Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Gatyát felkötni: Hyundai Ioniq 5 2021 - Teszt

2021. december 18. | 09:51

Nyakunkon a villanyos jövő, azonban ha ilyen lesz, mint a Hyundai Ioniq 5, akkor nem biztos, hogy félni kell tőle.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Hyundai Ioniq 5 Comfort RWD 72 kWh 2021
Hyundai Ioniq 5 Comfort RWD 72 kWh 2021
Előnyök
Menő formaterv
Tágas beltér
Élhető hatótáv
Megannyi hajtás és akkupakk opció
Hátrányok
Bizonytalan sávtartó
Megszokást igénylő menürendszer
800V-os töltés egyelőre nem elérhető Magyarországon
iPedal rendszert minden indításnál aktiválni kell

Hatalmasat gurította a Hyundai-Kia konszern, mikor 2020-ban bemutatta az első dedikáltan elektromos, E-GMP (Electric Global Modular Platform) padlólemezt. A különböző méretű akkucsomagot, első- vagy összkerékhajtást befogadni képes platformon a tengelytávot is változtatni tudják, a rövid túlnyúlások miatt szellős beltér alakítható ki és az újdonsült villanymotor fordulatszáma 70%-kal nőtt.

Ennek tudatában borzasztó bizakodó voltam a teszthét előtt, de hogy fog kinézni élőben az Ioniq 5? Bombasztikus! Ha van villanyautó, ami szinte minden szempontból ideális lenne számomra, akkor ez az. Vajon a való életben is olyan lesz, ahogyan elképzeltem?

hyundai ioniq 5 teszt alapjarat

Az óriás hatchback

A formatervezők a Giugiaro stúdiója által tervezett Hyundai Pony modellig(1975) nyúltak vissza és az Ioniq 5 sziluettjében fel is lehet fedezni régmúltra hajazó részleteket. Az oldschool stílust egy rendkívül jövőbemutató, szögletes, éles vonalakkal megrajzolt karosszériába ültették át. A hátsó LED-es lámpák apró pixelekből építkeznek, az első fényszórók szögletes LED-csíkjai szigorú tekintetet kölcsönöznek neki. A manapság oly népszerű, 19 colos kerekek felett húzódó műanyag kerékjárati íveket is fel tudták dobni finom szabdalásokkal.

hyundai ioniq 5 teszt alapjarat

A csapott hátú kialakítás ellenére közel sem nevezhető kompakt méretűnek az autó: 1,89 m széles, 4635 mm hosszú, 1605 mm magas és luxusszedánokat megszégyenítő módon 3 méteres a tengelytávja. Ahogyan a koncepcióról, a sorozatgyártásra kész autóról is lemaradt a hátsó ablaktörlő, így alacsony sebességnél ne is számítsunk arra, hogy eltűnik róla a kosz, sőt autópályán sem érdemes számítani a menetszélre.

Akár egy hálószoba

A lekerekített formáktól való teljes elzárkózás a beltérben is tetten érhető. Újrahasznosított műanyagból készülnek a kárpitok és bár a Comfort felszereltségi szinten többnyire rideg felületeket találunk, nem az olcsóság lengi be a teret. Persze a jobban felextrázott darabokban világos bőrt, elektromos, hűthető-fűthető üléseket kaphatunk, sőt elöl a háttámlát hátra döntve és a villanymotoros lábtámaszt kihajtva el is feküdhetünk az autó töltése közben.

hyundai ioniq 5 teszt alapjarat

Bőséges a helykínálat, a hatalmas hátsó ajtók kinyitása után kényelmes a ki-be szállás. A csomagtér papíron 527 litert kínál alapból, az üléseket lehajtva 1587 literre is bővíthetjük, sőt az első csomagtér a tesztautó esetében 54 litert kínál, összkerekes változat esetén azonban csak 27-et kapunk, bár ez is elég lehet a kábelek tárolására.

Tudtad-e?

A Hyundai Ioniq 5 formatervét az 1975-ben bemutatott Hyundai Pony ihlette, amiből 2021-ben egy villanyos, Pony EV koncepciót is bemutattak.

A 10,25 colos kijelző-kettős bal oldalán egy mágnesezhető panel található, ahová kedvenc képeinket rögzíthetjük. Az infotainment fürge, azonban a könnyen el lehet veszni benne, nyilván ez is megszokást igényel. A Peugeot 208-ban tapasztalt jelenség itt is szembe jött, ugyanis a számomra optimális beállítás mellett a kormány néhány információt kitakar a kijelzőből. Másik zavaró apróság, hogy a hátsó biztonsági öv használat után nem mindig találja meg a helyét, így hajlamos a műanyagon felfeküdve zörögni.

Nagy akksi, hátsókerék-meghajtás

A lehető legideálisabb összeállítást tartalmazta a tesztautó, már ami a hajtást illetni. A nagyobb, 72,7 kWh-s akkucsomagot (+1 millió forint) és egy állandó mágneses szinkronmotort kapott, amivel 218 lóerőt és 350 Nm-es nyomatékot teljesít. Ha valaki arcszaggató gyorsulásra vágyik, annak ott a duplamotoros (1,3 millió forint), 306 lóerős, 605 Nm-es kivitel, de takarékossági szempontból kisebb, 58 kWh-s akkucsomaggal is választható, papíron 380 kilométeres hatótávval.

hyundai ioniq 5 teszt alapjarat

A 72,7 kWh-s akkumulátorral WLTP szerint 481 kilométert ígér, a valóságban azonban 300-350 kilométert tudtam kiautózni belőle vegyes használat során, autópályán is tarva a 130 km/órát. Persze a tojáshéjjal a pedál alatt, városban hozható a 400 kilométer, ami valljuk be, egészen kiszámíthatóvá teszi az Ioniq 5 használatát. A rekuperáció három lépcsőben szabályozható, a negyedik lépcsőn egypedálossá válik – az erre történő ráhangolódást minden jövőbeni Ioniq 5 tulajnak csak ajánlani tudom.

A töltés három fázisról 11 kW-tal, egy fázisról 7 kW-tal történhet, de az autó képes akár 800V-os töltésre is. Magyarországon egyelőre nem találni ekkora teljesítményű töltöt, sokkal életszerűbb viszont az, hogy a kisebb akkucsomagot 180, míg a nagyobbat 220 kW-tal lehet tölteni, így akár 18 perc alatt 10%-ról 80%-ra tudjuk rántani az energiatárolót.

Könnyed, akár a lehelet

Persze nem az autó 1830 kg-os önsúlyára értettem, hanem a vezethetőségére. Villanyautósan steril a benne töltött idő, egy ujjal, egy pedállal terelgethető. A 350 Nm bőszen indítja meg minden kigyorsításnál, szóval remekül hozza a városi villanyjármű minden pozitív tulajdonságát.

Autópályán sem zajos, ilyenkor azonban könnyen 27 kWh-s fogyasztást produkál, városi körülmények között 20-22 kWh-val érdemes kalkulálni. A fogyasztás mellet a sávtartó működését éreztem bizonytalannak, sőt a teszthét alatt többször jelzett hibát a ráfutásra figyelmeztető rendszerrel együtt, majd néhány perc után észhez tért, mintha mi sem történt volna.

hyundai ioniq 5 teszt alapjarat

Az alacsony súlypont, a farmotoros elrendezés további előnyökkel is kecsegtet, a kipörgésgátlót kikapcsolva némi játéknak is enged teret - nem gondoltam volna, hogy egyszer élményemet lelem egy villanyautó vezetésében, ami nagyban köszönhető az elöl MacPherson, hátul igényes, oldalankénti ötlengőkaros felfüggesztésnek. További fontos információ, hogy vontatásra is alkalmas az Ioniq 5, ugyanis a kisebb akkupakkos kivitel 750, míg a nagyobb 1600 kg-ot képes elhúzni.

Ár és összegezve

Az Ioniq 5 a nagy akkucsomaggal hozza a 300-350 kilométeres hatótávot stabilan, elfér benne egy négy fős család, az infotainment rendszere rendben van, alapáron is elfogadható minőségű belteret kínál, az extralista szinte végtelen, többféle teljesítményszinttel, első- vagy összkerékhajtással is elérhető és ha egyszer megéljük, akár 800V-tal is tölthetjük majd itthon. Szubjektív kérdés az autó megjelenése, bár személy szerint imádom a formáját.

Nem csak az Ioniq 5-tel, de a testvérmodell EV6-tal is magasra tették a lécet a dél-koreaiak. Persze árban itt is könnyen el lehet szállni, de a kisebb akkus, hátsókerekes verziót kedvezményesen 15 milliótól megvehetjük, elcsípve az állami támogatást még akár 1,5 milliót spórolhatunk.

Már az alap változatban kapunk megannyi vezetéstámogatót, LED-es fényszórókat, automata klímát, navigációt. A Téli csomagot (ülésfűtés, kormányfűtés) azonban nem hagynám ki 100 000-ért és a hőszivattyús fűtőrendszert 395 000-ért, valamint az akkumulátor fűtőrendszert is beikszelném további 100 000-ért az extralistán. A tesztautó listaára a nagyobb akkuval 16 millió, összkerekest pedig 16,3-tól vehetünk, a most csúcsnak számító First Edition 20,9 milliótól indul.

Hyundai Ioniq 5 Comfort RWD (2021)

 • Akkucsomag mérete: 73 kWh
 • Max. teljesítmény: 218 LE
 • Max. forgatónyomaték: 350 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4635/1890/1605 mm
 • Tengelytáv: 3000 mm
 • Saját tömeg: 1910 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 16,8-17,9 kWh / 100 km
 • Tesztfogyasztás: 22 kWh /100 km
 • CO2 kibocsátás: 0 g /km
 • Végsebesség: 185 km/h
 • 0-100: 7,4 s
Véglegessé vált a Formula E 2022-es versenynaptára Alonsóé az év leglátványosabb akciójelenete 2021-ben

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!