2020. január 16. | 16:42

Ezt állítja legalábbis Jürgen Stackmann, a márka egyik magas beosztású értékesítési igazgatója.

A kijelentés meglepő, de egyúttal érthető is, és különben sem most fordulna elő először a világtörténelemben, hogy egy nagyobb gyártó nem állít ki egy jelentős autóipari eseményen. A Párizsi Autószalon 2020. október 1. és 11. között zajlik majd, éppen a nagy Nemzetközi Autókiállítás (IAA) után, melyet idén Hannoverben tartanak szeptember 24. és 30. között.

A közeli időpont lehet tehát az oka annak, hogy a Volkswagen kihagyja Párizst? Egyáltalán nem, a dolog hátterében más okok húzódnak meg. Tudni kell, hogy a részvétel egy autószalonon minden gyártó számára kihívásokkal teli feladat, mind logisztikailag és anyagilag egyaránt. Ráadásul az utóbbi időben, a Németországban megrendezett IAA komoly érdeklődés-csökkenést tapasztalt a közönség részéről, ami VW-nek a hazai terepe.

Valószínűleg onnan fúj a szél, hogy ezzel a lépéssel igyekeznek a német rendezvények felé terelni az embereket, akik, ha érdeklődnek a Volkswagen autói iránt, kénytelenek ellátogatni a Nemzetközi Autókiállításra Hannoverbe. Hozzá kell tenni, hogy nem a teljes konszernt érinti a döntés, értesülések szerint az almárkák, mint például a SEAT, a Skoda, az Audi, stb. mind ott lehetnek a kiállítók között Párizsban is.

Már idén sem ez az első olyan hír, hogy egy márka kihagy egy neves autós rendezvényt, pont a Volkswagen-konszernhez tartozó Lamborghini szánta el magát hasonló lépésre a 202március 5-től 15-ig tartó Genfi Autószalonnal kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a nagy és költséges autószalonok csillaga leáldozóban van, egyre több márka tart saját rendezvényeket az új modelljeik bemutatására. Ez sokkal olcsóbb és a konkurencia sem lophatja el előlük a show-t.