában virsli gumikon gurulnak. Opcionálisan kérhető hozzá a Performance Pack, ami Ohlins lengéscsillapítást, Brembo fékeket és 20-as felniket tartalmaz. Ha nem volna elég a fényűzésből, akkor arany színű biztonsági öveket, féknyergeket és szelepfedelet is igényelhetsz. A beltérben az infotainment-rendszer Andorid alapú, Google Maps elektromos autó specifikus funkciókkal és Google Assistant szolgáltatással rendelkezik.

Tesla-verő két elektromos motor hajtja, így sejthetően nem lesz lassú: 402 lóerő és 660 Nm leadására lesz képes, ehhez az energiát a 78 kWh-s lítium-ion akkupakkból nyeri, az összkerékhajtás pedig segít, hogy alig 5 másodperc alatt érje el a 100 km/h-t. (Csakhogy legyen viszonyítási alap: a Model 3 AWD Performance 456 lóerőt és 640 Nm-t teljesít és 3,2 alatt van százon.) A Polestar 2 az EPA szabvány szerint 442 km-t tud megtenni egy feltöltéssel, az európai WLTP ciklus szerint viszont 500 kilométerben maximalizálta ezt a számot.

Kínában 2020 elejétől kezdik meg a gyártást jobb- és balkormányos kivitelben egyaránt. Először az Egyesült Államok, Kanada, Belgium, Németország, Hollandia, Norvégia, Svédország, az Egyesült Királyság és Kína részesülhet a termékből, amit 39 990 eurós indulóáron kínálnak. Sejthető, hogy a 12,5 millió forintos ár a kis akkucsomagos alapmodellre értendő, a rendeléseket továbbra is neten keresztül lehet leadni a gyártó felé.