A Volkswagen-csoport szeptemberi eladásai csúnyán visszaestek

Frissítve:
2018-10-18, 15:05

Az újonnan életbe lépett emissziós előírások miatt nem tudnak elég autót eladni

A WLTP mérési rendszer 2018. szeptember 1-jén lépett életbe, melynek következtében bizonyos típusokat nem lehet forgalomba helyezni. Sőt, egyes modellek gyártását szüneteltetni kell a technikai változtatások végrehajtásáig. Mondani sem kell, ez a probléma mélyen érintette a Volkswagen-csoport tagjait, hiszen a 2017 szeptemberi adatokhoz képest 18 százalékkal csökkentek az eladásaik világszerte.

Volkswagen logó felhelyezése

Többek közt a Jaguar XJR575, a Peugeot 308 GTI, de a Volkswagen-konszern az Audi RS3, és a Volkswagen Golf GTI forgalmazását is leállították egy időre, itt akadtak a legsúlyosabb problémák az előírások teljesítése kapcsán. A Volkswagen-csoport szeptemberben 827 700 járművet értékesített, mely világszerte 18,1 százalékos csökkenést jelent a 2017-es adatokhoz képest. A nyugat-európai mutatók a legrosszabbak, itt egészen sokkoló, 41,5 százalékos a visszaesés.

„Az erős nyár után számítottunk a szeptemberi visszaesésre az egész piac és a Volkswagen-csoport vonatkozásában is, tekintve hogy bevezették az új mérési normákat. Különösen érinti ez a kérdés az európai szegmenst, és az októberi eredmények is hasonlóan fognak alakulni. Erősebb növekedést novemberben és decemberben várunk ebben a régióban.” – mondta Christian Dahlheim, a Volkswagen-csoport értékesítési vezetője.

2018-as Volkswagen Golf GTI oldalról

A konszernen belül az Audi szenvedte el a legnagyobb visszaesést, 22 százalékkal csökkentek az eladásaik 2017 szeptemberéhez képest. A Volkswagen haszongépjárműveiből és a Seat autóiból egyaránt 20 százalékkal kevesebb talált gazdára, míg a Volkswagen személygépkocsikból 18,3 százalékkal adtak el többet tavaly ilyenkor.

A hullámvölgyet a Porsche érezte meg a legkevésbé, ott csak 3 százalékos visszaesés volt tapasztalható, míg a Scania és a Man még növekedést is fel tudott mutatni. Mindössze Oroszországban és Dél-Amerikában emelkedtek az értékesítési mutatók a tavalyi időszakhoz képest.

Mindezek ellenére a 2017 szeptember-január intervallumot követően 2018 megegyező periódusában 4,2 százalékos volt a növekedés a Volkswagen-csoportnál, mely egy elég érdekes adat a jelenlegi viharos időszakban. Ebből jól látszik, mekkora érvágást jelentett a konszernnek a WLTP mérési rendszer bevezetése. A mérés kapcsán szóba került Peugeot és Jaguar értékesítéseiről nincsenek pontos információk, ám valószínűleg nekik is okozott némi kárt az új rendszer.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Argo AI önvezető autó prototípus
2020. június 03.
Az Argo AI vállalat így már közös projektjük, amelybe közel 5,2 billió forintnyi összeget fektetnek.
A Volkswagen kettősadagolású dízelrendszerének bemutatása, digitális képen egy Golffal
2020. február 03.
Visszatérnek a TDI Volkswagenek a piacra, és állítólag minden normának megfelelnek, sőt!

További hírek