Már 4-5 millió környékén is vehetsz új elektromos autót

Közzétéve:
2020-05-21, 13:35

A villanyautókhoz kínált állami támogatás harmadik ütemében sok változás történt.

A kormány egy új támogatási szisztémát dolgozott ki az elektromos autók kapcsán. A program még 2016-ban indult, a legfeljebb másfél millió forintos támogatást eddig engedékenyebb módon adták, akár egy Tesla vásárlásához is felhasználható volt. Mostantól azonban a legfeljebb bruttó 15 millió forintos elektromos autókra igényelhető csak a támogatás az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint. Ráadásul az új program nagyobb segítséget nyújt az olcsóbb villanyautók megvásárlásához, hiszen a 11 millió alatti járművekre maximum 2,5, míg a 11 és 15 millió köztiekre legfeljebb félmillió forint állami támogatást lehet igénybe venni.

2020-as Renault Zoe elölről

A Portfolio összegyűjtötte a szóba kerülő modelleket, amelyeket a cikkben szereplő táblázatokban meg is nézhetsz. Nyilván azt meg kell jegyezni, hogy ezek az alapmodellek listaárai, amelyek folyamatosan változnak. 2020 elején például jelentősen drágult a legtöbb modell többek közt a gyenge forint miatt, majd pedig a járványhelyzet is gondokat okozott ebben az iparágban. 

Érdekes lesz tehát, hogy ez ad-e majd egy lökést az embereknek ahhoz, hogy a zöld közlekedés felé orientálódjanak. Most már ugyanis a benzines és dízel modellek árkategóriájába került az elektromos autók egy része, amely komoly tényezőnek számít. Ez a rendszer jóval élhetőbbnek tűnik, hiszen az átlagembereknek nyújt nagyobb segítséget az olcsóbb elektromos autók megvásárlásában. Sajnos sok elektromos modellt csak a károsanyag-kibocsátási kvóták miatt árulnak, így ezek limitált példányszámban érhetők el. A táblázatban is szerepelnek olyan típusok, amelyek csak időszakosan, a készlet erejéig kaphatóak.

A használt villanyautók piaca is átalakulhat, mivel sokan elgondolkoznak majd, hogy egy kicsivel drágábban már akár új elektromos autót is vehetnek, hiszen állami támogatással együtt 4-5 millió környékén már hozzá lehet jutni belépőszintű modellekhez. A jelenleg kicsivel 11 millió fölötti kezdőárakat jó eséllyel újra fogják gondolni a kereskedések, hiszen ha néhány százezer forintot engednek, akkor már jóval nagyobb réteget meg tudnak ragadni.

Érdemes alaposan körbenézni, hiszen sok kedvezményt fognak kialakítani annak érdekében, hogy a vásárlók kiaknázhassák a legfeljebb 2,5 milliós támogatást. A kormány egyébként 3 milliárd forintos keretösszeget szabott ki a programra, a taxisoknak pedig további források állnak rendelkezésre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által nyújtott támogatást 2022. június elsejéig vagy a forrás kiapadásáig lehet igényelni.

Most következzenek azok a modellek, amelyekre jelenleg a legnagyobb összegű támogatás igényelhető. Hamarosan számos új villanyautó debütál, például a Volkswagen ID. 3-tól is sokat várnak.

Olcsóbb elektromos autók állami támogatással

A 11 millió forint feletti kezdőárú modelleknél tehát jól látszik, hogy néhány akció bevezetésével ezeket is be lehet vinni a nagy jelentőségű összeghatár alá. Máskülönben ezekre a modellekre csak 0,5 millió forint igényelhető.

Elektromos autók állami támogatással

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a Tesla.hu weboldalt, hiszen a szállítás a koronavírus-járvány ellenére zavartalan! Mudri Dániel készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, [email protected]).

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
2019-es Nissan Leaf elölről
2020. június 08.
A Leaf bizonyos változataira így a maximális állami támogatás igényelhető.

További hírek