2021. szeptember 07. | 16:50

A Formentort annak ellenére, hogy szerintem zseniálisan eltalálta a gyártó külsőleg is, mégsem nézegették, mondhatni sleeperként működött velem a teszthét alatt. A különleges logó láttán tényleg csak a benzinvérűek tudták, mi is ez valójában.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Cupra Formentor 2.0 TSI DSG 4Drive 2021
Előnyök
pontos kormányzás
átlagon felüli úttartás
egyedi megjelenés
erőteljes motor
Hátrányok
gyenge grafikus megjelenítés
anyaghasználat
magas fogyasztás

A Cupra egy mozaikszó, ami a Cup Racing szavakból tevődik össze. A márka sajátos logója törzsi ihletésű: „a Cupra klánhoz tartozás érzését szimbolizálja” – mondja el Jordi Font, a SEAT Color & Trim vezetője. „A megfordított háromszög kialakítását a törzsi civilizációk hozzáállásából, bátorságából és merészségéből mintázták” – teszi hozzá. A név egyből el is árulja az autósportos kötődést, a kezdetekben SEAT-ként voltak jelen a motorsportokban, majd a későbbiekben megjelent a Cupra elnevezés. Először az Ibiza modellből hozták létre a 2,0 literes, 150 lóerős Cupra modellt és egészen 2018-ig a SEAT égisze alatt futott, amikor is önálló márkaként mutatkozott be az autós világban. Ekkor jelentették be az ST Cupra R modellt összkerékhajtással és 310 lóerős teljesítménnyel, 2019-ben pedig debütált a Formentor elnevezésű hibrid koncepcióautójuk. A Cupra jelenleg a Leon és Ateca modelleket is kínálja, a Formentor azonban csak és kizárólag a sportos szegmens sajátja.

cupra formentor teszt alapjárat

Tudtad-e?

Hol van Formentor? Cap de Formentor Mallorca legészakibb része, ahol egy sziklaorom tetején magasodó világítótorony található. A helyiek a szelek találkozási pontjának nevezik.

A családi sleeper

Az MQB-platformra épülő határozott formát ugyan a gyártó SUV-nak nevezi, én inkább egy testesebb kompaktot vagy családi kombit látok benne. Pontos méreteit tekintve mindössze 5 cm-rel magasabb a Leonnál, hosszúsága 4450 mm, 1839 mm széles, 1511 mm magas, tengelytávja pedig 2680 mm. A fordulóköre 10,7 méter, ami elsőre nem tűnik kimagasló értéknek, azonban menet közbeni kanyartulajdonságai szinte már a fizika törvényeit kezdik meghazudtolni.

cupra formentor teszt alapjárat

LED fényszórók vannak az agresszív orr-részen, nem túl nagy, de határozott hűtőrácsot szegélyeznek, ahol megtalálhatjuk az igényes, matt-bronz színezetű Cupra logót. Az emberek tényleg nem tudják, mi ez, a logó alapján valami koreai autónak nézik. A sportosságot fokozzák még a 19”-os könnyűfém felnik, amik a találó Machined, magyarul gépies nevet kapták. A robotfelnik természetesen megint csak matt-bronz színezésű Brembo féknyergeket találunk, amik csodásan egészítik ki a 245/40 R19-es méretek látványát. Sajnos ez a féknyereg feláras, de úgy gondolom, ehhez a megjelenéshez és nem mellesleg teljesítményhez elkerülhetetlen, hogy az autó részét képezze.

A teljes szélességben végig futó hátsó lámpák stílusosan működnek, akad itt diffúzor, alattuk pedig valódi dupla, feketére szinterezett kipufogóvégek. A karbon mintázatú logón már egyértelműsödik a monokróm hatás, ami nekem személyes kedvencem, a szürke és bronz színeken kívül semmi más nem üti bele az orrát az összképbe, valóban csodás egyveleget alkot.

Épp amennyi kell

Az autó belsejéhez érve sem kell, hogy csalódás érjen, hiszen az olyannyira tetszetős monokróm színvilág változatlanul köszön vissza. Nincs zongoralakk, nem hordtak össze mindent, amit a gyárban találtak, ami sok márkánál jellemző. Az ugyan látszik, hogy a VW-konszern ezen gyermekénél is az olcsósításra törekedett a cégcsoport, hiszen az ablak és a középkonzol gombjai a 2014 körüli SEAT-okból köszönnek vissza. Nem kapunk annyi luxit, mint amit egy 20 milliós autótól várnánk, de egyáltalán nem üt szíven a dolog, hiszen az összeszerelés igényességről árulkodik, semmi nem nyekereg, kopog vagy zörög. Másrészt kapunk cserébe valami egészen mást, és hogy miért siklom át ilyen könnyűszerrel a belső „puritánságán”, arról kicsit később. A dizájn egyébként tökéletes, híven tükrözi a Formentor sportos szellemét, minden éppen jól elérhető közelségben van, a kormánykerék mérete és kialakítása tökéletes, a rajta Ferrarisan elhelyezett módválasztó és indító gomb pedig csak tovább fokozza az izgalmakat.

cupra formentor teszt alapjárat

A digitális műszercsoport a végtelenségig variálható, és a létező összes információ megjeleníthető rajta, még köridőt is tudunk mérni, ám sajnos nem túl vezetőközpontú. Az infotainment rendszert a középső, 12”-os érintőkijelzőn keresztül érjük el, ami túlságosan bonyolult és kicsit olyan, mint egy régi Vodafone-os tablet, a grafikus megjelenítése is elég gyér. A kijelző alatt egy fura kapacitív sávot találunk, ahol a hangerő és a klíma hőmérséklete állítható, nem túl praktikus dolog, főleg, mivel semmilyen világítást nem kapott, így sötétben nem is látszik.

További kényelmetlenség, hogy a start-stop rendszer csak menüből kapcsolható ki, semmilyen fizikai gombot nem tettek ennek megkönnyítésére, ahogy azt várnánk. A kormánytól balra is találtam egy érdekességet, a világításkapcsolót egész sajátos módon szintén érintésérzékeny felületekkel oldották meg, aminek elég volt csak a közelébe tévedni a kezemmel, már kínálgatta is fel magát, akart engem, ha szerettem volna villanyt vagy kormányfűtést kapcsolni, ha nem. Hatalmas örömömre szolgált azonban, hogy a menetválasztó a Cupra esetében sem több, mint egy tolókapcsoló.

cupra formentor teszt alapjárat

Hadd tegyek még említést a helykínálatról annak ellenére, hogy számszerűsített méretei sem feltétlenül egy SUV-ra utalnak, helyünk van elég, kicsiknek és nagyoknak is egyaránt. A sportosság jegyében elöl természetesen kagylóüléseket kapunk, ezek még hosszabb távon is kényelmesek voltak.

Az ébredő erő

2.0 TSI. Pár évvel ezelőtt senki nem kapta volna fel a fejét eme motorizáció hallatán, de ha kiegészítem azzal az információval, hogy ez a turbós benzinmotor 310 lóerőt és 400 Nm-t képes az aszfaltnak adni az összkerékhajtáson keresztül, akkor már biztos, hogy sok csodálkozó tekintettel találkozom. Magam sem hittem volna pár évvel ezelőtt, hogy lesz ilyen, de a downsizing hullámnak köszönhetően az autóipari fejlesztők megtanulták azt, hogyan lehet minél kisebb köbcentibe minél több lóerőt passzírozni. Ez a komplett hajtáslánc található az R Golf 4Motion modellben is, és több hasonlóságot is fel lehet köztük fedezni.

cupra formentor teszt alapjárat

Ha eddig nem keltette volna fel az érdeklődésed a Cupra Formentor, akkor most értünk a lényegi részhez. Tulajdonképpen az egész Formentor magja az a teljesítménye és a menetdinamikája, végre, ízig-vérig autó, mindenféle túltolt, modern szélsőségtől mentesen. Állj! Egy kivétel azért van. A már említett, kormányról vezérelhető módozat választási lehetőségek között van Sport és Cupra opció is. Természetesen ezekben a fokozatokban nyit a kipufogószelep, vagyis igazi morcos hangot hallhatunk az autó hatuljából, változik a gázreakció, a futómű és kormányáttétel is sportos habitusra vált. Jön is vele az egyéb hang, mély, morgó, agresszív, akár egy öthengeres.

Öthengeres!? Annyink sajnos nincs, ezen Formentor esetében négyet kaptunk összesen. De akkor mi is történik? Egy hanggenerátor adja meg a sofőrnek és az utasoknak a marcona hatást, ebből kívülre (hála az égnek) semmi nem hallatszik, ez csak a beltérben tartózkodók szórakoztatására szolgál. Bevallom hősiesen, jön is tőle az ide nekem az oroszlánt is érzete elsőre, aztán rájövök arra, hogy olyan ez, mint a műmellű nő vagy a zoknival kitömött alsónadrág, illúzió az egész. Felmerült bennem a kérdés, hogy minek is ez a dráma, hiszen egy bikaerős, pengeéles gépben ülünk, ahol semmi szükség nem lenne efféle cirkuszi előadásokra.

cupra formentor teszt alapjárat

A Cupra gázadáskor mutatja ki a foga fehérjét és itt jössz rá, hogy miért akarod annyira. Ezt a precíziós gépezetet egy hétsebességes, duplakuplungos automata váltóval szerelik. Többektől hallom vissza, hogy nem kifejezetten szeretik, illetve hajlamos a késlekedésre, a kormány mögötti váltófülekkel dinamikus haladásnál egészen nyugodtan bele lehet váltogatni, ha nem tetszene valakinek az, ahogyan a DSG muzsikál (sőt, ez tetézi csak igazán az élményfaktort), nekem személy szerint nem volt vele bajom. A Formentor 250 km/órás végsebességet és a Launch Control használatával (mérés szerint a nélkül is) 4,9 másodperces nulla-százas sprintet produkál.

A Formentorból létezik még egy 2,5 literes, VZ5 elnevezésű öthengeres változat, amit Márk már kipróbált Barcelonában, ezt a 390 lóerős modellt a későbbiekben csak limitált példányszámban kívánja a gyártó piacra dobni.

Nehéz jobbat alkotni

A Cup Racing filozófiája akkor mutatkozik meg, amikor a gázra lépsz. Ne hasonlítsuk másokhoz, mert ez az autó önmagáért szerethető, a Formentor nagyjából minden fordulatszám-tartományban húz, nem lustálkodik, nem vár tapsra, odalépsz és megy. Az őrület benne pedig az, hogy nem csak az egyenesben, hanem a kanyarokban is az elvárások felett teljesít. Feljebb már említettem, hogy az autó kanyarstabilitása átlagon felüli, sínautóként fekszi a kanyarokat, nehéz kihozni a sodrából, pedig feszegettem a határait. Lehet huzigálni az oroszlán bajszát és ezt kifejezetten kéri, igényli. Érdekes módon egyébként összkerékhajtása ellenére bajuszhúzogatáskor inkább a hátulja hajlamosabb elindulni.

cupra formentor teszt alapjárat

Elöl MacPherson, hátul pedig többlengőkaros futómű gondoskodik az oroszlán szép járásáról, az összkerékhajtás, az adaptív futómű és az elektronikus differenciálzár pedig karöltve viszik az autót a végtelen stabilitás felé, minket pedig a végtelen élvezetek irányába.

Ár és összegezve

Térjünk is ki a piszkos anyagiakra, hiszen elsőre biztosan elgondolkodnánk azon, hogy mennyi pénzt adnánk egy felidegesített SEAT-ért, ezen a ponton lehet eldönteni, hogy kinek éri meg egy egyelőre messze nem mainstream márka vásárlása. Igenis van a Cuprának létjogosultsága, nyilván idő kell neki, mire az emberek bizalmat szavaznak neki.

Íme a számok: a tesztautó ára 20 423 000 forint, természetesen felszerelve minden létező extrával. Alapáron a 310 lóerős modell 18,3 millió forinttól elhozható, ha tudunk kompromisszumokat kötni, akkor máris spóroltunk némi pénzt. A fogyasztásán azonban már nem fogunk, hiszen az átlag városi evészet a teszthét alatt 13 liter, autópályán valamivel jobb, 9-10 liter környéke volt.

Aki áldozna a teljesítmény oltárán, kaphat még olcsóbb Formentort is, az 1,5 literes, turbós, 150 lóerős modellek ára 10,7 millió forintnál kezdődik. Márkán belüli konkurensei például az Ateca R (szintén 300 LE), a Tiguan R, azonban mindkettő drágább, mint ahogy a BMW M235i xDrive és a Mercedes GLA 35 esetében is mind-mind hozzávetőlegesen +10-15%-os ártöbblettel kell számolni. Amekkora fun-faktort ad az autó, ez az összeg nem feltétlenül kirívó, tény, hogy luxusból kevesebbet kapunk.

Cupra Formentor 2.0 TSI DSG 4Drive 2021

 • Lökettérfogat: 1984 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 310 LE
 • Max. forgatónyomaték: 400 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4450/1839/11511 mm
 • Tengelytáv: 2680 mm
 • Saját tömeg: 1569 kg
 • Tesztfogyasztás: 12-13 l /100 km
 • CO2 kibocsátás: 182 g/km
 • Végsebesség: 250 km/h
 • 0-100: 4,9 mp