A Renault Clio ötödik generációja alapjaiban újult meg, a beltérben is szinte mindent az aktuális trendekhez igazítottak a fejlesztők – erről nyilatkozott Mátyás kollégám is az 1,33-as benzines motorral szerelt Clio tesztjében. A külcsín viszont kevésbé tér el az elődmodellhez képest, ami nem feltétlenül baj, hiszen miért változtatnának azon, ami egyszer már bevált. A Renault-Nissan-Mitsubishi első közös, a CMF-B platformra épülő modellje most egy számomra kedves, 115 lóerős dízellel érkezett szerkesztőségünkbe, szinte minden elérhető extrával megpakolva. Nem kell temetni a dízelt továbbra sem, hiszen remekül muzsikált ebben a kisautóban, igaz, a felhasználás területe ez esetben inkább az autópályára, hosszabb távokon történő használatra tevődik jobb esetben, sőt, a felára sem kevés az öngyulladós erőforrásnak. Na de lássuk a részleteket!

Renault Clio teszt Alapjárat

Renault Clio – meggyőző külső

Laurens van den Acker dizájner vélhetően az előző generáció skiccei alapján igyekezett új Cliót rajzolni, hiszen a sziluett, az arányok szinte tökéletesen megegyeznek a 2016-os faceliftes modellel. Ezúttal azonban sokkal komolyabb, marconább tekintetet kapott az újdonság a C-alakú első fényszórókkal, melyek elöl-hátul immáron LED-es megoldással érkeznek minden modellhez alapáron. A kisautóknál nem árt, ha valami merész színt választunk, ez esetben a Lángvörös fényezés (+160 000 Ft) igazán jól mutat, vannak természetesen rejtett kilincseink a hátsó ajtókon és külön igényelt 16 colos alufelnik (+100 000 Ft) az autó alatt.

Renault Clio teszt Alapjárat

A háromajtós Clio után már a kombit is elfelejthetjük, de nem kell aggódni, hiszen kisautós mértékkel is tisztességes méretekkel rendelkezik az ötajtós változat. 12 mm-rel rövidebb, vagyis 4050 mm hosszú, ugyanakkor alacsonyabb (1440mm) és szélesebb az elődhöz képest (1798 mm), sőt, a tengelytáv is 6 mm-rel rövidebb lett, immáron 2583 mm áll a rendelkezésünkre.

Renault Clio – felárért cserébe kívánatos beltér

Első ránézésre is kívánatos beltérrel rendelkezik a tesztelt példány, persze egy fapad verzióban nem találnánk ilyen puha, vörös betétekkel díszített műszerfalat. A külső színvilághoz optimalizált belső tér összeszerelés és anyaghasználat terén is meglepően pozitívan hatott, én imádtam a kormány fogását, kialakítását, melyen a tempomatot, a fedélzeti számítógépet és a hifi funkcióit egyszerre lehet kezelni. Az ülések kevésbé mély pozíciót kínálnak, de meglepően kényelmesek hosszabb távon is, elöl a helykínálatra nem volt panaszom, hátul már annál kevesebb tér van a fejnek és a lábnak. Rakodóhelyekből nincs hiány, a csomagtér 391 litert kínál, a 40:60 arányban dönthető hátsó ülések lehajtásával viszont 1069 litert kaphatunk.

Renault Clio teszt Alapjárat

Piros pontot érdemel a 9,3 colos érintőkijelző alatt elhelyezett, billenőkapcsolós klímavezérlő. Az egészen gyorsan és stabilan működő középső full HD kijelző mellett a kormány mögött egy részben digitális műszeregységet találunk, amit az üzemmódok váltogatásával lehet komolyabb mocorgásra bírni, például Sport módban tisztességes fordulatszámmérőt is kapunk, bár ezeket külön mi is tudjuk konfigurálni a MultiSense menüben. A kormány- és első ülésfűtés mellett 360 fokos kamera, sávelhagyást figyelő, sávkövető, aktív, gyalogosokat és bringásokat felismerő vészfék, valamint adaptív tempomat is megtalálható volt az autóban, melyek mind jelesre vizsgáztak a teszthét során.

Renault Clio – dízellel is élénk

A teszt írásának idején a Renault Clio 65 lovas, 1,0 literes, háromhengeres benzinessel vagy a turbóval megtámogatott 100 lovas kivitelben kérhető. Az 1,33-as négyhengeres már 133 lóerőt tud, dízelből pedig a tesztautóban is megtalálható, 1,5 literes, 115 lovas változat érhető el 260 Nm-es nyomatékkal. A sors fintora, hogy egy héttel ezelőtt volt szerencsém kipróbálni a Clio E-TECH öntöltő hibrid hajtáslánccal szerelt változatát, ami a kínálat csúcsát jelenti majd teljesítményben és árban is, de méltán a legtakarékosabb és legsokoldalúbb hajtáslánc lehet mindközül, igaz a dízel 4,4 – 4,8 literes fogyasztását hozza. Azt viszont érdemes ismét leszögezni, hogy az autópályán a dízelnél jobb megoldás továbbra sincs, és a sok céges ügyfél igényt fog rá tartani ezúttal is annak ellenére, hogy a dízelek megítélése sokat romlott az elmúlt években.

Renault Clio teszt Alapjárat

Lendületesen lehet autózni a dízel Clióval, az alulról érkező nyomatékot könnyen a javunkra tudjuk fordítani városban, még inkább autópályán. Három személlyel, megpakolva is magabiztos előzésekbe lehet kezdeni, ha a helyzet úgy adja, és tényleg, akárhogy tiportam neki, 5 liter fölé nem ment az autó fogyasztása. Azért szűk tartományban, 2-3000-es fordulat környékén él igazán a kislöketű turbódízel, így könnyen hatodik fokozatban találhatjuk magunkat. Az alap, 100 lóerős benzinmotorhoz képest 950 000 forintos felára van dCi motornak, viszont csak ehhez jár hatos kézi váltó.

Renault Clio – kisautósan kellemes vezethetőség

Az új Nissan Juke-ról írt tesztemben sokszor szóba jött a 19 colos, peres gumival szerelt kerék, mely rengeteget ront az autó menettulajdonságain. Egyértelműen felüdülés volt rögtön átülni ebbe a Clióba, ami tisztességes, ballonos gumiabroncsokat kapott, így egészen jól kezelte a magyar utak folytonossági hiányosságait. Az elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futómű és az alacsony tömegközéppont kifejezetten kezes és nehezen zavarba ejthető autóvá teszi a Cliót, a kormány áttétele is direkt, nincs túlszervózva szerencsére.

Renault Clio teszt Alapjárat

Renault Clio ár és összegezve

Az új Renault Clio sokkal többet nyújtott, mint amit vártam tőle, főleg úgy, hogy a PSA-konszern kisautóiból indultam ki. Stabilan futó infotainment, dinamikus dízelmotor a remek kapcsolású kézi váltóval, magabiztos futómű, elfogadható helykínálat és az importőrnek hála magas felszereltség, mely által majdnem 7 millió forintos listaárról beszélhetünk. A dízel változat 5 699 000 forinttól indul kizárólag Zen felszereltséggel, jelenleg csak készletről, öt év vagy 100 ezer kilométer garanciával. A 65 lóerős alapmotorral 3 949 000 forinttól ki lehet hozni egy Cliót, az ésszerű talán az 1,33-as, négyhengeres benzinmotor lehet kizárólag automata váltóval, viszont az E-Tech öntöltő hibrid is hamarosan érkezik. Ha viszont a kilométereket rónánk kisautónkkal, akkor még mindig a dízel a legideálisabb választás, kérdés, hogy magánszemélyként a jövőben mennyire lesz egyszerű eladni a használtpiacon egy dCi Cliót.

Renault Clio Blue dCi 115 (2020)

 • Lökettérfogat: 1461 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 115 LE
 • Max. forgatónyomaték: 260 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4050/1988/1440 mm
 • Tengelytáv: 2583 mm
 • Saját tömeg: 1277 kg
 • Vegyes fogyasztás: 4,1-4,7 l
 • Tesztfogyasztás: 4,8 l
 • CO2 kibocsátás: 109-124 g/km
 • Végsebesség: 197 km/h
 • 0-100: 9,9 s