2022. június 30. | 09:03

A flottás vásárlók körében eddig is népszerű volt a japán kompakt, az új, ötödik generációs hibrid rendszerrel pedig még kelendőbb lehet.

Érdekesen oldotta meg a Toyota az új Corolla nemzetközi bemutatóját, hiszen a hotelből a prezentációra a leköszönő modellekkel mentünk. Egyrészt azért, mert az újakból még csak néhány darab prototípus állt rendelkezésre, másrészt így rövid időn belül össze tudtuk hasonlítani a két verziót. A belgiumi menetpróbán részben álcafóliával ellátott, a gyártó szerint 90 százalékos állapotú ferdehátú és kombi hibrid Corollák álltak rendelkezésre, de emellett a szedán és a Cross kivitelek is elérhetők lesznek a kínálatban.

Komoly szereplő a piacon a Corolla

Nem tegnap kezdődött a japánok alsó-középkategóriás modelljének története, hiszen 1966-os bemutatása óta a gyártó adatai szerint több mint 50 millió példányt adtak el belőle világszerte. Különböző régiókban többféle néven értékesítették az évtizedek során (nálunk is hívták Aurisnak két generáción át, akkoriban csak a szedánt nevezték Corollának), most pedig a 12. széria, az E210 ráncfelvarrott kivitelét próbálhattuk ki.

Tavaly a Corolla/Levin szedánból 1 104 000 darab fogyott a carindustry analysis adatai szerint, ezzel a második legkelendőbb modell volt a világon. Magyarországon 3437 talált gazdára 2021-ben a Datahouse statisztikája alapján, ezzel a negyedik helyen végzett a kategóriájában.

Kívül szinte semmi nem változott

A prezentáción az hangzott el, hogy a formatervet illető pozitív visszajelzések miatt nem nagyon nyúltak hozzá a külső dizájnhoz. Ezt mindenki döntse el, hogy elhiszi-e, mindenesetre tényleg nagyítóval kell nyomozni a változásokat a leköszönő modellhez képest. Segítek: módosult a hűtőmaszk mintája, (elvileg) újak a ködlámpafészkek, az első és hátsó lámpatestek, valamint friss színek és felnik kerültek a kínálatba. Továbbá a hátsó lökhárítón is változtattak egy kicsit.

Nagyobb kijelző, digitális műszerfal

Belül sem változott a dizájn, de fontos technikai újdonságok vannak. Elérhetővé vált a 12,3 colos, teljesen digitális műszeregység, amely többféle nézetben használható. A középkonzol tetejére biggyesztett érintőkijelző pedig nagyobb lett, már 10,5 colos. Gördülékenyebb over-the-air frissítésekkel érkeznek majd a friss funkciók és új kárpitok közül lehet választani.

A kétliteres hibrid kivitelnél a 12V-os akku már csak a csomagtartóban fért el, így a ferdehátúnál kicsit kisebb a raktér mérete. Egyébként jól elférni elöl és hátul is, a helykínálat megfelel a kategóriában elvártnak.

Ötödik generációs hibrid rendszer

Nem túl gyakori, hogy a Toyota egy ráncfelvarrás során jelent be új generációs hibrid hajtást, de most ez a helyzet. Általában minden második hibrid széria hoz jelentős változásokat, így volt ez a negyedik generáció esetén is. Itt most inkább finomhangolás történt a hajtásláncban, amelyről a fejlesztési részleg mérnöke osztott meg velünk lényeges információkat.

A full hibrid rendszer 1,8-as és 2,0 literes benzinmotorokkal operál. Frissítették és újraprogramozták a vezérlőegységet, módosítottak a CVT váltóval egybeépített elektromotoron (kisebb, könnyebb és erősebb) és az akkupakkon is. A hatékonyabb és csendesebb működés érdekében alacsonyabb fordulatokat használ az autó, mint eddig. A hajtás egyes részein kisebb, könnyebb és erősebb fogaskerekeket használnak, valamint csökkentették a veszteségeket is.

A hátsó ülés alá szerelt lítium-ion akkumulátor 14 százalékkal nagyobb teljesítményű és ugyanennyi százalékkal könnyebb lett. Optimalizálták a hűtését és kisebb a mérete is. Azt nem árulták el, hogy mekkora az akku kapacitása, de a visszatáplálás is hatékonyabbá vált, nem csak a hajtás oldalán jelentkezik a többlet.

Így elérték, hogy az 1,8-as rendszerteljesítménye már 140 lóerő, amelyhez 185 Nm csúcsnyomaték társul. A 2,0 literes ide vonatkozó adatai 196 lóerő és 206 Nm. A gyorsulás is javult, a gyengébbik verziónál 9,2 másodperc kell a 0-100-hoz, az erősebbiknél 7,5. Az 1,5-ös „sima benzines” csak a szedán kivitelben elérhető, de arról egyelőre nincs információ, hogy mikor lesz rendelhető nálunk. A ferdehátú és a kombi csak hibrid hajtáslánccal kérhető.

A Toyota tervei szerint továbbra is fejlesztik a hibrid technológiát, hiszen ha az EU-szabályozások miatt esetleg a jelenleg tervezettnél hamarabb kell kivezetni a hibrideket, akkor sem vész el a technológia, hiszen a tudás egy jelentős részét az elektromos autókban is fel tudják használni.

Csendesebbé vált

A tesztút során az 1,8-as ferdehátút volt alkalmam kipróbálni, és a leköszönő modellből átülve érezhetően csendesebb lett. A fordulatszám-optimalizálás is közrejátszott ebben, kicsit kevésbé „bőgeti” a CVT a benzinmotort. Azt a nagyjából 10-15 százalékos többletet nem nagyon lehetett érezni a dinamikán, a fogyasztása viszont könnyedén 5 liter körül tartható megfontolt vezetéssel. A futóműhöz nem nyúltak, a hangolása továbbra sem a sportos vezetési stílust helyezi előtérbe, de ez nem is egy sportautó. A tolatókamera képe továbbra is lefelé lóg ki a kategóriából.

Új biztonsági rendszereket is kapott, ilyen a fáradtságfigyelő, amely akár teljesen meg is állítja az autót, ha elaludt a sofőr. Arra is figyelmeztet, ha induláskor kinyitottad a hátsó oldalajtót (tehát jó eséllyel beraktál valamit vagy beült valaki), ám megállás után nem nyitottad ki ismét. Ezzel például elkerülhető, hogy ott felejtsd a doboz fagyit (vagy rosszabb esetben valamelyik családtagodat) a tűző napon a kocsiban.

Ennyibe kerül az új Corolla

A gyártást a tervek szerint 2023 januárjában kezdik, a ferdehátú modell hazai alapára pedig 11,2 millió forint a július 1-jétől érvényes árlista alapján. A kétliteres ferdehátú 11,8 millióról indul, a legolcsóbb kombiért pedig 11,6 milliót kell fizetni. A GR-Sport csúcskivitel alapára 14,5 milló forint.

Nagyon komoly változások tehát nem történtek a ráncfelvarrás során, pont annyit csiszoltak rajta, amennyit egy egyébként is népszerű modellen érdemes.