2022. június 02. | 10:50

Kívülről alig, a lemezek alatt viszont jelentősen átalakul.

Talán túlzás nélkül állíthatom, hogy a Toyota Corolla a világ egyik legismertebb típusa, hiszen 1966-os megjelenése óta több mint 50 millió példány talált gazdára. A 12 generációt megélt típus legutóbbi, E210-es szériája 2018-ban mutatkozott be, épp ideje volt a frissítésnek.

2023 Toyota Corolla

A külsőt érintő változások szerény mértékben finomhangolták a megjelenést, változik a hűtőrács mintázata, a ködlámpa kerete és kap majd új felniket is. A magasabb felszereltségi szinteken elérhető lesz a bi-LED fényszóró, sőt adaptív távolsági fényszóró is kérhető lesz. A frissítés a színvasztékot is érinti, lesz egy új kék és kétféle szürkés árnyalat.

2023 Toyota Corolla

A beltérben sem fognak eltévedni, akik most cserélték le a ráncfelvarrott változatra a járgányt, a dizájn alapvetően marad, de az kárpitozás minőségézetét fejlesztették különféle textúrákkal. Megújult a Toyota infotainment rendszere, a középső kijelző 10,5 colos lett, közepes felszereltségtől pedig a műszeregység is egy új, 12,3 colos kijelzőre váltott. Az ablakok fel-le húzását már akár hangvezérléssel is kezelheti a sofőr.

2023 Toyota Corolla

Az igazán nagy újdonság azonban a gépészetben keresendő, hiszen a legújabb, 5. generációs Toyota öntöltő hibrid hajtáslánc kerül az autó alá. Ahogy most is, az 1,8 és 2,0 literes belső égésűvel szerelt rendszerek maradnak, de mind a benzinmotor, mind az elektromotorok jelentős újrahangoláson esett át, ráadásul az akkupakk is úgy lett nagyobb kapacitású, hogy közben csökkent a súlya 18 kg-mal.

2023 Toyota Corolla

Az 1,8-as összteljesítménye 140 lóerőre nőtt, aminek köszönhetően 9,2 másodpercre csökkent a 0-100 km/órás sprint, de maradt a 102 g/km-es CO2 emisszió. A 2,0 literes változat 196 lóerős teljesítménye fél másodpercet hozott a sprinten, így már 7,5 másodperc alatt megvan a 100 km/h.

Öröm azoknak akik a köszörülő hibridek hangjától a falra másztak, hogy - a sajtóanyag szerint - az újrakalibrált rendszer javított a gyorsulási érzeten, ráadásul csökkentették a gyorsulás közben terhelt belső égésű motor fordulatszámát és a hajtáslánc gyorsítás közben jelentkező zajszintjét is.

2023 Toyota Corolla

Természetesen lesz GR Sport változat, de továbbra sem jók a kilátások azzal kapcsolatban, hogy az igazi GR Corollát megkapná az EU piac a GR Yaris mellé. A ráncfelvarrott modellek 2023 első negyedévében jelenhetnek meg Európában.

Toyota

Képek: Toyota