Eszelősen szép tanulmányautóval állt elő a Peugeot

Közzétéve:
2018-09-24, 15:52

A sportos e-Legend elektromos tanulmány egyszerre retró és jövőbe mutató.

Csaknem ötven évvel azután, hogy a Peugeot bemutatta az 504-es modell kupé változatát, előálltak egy új koncepcióval, mely nyomokban hasonlít a legendás modellre. Az e-Legend vonalai egyszerre klasszikusak és futurisztikusak, egy kicsit még az amcsi izomautókra is hasonlít. A legtöbb vonása mégis az 504 kupéról lehet ismerős, ilyenek a dupla fényszórók is. A tanulmányt a 2018 októberi Párizsi Autószalonon mutatják be hivatalosan.

Peugeot e-Legend Concept elölről.

A Peugeot tervezési vezetője, Gille Vidal elmondta, hogy az e-Legend szándékosan összefüggésben áll az előző, Instinct névre keresztelt koncepcióval:

„Az előző tanulmány egy jövőbemutató autó képét alkotta, ezt a víziót akartuk továbbfejleszteni. Azt a logikát visszük előre, mely szerint a jövőbeli autóknak nem kell ránézésre is lassúnak és unalmasan minimalistának tűnniük.”

A lemezek alatt azonban az e-Legend teljes mértékben a jövő technológiáját tartalmazza. Két elektromotor hajtja, az első és a hátsó tengelyre helyezve. A rendszer összteljesítménye 462 lóerő, mely mind a négy kereket forgatja. A 0-100-as gyorsuláshoz kevesebb, mint négy másodpercre van szüksége, végsebessége pedig 220 km/óra körül van. Egy 100 kilowattórás akkucsomagot raktak a padlóba, mellyel közel 600 kilométeres a hatótáv.

Peugeot e-Legend Concept hátulról.

A gyártó koncepcióautóiért felelős vezetője, Matthias Houssan szerint:

„Ez volt a legbonyolultabb tanulmányautó, amin eddig dolgoztam. Nehéz volt megtalálni az egyensúlyt az 504-es retró dizájnja és a futurisztikus elemek között.”

Két vezetési mód érhető el benne. A Legend üzemmódban három okostelefon méretű kijelzőn láthatjuk a fontosabb információkat, ezzel is az 504 kupé három órás műszerfalára utalnak vissza. A Boost módban pedig egy képernyőre helyezi a lényeges adatokat, a másik kettőre pedig a külső kamerák képeit vetíti.

Peugeot e-Legend Concept az 504 kupéval.

Az e-Legend négyes szintű önvezető technológiát tartalmaz, mely a gyártó i-Cockpit rendszerével összekapcsolódva elmozdítja az utast a műszerfaltól, ezzel növelve a hasznos teret a kabinban. A műszerfal egyébként egy 49 colos kijelző, mely önvezető módban filmnézésre is alkalmas. Szintén poénos elem, hogy a Pong videojáték is benne van a menüben, mely szintén az 504 kupé idején mutatkozott be. Az ülések kék átszőtt bársonnyal vannak behúzva, és látványos faberakásokat is látni. Ezzel is a retró hangulatot vegyítik az amúgy futurisztikus beltérbe.

Peugeot e-Legend Concept beltere.

A gyáriak szerint könnyen vált az autó az autonóm és a manuális vezetési módok közt. Az volt a céljuk, hogy megmutassák az embereknek, az önvezető technológia nem félelmetes dolog. A tanulmány megmarad ezen a szinten, úgy tervezték, hogy nem fog sorozatgyártásba kerülni. Az itt szerzett tapasztalatokat azonban felhasználják a későbbi modelljeiken.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További autós hírek

Mikor a videót először láttunk olyan érzésünk volt, mint ha a Mecsek rallyn néznénk a versenyt. A főhős, akinek bizonyosan…
Mondjuk azok után, hogy láttunk már a rakparton is kamiont megfordulni, semmin nem csodálkozunk… Olvasónk barátja készítette a képeket ma,…
Olvasónk Győrben rögzítette a felvételt. Egyrészt átmegy a piroson, de nem érdekes, gondolja még átfér… Aztán jön a meglepetés. Világáról…
A Magyar Rendőrség talán végre  a legjobb úton halad, hogy kiszűrje a rendszeresen, direkt szabályt szegő, pofátlan autósokat a forgalomból. …
Az egyik legnagyobb bevett pofátlanság Budapesten is a buszsáv jogtalan használata, a gyorsabb előrejutás reményében. Olvasónk az ablakból örökítette meg,…

Kapcsolódó írások

Peugeot 308 R hibrid koncepció
2018. október 22.
A francia gyártó nem titkolt célja, hogy a jövőben villanyos technológiával lássa el a legerősebb járműveit
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Elon Musk Tesla
2019. augusztus 06.
A Tesla vezérigazgatója szerint a vállalat titkos projektje komoly előrelépést hoz majd.
Tesla önvezető
2019. augusztus 24.
Az eredetileg augusztusra ígért emelés szeptemberig, vagy akár októberig is várat magára.