2020. február 05. | 16:25

A japánban üzemelő Craft Sport eladó Skyline-jaitól libabőrös leszel.

Van ugye a japánoknak az a hülye szokásuk az autóiparban, hogy az igazán különleges autóikat megtartják maguknak. A legismertebb példa erre a Nissan Skyline esete, ami szerintem a Japán gyártó csúcsterméke. A Skyline név egészen az 50-es évekre nyúlik vissza, legismertebb példányai az R31, R32, R33, R34 és a legutóbbi R35-ös széria, amikről már volt olvasni való bőven nálunk is.

Ahogy egyre jobban nő ezeknek a gépeknek a kultusza, egyre inkább nő a kereslet is világszerte. Azonban nagyon nem mindegy, honnan, milyen állapotú darabhoz jut hozzá az ember, mert alkatrész ellátásának kiindulópontja Japán és az R35 kivételével az utánpótlás véges. Persze számtalan utángyártott tuning alkatrésszel lehet pótolni a kieső darabokat, de ha gyári állapot a cél, akkor oda kell figyelni.

Nem egy cég állt rá Japánban ezeknek a kultusztárgyaknak az értékesítésére, a fenti videóban is a Skyline értékesítésére szakosodott Craft Sports kereskedést mutatják be. Ha valakinek van valami zsigerből fakadó kötődése ezekhez a műszaki csodákhoz, akkor garantáltan megrángatja az EKG-ját a panoráma. Több száz kiváló állapotú Skyline sorakozik a kereskedésben, ráadásul bőven akadnak különleges GT-R példányok.

A legnagyobb darabszámban a Nissan Skyline R32 és R33 széria példányai vannak jelen, különféle változatokban. Vannak gyári állapotú, enyhén vagy durvábban átépített darabok, mint például a nagyon felkapott lilás színátmenetben tündöklő látszólag jelentős pénzzel meglocsolt R33 GT-R. A videós körsétán megdöbbentő látványt nyújt a patika állapotnak örvendő autók hosszú sora. Amolyan említés szintjén akadt még hely a kereskedésben egy láthatóan gyári állapotú Honda NSX-nek és egy iszonyúan rikító rózsaszín Suprának is.

A legkülönlegesebb darabok persze nem a szabad ég alatt pihennek. A videón látható igen ritka kék R33 GT-R LM Limited Champion Blue például a Nissan Le Mans-i 24 óráson való részvételének tiszteletére készült, 188 példányban. Ha ez nem volna elég különleges, akkor egy több kilométert futott és egy kis utólagos tuningon is átesett V-Spec is parkol mellette, ugyanazért az árért.

Szóval, ha esetleg Skyline vásárlásra adnád a fejed, érdemes hizlalni kicsit a malacperselyt és egy arra szakosodott céggel hozatni egyet az anyaországból.