2022. március 04. | 07:13

Tudtad, hogy a világhírű logó gyökerei egészen a 17. századig nyúlnak vissza?

A Ferrari az elmúlt évtizedekben számos csodálatos modellel örvendeztette meg az autórajongókat. Az olasz autógyártóval eggyé vált az ágaskodó lovat ábrázoló embléma – ismerd meg velem a világhírű Ferrari-logó történetét!

A Ferrari-embléma eredete

Az ágaskodó ló története egészen 1692-ig nyúlik vissza, ugyanis egy hasonló embléma volt látható II. Viktor Amadé szárd-piemonti király hadseregének zászlóján. A legenda szerint Enzo Ferrari látogatást tett a híres I. világháborús pilóta, Francesco Baracca szüleinél, amikor a bárónő édesanya javasolta neki, hogy ugyanazt az ágaskodó lovat helyezze el a Ferrari versenyautóin, ami a fia vadászgépének oldalán is szerepelt a háború alatt.

Az eredeti emblémán szereplő ló a maihoz hasonlóan fekete színű volt, a kanárisárga hátteret azonban Enzo Ferrari találta ki, hiszen ez Modena, a legendás Enzo szülővárosának színe.

Egy másik verzió alapján a Baracca vadászgépének oldalára festett ágaskodó ló nem egy szerencseszimbólum volt, sokkal inkább gyilkos jelképnek vélték. Francesco Baracca ugyanis a háború alatt megölt egy Stuttgartból származó pilótát, az ágaskodó ló pedig a német város címerében is szerepel – az érdekesség kedvéért szintén világossárga háttérrel. Ugyanennek a lónak egy másik változata szerepel a Porsche emblémájában, melynek székhelye történetesen Stuttgartban található.

Az első Ferrari, mely viselhette az emblémát

Megdöbbentő, de az első autó, melyen a híres ágaskodó ló embléma szerepelt, egy Alfa Romeo volt. A Scuderia Ferrari akkoriban még nem volt autógyártó, csak az Alfa versenycsapata. A Ferrari-embléma először a Scuderia Ferrari Alfa Romeo 8C Monza modellen volt látható, 1932-ben.

 

1932 - ALFA ROMEO 8C 2300 MONZA " Scuderia Ferrari"

Posted by Luis Miguel Santana on Tuesday, November 30, 2021

A Ferrari csak a II. világháborút követően kezdett közúti modelleket gyártani, Enzo Ferrarit ugyanis különösképpen nem érdekelte ezeknek az eladása, valamiből azonban finanszírozni kellett valódi szenvedélyét, a versenyzést. Az első közúti autó, mely a Ferrari logóját viselhette, az 1947-es, V12-es motorral felszerelt Ferrari 125 S volt. Az embléma ekkor esett át az első komolyabb változáson.

 

Ferrari 125 S (the first ever road Ferrari - 1947)

Posted by Beauty Elegance Memories on Wednesday, December 2, 2015

A Ferrari-embléma napjainkban

Miután kialakult a sárga háttér előtt ágaskodó lóval, felette az olasz trikolórral ellátott embléma, az évtizedek során számos különböző változat jelent meg, az alapelemek azonban megmaradtak. A legnagyobb különbség a lóalak kialakításában volt tapasztalható, főleg a vonalvastagság, valamint a paripa ágaskodásának mértéke változott.

Az eredeti logóhoz képest a main szálkásabb, erőteljesebb a ló, és magasabbra is emeli első lábait. Valószínűleg, ez a Ferrari vállalat fejlődését, erősödését jelképezi. A F1-es istálló idei szereplését elnézve, szükségük lenne valami plusz energiára a felemelkedéshez, hogy a Ferrari neve újra régi fényében tündökölhessen.