Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3.5 °C
köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Vizsgálni kezdte a minisztérium, hogy mi legyen a zéró toleranciával az autósok esetében

2023. július 27. | 09:33

Lázár János minisztériuma kezdett el foglalkozni a zéró tolerancia ügyével, a Belügyminisztérium viszont ellenzné az eltörlését.

Még 2008-ban vezették be Magyarországon a zéró tolerancia elvét, ami az jelenti, hogy a sofőrök esetében nulla kell legyen a véralkoholszint, amikor kocsiba ülnek. A rendőrnek nincs már mérlegelési lehetősége, azonnal el kell vennie az ittas sofőrök jogosítványát. Azt pedig, hogy mennyi időre, a későbbi vizsgálat dönti el.

Ezzel Európa egyik legszigorúbb szabályozását vezették be hazánkban, azelőtt 0,8 ezrelékes véralkoholszintig megengedőbb volt a rendszer. A 24.hu most megtudta, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium újra foglalkozni kezdett a zéró tolerancia kérdéskörével, összegyűjtik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatokat és felülvizsgálják azokat.

Korábban mi is foglalkoztunk több cikkben az ittas vezetés hatásaival és a pontos szabályokkal, valamint több otthon is használható alkoholszondát teszteltünk, amelyekkel lemérhető, hogy mikor lehet volán mögé ülni alkoholfogyasztás után. Bock József és Varga Zoltán borászok egyébként egy márciusi konferencián újfent a zéró tolerancia enyhítését kérték nyugat-európai és amerikai mintára hivatkozva.

A 24.hu felkereste az ügyben a Belügyminisztériumot, amely hírlapi kacsának nevezte, hogy kormányzati szinten foglalkoznának a zéró tolerancia kérdéskörével. Lázár János minisztériuma azonban megerősítette a hírt, miszerint áttekintik az ezzel kapcsolatos szabályozást.

Korábban Lázár bejelentette, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t, a minisztérium közlése szerint ugyanezen a sajtótájékoztatón hangzott el az is, hogy a zéró toleranciával is foglalkoznak majd, bár ez a valóságban nem volt így, nem tért ki erre a témára azon a napon.

Pintér Sándor tárcája hozzátette, hogy a Belügyminisztériumban nem támogatják a zéró tolerancia eltörlését, nem merült fel ilyen lehetőség, a témáról pedig a kormány sem tárgyalt eddig. A 24.hu információi szerint a legnagyobb ellenzője a szabályozás enyhítésének maga a belügyminiszter.

Ha a statisztikákat nézzük, a jelenlegi rendszer kifejti hatását, hiszen a 2008-as bevezetéskor még 2177 ittas vezető okozott balesetet Magyarországon, azóta ez a szám szinte folyamatosan csökkent évről évre. 2015-ben ez a szám 1528 volt, 2022-ben pedig már csak 1192 a KSH adatai szerint.

A rendőrség adatai szerint 2018-ban 22 699 járművezetőnél mutatott pozitív értéket az alkoholvizsgálat, 2022-ben ez a szám 16 925 volt. Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a zéró toleranciára vonatkozó felvetésekre azt hangsúlyozta, hogy 0,5 ezrelékes véralkoholérték alatt senkit sem vonnak büntetőeljárás alá.

Alapjárat.hu
Megint sebességet mértek az Árpád hídon és volt, akit 171 km/órával fotóztak le Tovább száguldanak az ég felé az üzemanyagárak, megint drágul a benzin és a gázolaj

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!