Az első generációs Ford Focus 1998-ban leváltotta az akkor már elavult alapokra épülő Escortot. Egy teljesen új típust kaptunk ugyanabban a kategóriában. A beltér tágasabb, kényelmesebb és praktikusabb lett, nőtt a csomag- és a lábtér. Az autó sokkal biztonságosabb lett a merev utascella és az új gyűrődő zónák miatt, illetve a beltérben is több lett az ilyen jellegű felszerelés. Egészen széles volt a motorválaszték, a sportmodellek pedig így 2021-re klasszikussá értek, szinte megfizethetetlenek az alapmodellekhez képest.

Ha körbenézünk az utcán, rengeteg az első generációs Focus, de a használtpiac is dugig van vele. Egymillió forintig szinte minden ársávban van belőle, csak nem mindegy, hogy milyen állapotban és milyen célra. Vannak városi rohangálósok 1,4-es benzinmotorral és utazóautók autópályára 1,8-as dízelmotorral, viszont mindenhol oda kell figyelni egy-két apró típusbetegségre.

A konkrét tesztre egy barátom 1,4-es Focusát kértem el, ami majdnem elérte a 300 ezer kilométert, de még mindig egyben van és nem is akárhogy. Nézd meg a videót, abban minden kiderül!