2021. január 06. | 15:14

E-TECH Hybrid néven lát napvilágot a Renault öntöltő hibrid hajtása a Clióban.

Amikor először sétáltam az új Clio felé az importőr parkolójában, igazából pont az történt, amire számítottam. Tudtam, hogy mit keresek, egyből rá is állt a szemem: „Szia, Clio!” A 2019-ben bemutatott ötödik generációs Clio E-TECH hibrid külsejét tekintve nem változott, ugyan olyan, mint bármelyik másik mezei Clio. Szép, formás, kicsi, olyan, amilyennek lennie kell. Az újdonság viszont itt most nem is a külcsínben keresendő, hanem valahol legbelül, hiszen a Renault az új széria esetében egy eddig nem látott, különleges hajtáslánccal érkezik, amely technikát a legendák szerint a Forma-1-ből vették át. Az öntöltő hibrid Clio mellett a Captur és a Megane Grandtour E-TECH Plug-in Hybrid kapott ehhez hasonló technológiát, ám ezek konnektoros hibridként lépnek piacra.

Most nem a faceliften a figyelem

Ahogy azt már említettem, a külső semmilyen átalakításon nem esett át, mindösszesen pár apró kék részlet és plakett árulkodik arról, hogy ez esetben egy hibrid modellről van szó, de véleményem szerint ez nem is baj. Az ötödik generációból jól ismert különleges vonalvezetésű első LED-fényszórók továbbra is nagyon dögös megjelenést biztosítanak az autónak. A tesztautó Arctic White, azaz egy nagyon különleges szuperfehér-gyöngyház színt kapott, talán így tudnám a leginkább jellemezni.

renault clio etech hybrid teszt alapjárat

Ami nekem továbbra is nagyon tetszik, azok a sárvédő szélesítésén elhelyezett hátsó lámpák, amiket ha sokáig nézel, picit meg is trükközik a szemedet, nem tudod hirtelen eldönteni, mi mivel is párhuzamos, és melyik ív hogyan követi a másikat, de éppen ettől különleges.

Igényes és modern, pont ahogy megszoktuk

Belül ugyanúgy felbukkannak az apró kék részletek, amik árulkodnak a hajtáslánc mivoltáról. Kaptunk egy szép és modern, jól látható digitális kijelzőt, amin a létező összes információt megkapjuk az autótól, legyen szó éppen arról, milyen zenét hallgatunk, mennyi az átlagfogyasztásunk vagy aktív-e valamelyik vezetéstámogató. Szerencsére a Capturben és a sima Clióban megtalálható klímapanel itt is meg van, imádjuk őket továbbra is. Az autó egész belseje igényességet áraszt, még a nem is a legszínvonalasabb műanyag részekről is ez tükröződik. A fűtéskapcsolók alatt két USB, és egy klasszik AUX-csatlakozót találhatunk. Olyan ez az egész belső, mint az optimális barátnő: mindene ott van, ahol lennie kell, arányos és kézre esik.

renault clio etech hybrid teszt alapjárat

Nem a külső számít, hanem az, ami benne van

Az E-TECH technológia alapját egy 1,6 literes, 140 lóerős szívó benzinmotor és két elektromotor adja. Láttunk már ilyet a történelem során, de itt most valami egészen új megoldásról van szó. A belső égésű motorhoz négy, az elektromotorhoz pedig egy kétfokozatú körmös kapcsolású váltó csatlakozik. Még nem érted? Nem is csoda, hiszen nem kicsit összetett ez az egész rendszer. A körmös kapcsolású váltó esetén nincs szinkronberendezés, az ilyen váltókkal szerelt járműveknél normál esetben felkapcsoláskor és visszakapcsoláskor duplán kellene kuplungolni annak érdekében, hogy azonos fordulatszámmal kapcsolódjanak össze a fogaskerekek. Itt azonban nincs kuplung, a fordulatszámok összehangolásáért az elektromos indítómotor felel. A hibrid rendszer ezt teljesen automatikusan és észrevétlenül teszi, mintha csak egy hagyományos automata váltós autó lenne.

renault clio etech hybrid teszt alapjárat

Természetesen a másik villanymotorra is hárul feladat, ez gondoskodik az autó elindulásáról a benzinmotor helyett. A start-stop gomb megnyomása után ugyanis nem minden esetben indul el a belső égésű motor, a Clio kizárólag a villanymotor segítségével lódul meg. Menet közben pedig kedvére váltogatja, hogy mikor tölt rá a benzinmotor egy kicsit az 1,2 kWh-s akksira, mikor hajt, illetve mikor üzemel az autó tisztán elektromos hajtással. A váltások ilyenkor is síri csendben, feltűnés nélkül történnek. Maga a tolatás is érdekes, hiszen nincs hátrameneti fokozat, az elektromotor forgásiránya változik ilyenkor.

renault clio etech hybrid teszt alapjárat

A menetválasztó karon a Clio esetében is megtalálható a B-fokozat, nevezzük idézőjelben e-pedál funkciónak, amikor megnövekszik a motorfék ereje, és erősebb visszatöltést is kapunk. Ezesetben annyira erőteljesen, hogy majdnem álló helyzetre fékezi az autót, villantja is a féklámpát annak rendje-módja szerint. Figyelem, a használata megszokást igényel, onnantól kezdve viszont csodálatos kis fícsör. Plusz érdekesség, hogy a benzinmotor és a két elektromotor együttes súlya nagyjából tíz kilóval nehezebb, mint egyedül a hagyományos Clio váltószerkezete.

Épp elég annyi, amennyi van belőle

Magától értetődő - és szerencsére ezt a Renault emberei is így gondolták - hogy egy ilyen karakterisztikájú motor mellé azért csak elkél némi sportosság a futóműbe is. Elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futóművet találunk, ha az autó alá kukkantunk. Stabil, sportos úttartás jár a vezetési élmény mellé, de mindemellett mégsem pattog az autó, mint kecskekaki a deszkán, kátyúknál és fekvőrendőröknél nem kell holdraszállásra számítani. Ehhez a habitushoz idomul a kormányzás is, ami elektromos mivolta révén kanyargós szerpentinen némi megszokást igényel, főleg azoktól a sofőröktől, akik ahhoz szoktak, hogy a kormányzás nincs túlszervózva, és közvetlen kontaktot várnak a kormány, valamint az aszfalt között. Itt ez egy picit más, olykor talán szimulátoros érzetet kelthet.

renault clio etech hybrid teszt alapjárat

Az E-TECH hajtásláncnak köszönhetően az autó gyorsításra azonnali választ ad, mert minden esetben a villanymotorral indul, nagyon jó benne a gyorsulási élmény, ami fentebb sem veszik el, köszönhetően az "egyhat" benzinmotornak. Az elektromotor hanggenerátora folyamatosan adagolja nekünk az érzetet, mint amikor az apokalipszis súlytalan üressége tölti be a teret egy-egy elvetemült sci-fiben. A legérdekesebb az, amikor ezt a benzinmotor zúgásával közösen teszi. Ez az a kocsi, amivel ha gyorsítani akarsz, gyorsíts, mert itt megteheted, nem kell tojást tenni a pedál alá csak azért, hogy spórolj egy kicsit a villanyszámlán. Ez az autó tényleg akkor érzi jól magát, ha mennek vele. Sokan tartanak a kisebb autóktól, mondván nem biztonságosak és egy esetleges ütközéskor nagyobb veszélynek vannak kitéve a bent ülők, mint egy nagy autóban, amiben „van anyag”. Nos, az ötödik generációs Clio 2019-ben az Euro NCAP törésteszten Supermini kategóriában kiérdemelte a legjobb, ötcsillagos értékelést, ahol persze nem csak a törést, hanem a biztonsági rendszerek hatékonyságát is vizsgálták.

Ár és összegezve

Mint az a videós tesztünkből is kiderül, számomra abszolút meggyőző volt a teszthét alatt az E-TECH Clio. Ez tipikusan egy olyan autó, amivel barátkozni kell, időt kell adni neki, hogy jobban megismerd. Aztán mikor jóban lesztek, már tudni fogod. Ha kifejezetten banyatankot keresel, amivel nagyon óvatosan kell bánni a Tescóba oda-vissza, nem ez lesz a te választásod. Ez egy sportos, kicsi városi surranó, ami hosszabb távú utakon és autópályán sem jön zavarba, köszönhetően a belső égésű motornak. Ha összegezni szeretném a tapasztalataimat, érveket és ellenérveket kellene gyártanom, majd a végén feltenni magamban a kérdést, hogy kéne? A válasz az lenne: kéne.

Az alapfelszereltségű E-TECH verzió Zen néven fut, szerkesztőségünkben ez a változat járt, ennek az alapára 7 099 000 forint, amelyet a már említett plusz kiegészítőkkel (pl. tolatóradar, navigáció) felvértezve azért ügyesen fel lehet tornázni majdnem 8 millióig. A legdrágább verzió az R.S. Line, aktuális ára 7 949 000 forint, itt már tolatókamerát is tudsz választani, vagy egy úgynevezett Easy Pilot R.S. Line csomagot, ami tartalmaz forgalmi- és autópálya asszisztenst, holttérfigyelő rendszert, automata parkolóféket, adaptív tempomatot és most figyelj jól: középkonzoli könyöktámaszt! Azért egy ilyen csomagért már megéri kifizetni plusz 370 000 forintot.

Renault Clio E-Tech Hybrid (2020)

 • Lökettérfogat: 1598 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 140 LE
 • Elektromotor teljesítménye: 47,6 LE
 • Akkumulátor: 1,2 kWh
 • Max. forgatónyomaték: 349 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4050/1798/1440 mm
 • Tengelytáv: 2583 mm
 • Saját tömeg: 1336 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 4.3 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 5,8 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 98 g/km
 • Végsebesség: 186 km/h
 • 0-100: 9,9 s