Húsz éve már, hogy a MINI modernizált változatai üde színfoltként megjelentek az utakon. Azóta számos változáson ment át a márka kínálata, itthon már dízelt sem lehet kapni, azonban a tisztán elektromos MINI Cooper SE ígéretes városi autóként robbant be a piacra. Legutóbb a MINI Countryman frissített változatait próbálthattam ki, 2021 márciusában azonban már megkezdődött a három-, ötajtós és Cabrio MINI modellek ráncfelvarrott változatainak piaci bevezetése.

mini cooper s 2021

A sajtónapon megtudtuk, hogy a már említett Countryman 2023-ban tisztán elektromos változatban is kapható lesz, a piacon szinte egyeduralkodónak számító Cabrióból is lesz következő generáció, sőt elektromos kivitel is. Érdemes megjegyezni azt is, hogy 2025 lesz az utolsó év, amikor belső égésű motorral szerelt MINI kisautót vásárolhatunk, 2030-tól kizárólag villannyal hajtott modellekkel számol a gyártó. 

mini cooper s 2021

No de lássuk, miben is keresendők az innovációk! A motorkínálat változatlan maradt, adott egy háromhengeres, 1,5 literes, 136 lóerős motor. A 2,0 literes, négyhengeres benzinmotor 178 lóerős vagy 231 lóerős kivitelben érhető el, és persze van egy elektromos változat is, 184 lóerővel. Alapfelszereltségként hatfokozatú manuális váltóval érkeznek a benzinesek, opcionális a hétfokozatú (a MINI John Cooper Works modellek esetében nyolcfokozatú), duplakuplungos automata váltó. A gokartos vezetési élmény teszi semmihez sem hasonlíthatóvá a MINI modellekkel történő haladást, sőt immáron még tágabb lehetőségeket kínál az összes modellhez kérhető adaptív futómű.

mini cooper s 2021

A mérnököknek tehát sok dolguk nem akadt a ráncok felvarrása során, a dizájnereknek azonban annál több: a hűtőrácsot szélesebbre húzták, az első lökhárító helyzetjelzőit függőleges légbeömlőkre cserélték, a rendszámtábla tartó a karosszéria színét kapja. Újak a hátsó lökhárítók, LED-esek az oldalsó irányjelzők, a krómokat igyekeztek fekete elemekre cserélni a tesztelt autókon is, ezek a Piano Black Exterior csomag részei. Három új karosszériafény és öt új könnyűfém keréktárcsa került a kínálatba. A brit zászlós motívum már minden modellnél alap, a legszembetűnőbb újdonság pedig a három színt alkalmazó, átmenetes tetőfényezés lehet.

mini cooper s 2021

A beltér továbbra is hozza a márkára jellemző klasszikus stíluselemeket, itt is igyekezték a krómot minél inkább hanyagolni, a középső légbeömlőket és a 8,8 colos központi érintőjkijelző keretét is áttervezték, az ezen futó infotainment rendszert is átláthatóbb lett. A sportkormány minden modellhez alapból érkezik, ezen is áttervezték a gombokat, megkapjuk a kormány mögé az SE-ben bemutatkozó 5 colos, matt felületű kijelzőt is.

mini cooper s 2021

Érdemben tehát nem sokat változtak a Cooperek, a gokartos vezetési élmény, a 2,0 literes motor szerethető karaktere továbbra is adott, a konfigurálás lehetősége pedig tovább bővült – ez a legkomolyabb fegyvertény a tehetős vásárlók körében, nem a hengerek száma. De mégis mennyibe kerülnek az új MINI-k?

A 2021-es MINI árai az alábbiak szerint alakulnak:

Háromajtós MINI:

  • MINI Cooper: 6 990 000 Ft
  • MINI Cooper S: 8 117 000 Ft
  • MINI John Cooper Works: 9 580 000 Ft
  • MINI Cooper SE: 10 995 000 Ft

Ötajtós MINI:

  • MINI Cooper: 7 263 000 Ft
  • MINI Cooper S: 8 390 000 Ft

Cabrio MINI:

  • MINI Cooper: 8 430 000 Ft
  • MINI Cooper S: 9 650 000 Ft
  • MINI John Cooper Works: 11 090 000 Ft