Ha nem a 2000-es évek után születtél, akkor Mr. Bean és klasszikus brit kisautója a Mini, legalább egyszer a szemed elé került gyermekkorodban. A vicces kezdeti szituációs komédia sorozat sokak humorérzékének jelent kihívást mégis világszerte népszerűségnek örvendett. Ezek a hülye angolok, angol hülyék… Na de térjünk is vissza a lényeghez, ha láttál Mr. Bean részt, láttál Minit is.

Az apró kétajtós hatchback 1959 és 2000 között 7 generációt tudhatott magának, 2000-ben pedig már a BMW tulajdonában és gyártásában megjelent a Mini Cooper, kis túlzással abban a formájában, ahogy ma ismerjük. Amellett, hogy a bajorok rátették a kezüket a Minire, ügyeltek arra, hogy a klasszikus angolos vonásai a mai napig megmaradjanak a méltán népszerű modellnek, és a futómű is a Mini saját technikáját hordozza. Kezdetekben 3 névváltozattal került forgalomba az autó, volt egy dízeles Mini, egy benzines Mini Cooper és egy kompresszoros Mini Cooper S, a sportos vezetési igényeket kielégítve. Az azóta eltelt 20 évben a Mini Cooper, mint modell elnevezés egybeforrt. Megjelentek limitált szériás izmosított kiadások, mint a 2,0 literes turbós JCW (John Cooper Works) modellek, elkezdték 3 és 5 ajtós kivitelben forgalmazni és nyitottak a családosok felé is, hiszen megszületett a hosszított karosszériás, jóval több helyet kínáló crossover a Countryman és a kombis vonalú Clubman, valamint természetesen egy cabrio is.

mini cooper se teszt alapjárat

A frissen berobbanó elektromos kivitel gyakorlatilag a 3. generáció, ám a teljes egészében megújult hajtás és padlólemez miatt én már simán a negyediknek nevezném. A BMW i3 platformjával osztozó városi villanycirkáló már majdnem annyi vigyort csalt a fejemre, mint a saját autóm, pedig ilyet aztán nagyon ritkán mondok. Azok akik továbbra is kitartanak, hogy csak a belső égésű motor, olvassák végig ezt a cikket, nézzék meg a videó tesztet. Nem minden a kocsi hangja, ha pedig a csendért cserébe eszméletlen nyomatékgörbét (egyenest) és ilyen agilitást kapsz egészen könnyen megfeledkezel róla, hogy kéne oda valami motorhang is.

MINI Cooper SE - ugyanaz a feeling, mégis üvölt az e-mobilitás

A Mini megjelenéséről ha nagyon akarnám sem tudnám sokáig szaporítani a szót, hiszen az egyik legjobb tulajdonsága, hogy kitartóan megőrzik az eredeti vonalakat és arányokat. Észrevehetően modernebb egy kicsit minden ráncfelvarrás után, de egy Mini mindig is egy Mini lesz, és bárhányadik generációját látod elsuhanni magad mellett, tudni fogod, hogy ez egy Mini, Mini, Mini, Mini… Még kimondani is fiatalos. Pedig egyébként a modell kortalan, bár sokan mondják, hogy csajos kocsi, főleg a mérete miatt, azért az 5 ajtós és a hosszabb modellek már nem csak a fiataloknak szólnak. Családosok és idősebbek is garantált stílust kapnak a pénzükért, ami magán hordoz mindent, amit imádunk benne a kezdetek óta.

mini cooper se teszt alapjárat

Bár az alapok megmaradtak, még a légbeömlő is a motorháztetőn, amelynek mostanra semmi funkciója, a gyártó azért elég komolyan és szemet kiverően felhívja a figyelmet rá, hogy hé haver, villannyal megyek! Ha körbejárod az autót, egészen sok ponton találkozhatsz utalással arra, hogy milyen hajtás rejtőzik a lemezek alatt. Ezek a jelzések a BMW i-szériáján és más gyártók elektromos hajtással rendelkező modelljei esetében általában kékek, zöldek. A Mini tervező designere azonban gondolt egyet és megálmodott egy olyan sárga színt, amelyet sok perces nézés után sem tudtunk megemészteni sehogy sem Ádámmal.

mini cooper se teszt alapjárat

Előszőr is, az árnyalata ennek a sárgának meghatározhatatlan: Se nem zöldes, se nem napsárga, se nem pasztel. Csak nagyon ronda. Ha a színsokkon túl van az ember, akkor összesen 5 helyen talál utalást a karosszérián arra, hogy egy villanyos verzióról van szó. Hátul van egy szolid méretű sárga konnektor logó, míg a Mini Cooper S feliratának "S" betűje sárga, oldalt a szélességjelző fölött a visszapillantó tükör közelében egy újabb konnektor logó, elöl pedig egy hatalmas sárga hűtőrács betét, amely végig húzódik az autó orrán és szintén egy konnektor logóban végződik. Az utolsó jelölés a töltőnyílás fedelén van szintén egy konnektor logó formájában, bár azt már hála isten karosszéria színben hagyta a gyártó. Plusz utalás, amiből mi kimaradtunk, hiszen egy opcionális 17-es felni szetten kaptuk a tesztautót, a kocsi kerekeinek formája, ezek is az angol konnektor alakját idézik az alapcsomag esetén.

mini cooper se teszt alapjárat

És ha már a very english megjelenésnél tartunk, a Cooper SE-ről nem hiányozhatnak az angol zászló mintás hátsólámpák sem. Egyesek szerint diszkó, szerintem atom! Szerencsére a legnagyobb felháborodást kiváltó sárga részletek kérésre eltüntethetőek a kocsiról, de ez az engedmény csak a visszapillantó tükrökre és az első lökhárító betétre érvényes. A Mini méreteiben nem változott csupán annyit, hogy 1,5 cm-rel magasabb lett. Ez a padlólemezben elhelyezett akkumulátorpakknak köszönhető, ám a gyártó igyekezett egy jó vastag műanyag sárvédő ívvel és a sötét színű felnikkel palástolni, hogy milyen égbenjáró lett a villanyos Mini. A tesztautó egy különleges Enigmatic Black metál fényezéssel került hozzám, ami első ránézésre fekete, még másodikra is, de ha közel mész látod benne a nagyon kellemes mélykék metálszemcséket, amelyek a napon is szépen tudnak csillanni.

MINI Cooper S - prémium pilóta érzet, fekete belső pont az esetem!

A kocsi belterében üvölt a luxi hangulat, mégis annyira vagány és jellegzetes, hogy nem azt az érzést kelti, hogy semmihez sem érhetsz, hanem éppen ellenkezőleg, mindent IS meg akarsz fogdosni. És ha megteszed, jót érzel. Rendkívül magas minőségű anyaghasználat, brutálisan jó vonalvezetés és szép kivitelezés jellemez mindent ahová nézel. A kocsi belterében sem maradnak el az utalások, bár itt az elektromos lét helyett inkább az angolságra helyeztek nagyobb hangsúlyt. Több helyen is feltűnik az angol zászló, a kormányon, az ülések apró gombjain, és a kesztyűtartó felett is húzódik egy méretes angol lobogó. Az elektromos létre csupán a küszöbökön található Mini Cooper S felirat, a sárga indító kapcsoló és a sárga betétes váltókar utal. Meg hát persze a jellegzetes elektromotor búgás, ami szerintem nagyon buli és a jövőben érzi tőle magát az ember.

mini cooper se teszt alapjárat

A kedvenc részeim a belső térben a panorámatető és a műszercsoportok, gombok kialakítása. A megszokott szimpla gomb/érintő kijelző kombináció helyett a Mini megtartotta a repülőgép/versenyautó kapcsolós kialakítást és a kerek kijelző felületeket. Meglepő módon a sok ívelt vonalvezetés mégis szimmetrikus és harmonikus maradt. Az infotainment rendszer kezelhető a váltó mellől a BMW-s tekerőgombos megoldással és érintéssel is. Én iPhone-os gyerek vagyok, az Apple CarPlayt használtam hiba nélkül a kocsiban, a kormányról a szintén ovális kialakítású digitális műszercsoportot és a hangerőt, tempomatot, telefonálást vezérelheted. Örömmel jelentem, hogy SIRI is remekül működik együtt a Mini Cooper SE-vel. A helykínálat azonban ebben a 3 ajtós hatchbackben bajos.

mini cooper se teszt alapjárat

Papíron az autó 4 személyes, de a gyakorlatban ez két embert és egy közepes méretű kutyát jelent. A hátsó ülés soron kényelmesen maximum keresztbe feltett lábakkal ülhet egy 160 körüli ember. Még szerencse, hogy nagyon messzire menni nem lehet vele - amire később még kitérek -, hiszen az ülőlapok rövidek, az ablakok lőrés szerűek és a csomagtér sem egy feneketlen óriás. Bár az első sor szerintem megfelelő mennyiségű helyet kínál, az ülőlapoknak itt sem ártott, hogy lehetőség van hosszabbra állítani azokat.

mini cooper se teszt alapjárat

Az utastér pakolhatósága is remek, sok rekesz áll rendelkezésre, és ezek közül több kifejezetten valamilyen tárgynak van kialakítva. Persze nem a pohártartó itt a lényeg, de a könyöklő felső rekeszébe helyezett clippes rögzítésű, vezeték nélküli telefontöltő nagyon praktikus, illetve a pénztárcám vagy a napszemüvegem is éppen beleillett a váltó előtt kialakított rekeszbe. A számomra oly kedves kuka fekete bőr belső frissítően hatott rám, hiszen mindig mondom, nem jó az ha más színű a belső kárpit. A fekete az igazi. Azok akik nem bírják a hatalmas csendet, ami a kocsiban uralkodik, azoknak egy prémium Harman Kardon hangrendszer gondoskodik a buliról. Rávettem én is a kiabálásra, remekül szórakoztam. Természetesen a bajor anyacég szintjén megszokott kényelmi funkciók sem maradtak el, ülésfűtés, USB töltők, kétzónás klíma és minden, ami egy modern autóban benne lehet, megvan a Mini Cooper SE-ben.

MINI Cooper SE - sínkocsi, nincs kecmec, lendület van, de az nagyon.

A németek nem csak a megjelenést, a futómű építést is meghagyták a briteknek. Számomra is érthetetlen és a lehetetlent súroló tény, de az elsőkerekes Mini úttartása és vezethetősége zseniális. Valószínűleg a padlóban elhelyezett akkumulátor plusz súlya is hozzájárul ehhez, hiszen a kocsi súlypontja rendkívül alacsonyra került. Nagy tempónál kanyarban érezhető némi orrtolás, amit én betudtam a sok nyomatéknak az első keréken, de az elektronika rengeteget segít, aki pedig amúgy is kanyarvadász életet él simán lekezeli az ilyen ritka helyzeteket. Ettől eltekintve a sportos futóműnek, a sarkakra helyezett kerekeknek és rövid tengelytávnak köszönhetően igenis kalandos kis autó ez a hegyekben is, kár, hogy túl messzire nem merészkednék vele.

mini cooper se teszt alapjárat

A vezetést támogató rendszerek újat nem mutattak, láttam már milliót, viszont a kijelző minősége, a tolatókamera képe remek, a biztonságért felelős rendszerek pedig hiba nélkül tették a dolgukat. Azt hiszem a vészfékezésre figyelmeztető rendszer egy kicsit beszaribb mint én, de ez sem volt idegesítő vagy indokolatlan egy alkalommal sem. A Miniben 4 féle vezetési mód közül lehet választani, amelyek az Eco plus, Eco, Normal és Sport. Az Eco plus módban a közlekedés meglehetősen sok türelmet igényel a kocsi irányába a Sport fokozathoz képest, ráadásul a klímát is letiltja az energiatakarékosság érdekében. Többnyire Normal módban közlekedtem az autóval, de persze a vállamon lakó kisördög folyton ráugrált a mód kapcsoló gombra és Sport üzembe helyezte a gépet. Ami a gázreakción és a kormányzás direktebbé válásán kívül semmi nagyot nem mutat, a futóművek terén sem érzékelhető nagy különbség, hiszen a Cooper SE sportfutóművei alapból is kemények és pattogósak, de cserébe nagyon jól tartanak az úton.

MINI Cooper SE - a rövidtávfutó agresszív kismalac

Abban meg lehet egyezni, hogy egy városba szánt kisméretű autótól 184 lóerő és 270 Nm nyomaték már izgalmasnak számít. Főleg ha ezek az adatok egy elektromos autó adatai, hiszen ez azt jelenti, hogy a közel 300 Nm azonnal szakad az útra és olyan lendülettel lehet haladni és elindulni ahogy eddig nem sok autó volt képes a városi kiskocsi kategóriában. Persze elektromos autó berkekben ez már megszokott dolog, én még mindig nagyon élvezem és üditően hat minden alkalommal, amikor megtapasztalom az élményt. Miután a villanyosok ezen a téren többnyire jól teljesítenek, nem ez dönti el általában hogy mire esik a választás.

mini cooper se teszt alapjárat

Sokkal inkább szól a dilemma itt az akkumulátor kapacitásról. Az emberek fáznak az elektromos autó hatótáv kérdéstől, mindenkinek mindig ez a legkardinálisabb félelme. Meddig megy? Nos, a gyártó állítása szerint akár 235 km-t is megtehetsz a Mini Cooper SE-vel de a 32,6 kWh-ás akkupakk nem igazán erről árulkodik, és a gyakorlat sem ezt bizonyítja. Helyesbítek, nekem a közelébe sem sikerült terelnem a fogyasztást, átlagosan egy töltéssel városban és Budapest régiójában 150 km-t tudtam megtenni és egy hét alatt kétszer kellett feltöltenem a gépet 0-ról. Persze, ha tudatosan ilyen használatra veszi valaki tökéletesen elégséges, de egy horvátországi nyaralásra már csak a hülye indulna el vele.

mini cooper se teszt alapjárat

A gazdaságossága továbbra is veri a belső égésű modellekét, hiszen 300 km-t autóztam nagyjából 3500 forintért cserébe. Ez egy kb. 10-12 forintos üzemanyagköltség kilométerenként, ami elég kecsegtető szerintem. Ha azt nézem, hogy a 22 éves benzines Mazdám emellett kb. 47 forintos kilométerenkénti költséggel üzemel, akkor ez már szép példa arra mennyit spórolhat az ember, ráadásul az általa generált ökolábnyom mérete is nagymértékben csökken. A kocsit 22 kWh-ás utcai töltővel 2 óra alatt tudtam 100%-ra feltölteni.

Nagyon jól működő megoldás az energia visszatermelésre a Mini két szinten állítható egypedálos rendszere, remekül rá lehet érezni a használatára és lehetséges akár több kilométerrel érkezni mint amennyivel elindultunk. De ehhez egy nagyon visszafogott és odafigyelős vezetési stílus szükséges. Persze nem 10-20-30 km-ekről beszélek, hanem inkább 2-3-ról. Legalábbis én ezt tudtam összehozni. Ha neked, kedves olvasóm sikerült már jobbat lehoznod ezzel a modellel, akkor mindenképpen írd meg kommentben!

MINI Cooper SE ár és összegzés

A MINI Cooper SE tehát egy stílusos, inkább pároknak, fiataloknak ajánlott, igazi városi kisautó, ami ugyan nem visz el a világ végéig, de amíg elvisz, azt marha élvezetesen teszi. Jó benne ülni, jó vezetni, kellően jól néz ki és remek választás egy üzletembernek ugyanúgy, mint egy benzingőzös suhancnak, mint én. Már ha nem hiányzik a benzin szag. De ebben nem fog hidd el.

A Mini Cooper SE 4 felszereltségi szinttel kapható, melyek az S, M, L, és XL. Nem lett túlmisztifikálva a dolog, de az angolok és a németek is híresek a gyakorlatiasságukról, így nem csodálkozom. A legalacsonyabb felszereltségi szint 10 500 000 forintnál kezdődik, ami elég meredeknek hangzik elsőre, de ha belegondolsz, hogy kiknek a termékét vásárolod és hogy elektromos hajtást kapsz szerintem egészen megfizethető kategóriáján belül. A tesztautó a legmagasabb csomaggal volt ellátva, amelynek kezdő listaára 13 160 000 forint. Tehát a MINI nem olcsó termék, de nem is várja el tőle senki, hogy az legyen, hiszen annál mindig is több volt. Természetesen ezeket az árakat még bőven lehet feljebb tornázni, de lejjebb is, hiszen az állam elindította legújabb elektromosautó támogatási programját amelynek részleteit és feltételeit megtalálhatod Matyi cikkében.

Mini Cooper SE XL 32,6 kWh (2020)

 • Elektromotor teljesítmény: 135 kW
 • Akkumulátor kapacitás: 32,6 kWh
 • Max. teljesítmény: 184 LE
 • Max. forgatónyomaték: 270 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 3845 / 1727 / 1432mm
 • Tengelytáv: 2495 mm
 • Saját tömeg: 1365 kg
 • Szabványos fogyasztás: 15.2 - 15.9 kWh/100km
 • Tesztfogyasztás: 16.8 kWh/100 km
 • Végsebesség: 150 km/h
 • Gyorsulás (0-100 km/h): 7,3 s

Ha érdekelnek az elektromos városi kisautók de mégsem jön be a Mini csekkold le a Youtube csatornánkon, miképpen muzsikál a Reanult Zoe!