A közepes méretű szedánok, azaz a D szegmens lassan megszűnni látszik, évek óta nem brillíroznak a gyártók ezen kategória eladásaival, tombol az SUV és a városi kisautó láz, nem is beszélve a sorban érkező jobbnál jobb hibridekről és elektromosokról. A Peugeot mégis úgy döntött felfrissíti az 508-ast és egy meglepően mutatós, átgondolt gépet adott a nagyérdeműnek, amibe még némi csavart is sikerült csempészni helyenként.

Az első 508-as 2010-ben látta meg a napvilágot, a 407 és a 607 utódjaként, olyasféle középutas megoldás a kicsi és a nagy autó között. Nem sokkal a bejelentés után, csupán egy évvel később már dobták is a vásárló után a kombi, azaz az SW verziót. Valahogy a franciák sosem voltak túl erősek utcai autó gyártásban mégis tömérdek mennyiségben kelnek el autóik szerte a világon. Talán azért, mert igénytelen gépek, olcsó az alkatrész és bár semmiféle pozitívum nem jellemzi őket vezetési élményt tekintve, valójában nagyon ritka, hogy megállnának. De ha megteszik akkor ordenáré nagy fejvakarás következik. Na de negatívumokat félre téve, az utóbbi időben azért a franciáknak is leesett, hogy valamit kell villantani, hogy a felszínen maradhassanak a totális autópiaci elsüllyedés helyett. Így jött például az új 508-as. Amiről most elmondom neked, hogy milyen.

Peugeot 508 GT - driftautókat megszégyenítő stílus

Írom ezt azért, mert a nálam lévő izzó piros 508 GT elkísért az idei TRACKWOOD-ra, ahol depójegyet kaptam így beállhattam a rendezvény területére. Nem viccelek, volt aki kinyittatta velem a kocsit, kérték had fotózzák le. Hihetetlen volt számomra, hogy 1000 lóerő körüli versenyautók között ez a francia Piroska húzta el az emberek szemét. Tehát az új 508-as Pézsé egy dolgot biztosan tud, megjelenni, és jól kinézni. Valóban jól.

Peugeot 508 GT

A második generációs 508-as a gyártó büszkesége. A 2015-ös facelift után most itt a 2018-as teljesen megújult verzió. A kocsi orra nagyon morcos, és sportos vonalvezetést kapott és van néhány extra fincsiség is a néznivalók között. Például a 3D ledfényszórok amelyek úgy lettek kialakítva, hogy bármelyirányból beláthass a lámpatestbe. A felvillanó fényszórók kialakítása egyébként a támadó oroszlán agyaraira hasonlít, nagyon ügyes szimbolikus trükk ez a gyártótól. Frissült a hűtőmaszk formája, és mintázata is egyaránt.

Oldalirányból nézve látható, hogy a GT kiadáshoz 19 colos könnyűfém felnit is lehet választani, 6 másik opció közül. A tető vonalvezetése kissé kupés, hátra felé haladva, az utasok fejteréből azért elvesz a vaskos C oszlop valamicskét. Roppant elegáns megoldás a keret nélküli ablak, amivel kapcsolatban van némi félelmem, hogy hányan fogják annál fogva csukni az ajtót és letörni előbb utóbb azt a kis háromszögű negyedet. Nem maradhat el a GT badge sem, a C oszlopon díszeleg büszkén.

Peugeot 508 GT

Az autó hátsórésze talán a legszebb, nekem biztosan ez a kedvencem, és az egybe függő feketére fóliázott hátsólámpa páros. Fú de sportos öcsém, nagyon adom! Ráadásul még ezek is meglettek szórva egy kis szimbolikával, nyitáskor és záráskor, piros függőleges ledsorok villannak fel az autó hátulján, amivel pedig a karmaival odakapó oroszlánt kívánják felidézni. A szavanna szelleme megszállta a Peugeot designtervezőit, de kifejezetten jót tett velük! Jó hírem van, két igazi, vaskos kipufogóvég is kandikál ki a karosszéria alól, ami sport módban haladva egy egészen kellemet motorhangot is átenged az utasoknak. NA azért túlzásba nem kell esni, de van hangja, ami nem gyászos és ez már félsiker.

A 4750 mm-es hossz némi izzadásra adhatna okot azoknak, akik szeretik látni az autó minden pontját, valamint azoknak, akik nem érzik a kocsiszekrény dimenzióit. Mert hogy bizony azok vannak, az 1859 mm-es szélesség sem elhanyagolható méret így a parkolás nem megoldható mindenhol. Konkrétan azon a környéken, ahol én élek nem volt egy merőlegesen kialakított hely, amin ne lógott volna túl jó fél métert az autó, az úttestre. Kihívás tehát helyet találni vele a belvárosban. A 18 colos kéttónusú (zongora) lakkozott felni szépen teszi egésszé a GT sportos megjelenését.

Peugeot 508 GT - Guccigang, Guccigang, Guccigang bordó bőr van belül bébi!

Nem prémium kategóriás termékek esetében sajnos előfordul, hogy ami kívülről nagyon szép és designos ott a beltérre már nem marad erőforrás, és egy végtelenül fapados környezetbe huppan az ember. Na ez az új 508 GT esetében abszolút nem igaz. Az opcionálisan választható bordó bőrborítások nagyon exkluzív érzetet adnak, amit jól egészít ki a középkonzol előtt, a műszerfal alatt és a kesztyűtartó felett elhelyezett valódi faberakás is. A műanyagok ugyan nem kopognak, mégis találtam nagyon kellemetlen dolgokat a beltérben.

Peugeot 508 GT

A váltókonzol-könyöklő oldalborítására elég volt egyszer rákönyökölnie utasomnak, hogy egy az egyben elengedjen a patent és leváljon az egész oldalfal. Persze vissza lehetett tenni, és nem sérült maga az eszköz mégis nagyon cikinek érzem egy közel 15 millió forintos járgányban, hogy a burkolati elemek önálló életet élnek. Az ergonómiai kialakítás is logikátlan helyenként, de azért meg lehet szokni az elrendezését a kocsinak. A Lexusok sem esnek elsőre kézre, de ha beleszokik az ember megtanulja értékelni. Na az 508-as beltere is pontosan ilyen, annak ellenére, hogy abszolút európai gyártmány és kialakítás, valamit kellett extrázni hogy ne legyen unalmas.

A helykínálat a következő pont, amiben nem túl erős az 508-as. Bár családi szedánnak van megálmodva, sajnos a hátsó üléssor fejtere nem elégséges, még ha a lábtér megfelelő is. Bár az is csak mögöttem. Menjünk is tovább, a multifunkciós kormány kialakítása. Na az nem a megfelelő, sajnos rettentően kicsi, amivel talán még nem is lenne gond, hiszen versenyautós, szimulátoros érzetet ad. Viszont sajnos nagyon az ölembe kellett húznom ahhoz, hogy ne takarja ki az egyébként meglepően keskenyre, és kicsire szabott műszerfal egy részét. Természetesen a kényelmi extrákból nincs hiány, két zónás klíma, FOCAL hangrendszer, elektromosan állítható fűthető és hűthető ülések, vezeték nélküli telefontöltő és több USB aljzat is található a kocsiban.

Peugeot 508 GT

Volt egy egyszerre jópofa mégis kicsit fapados tényező is, az érintős, vagyis inkább mozgás érzékelős belső világítás. A módszer a következő, elhúzod az ujjad a fényforrás előtt, és az fel valamint le kapcsol. Ami elől nagyon csúcs, hátul a C oszlopon elhelyezett darabok viszont annyira érzékenyek, hogy a hátul utazó feje, ahogy közeledett hozzájuk, ki és bekapcsolgattak. Összességében egyáltalán nem nevezném rossznak az utasteret, extrákban sincs hiány, azért helyenként felfedezhető a minőségen aluliság, és kisebb, de hosszútávon idegesítő hibák.

Peugeot 508 GT - egy igazán ideges 1.6-os

Nos, míg 15-20 évvel ezelőtt az 1.6-os ideges főleg a kicsi, nagyon pörgetős szívómotorokra vonatkozott, mostanra a downsizing dömping közepette meglepően izmos 1.6-osok születnek. Ilyen az 508-as. A négy hengeres egységhez hozzávágtak egy turbófeltöltőt, ami egy elviselheteően hosszú turbóluk után 228 lóerős teljesítményig tolja a rendszert, 300 Nm-es maximális nyomaték mellett. Az összlóerő 5500-as, a teljes nyomaték pedig 2500-as fordulaton éled.

Peugeot 508 GT

A végsebességre még a germánok sem panaszkodnának, 250 km/h-val képes repeszteni a másfél tonnás szedán. A gyorsulási adatokra 7,3 és 8,1 másodpercet határoz meg a gyártó, de kihúzható az autóból a 6,9 is. A fogyasztás is egy rapszódikus kérdés, a franciák által meghatározott 5,4 literes alsó átlagnak még a közelébe sem értem, 8,4 és 8,6 liter közöttit mondanék reálisnak, ami ugyan nem sok, de olyan hihetetlenül gazdaságosnak sem mondható.

Peugeot 508 GT - végre valami jelleg és karakter

Megmondom őszintén céltudatosan nem ültem eddig sok francia autóban, a családban teljes véletlenségből egy szem 309-es azonban megfordult, és azóta is volt szerencsém néhány ilyen csodához. Nyilván érzed a szarkazmust a hangvételben, szörnyű járgányok voltak. Ez a modell azonban 2019-ben meglepett engem. Ezt a kocsit egyáltalán nem unalmas vagy kellemetlen vezetni. Képes igazi családi autóként viselkedni, de vadabb körök is megtehetőek vele. A kormányzása is egészen jó, könnyű vele a manőverezés, amit a 360 fokos kamerával ellátott parkoló radar is nagyban megkönnyít.

Peugeot 508 GT

A futómű hangolása is nagyon kényelmes utazást eredményez, sport módba váltáskor azonban kellően megkeményedik ahhoz, hogy élvezetes és közvetlen autózást engedjen. A gép hosszából adódóan viszont rossz minőségű úton, nagyobb sebességű kanyarodáskor eldobálja a fenekét, ami okozhat némi meglepetést. A váltó hangolása az esetek 99%-ában optimális, hirtelen padlózás esetén viszont indokolatlanul sokat vált vissza és indokolatlanul sokáig tartja magas fordulaton a motort, amit már a kormány mögött elhelyezett váltófülekkel szinte kényszeresen írtam felül. Ettől függetlenül meglepően karakteres vezetési élményt nyújt, és nem kívánkozik ki belőle az ember.

Peugeot 508 GT ár és összegzés

A megújult 508-as 4 felszereltségi szinttel érhető el, a legalacsonyabb kezdőár az Active csomaggal, 8 890 000 forintról indul, a legmagasabb GT verzió 13 300 000 forintba kerül, a 2,0 literes dízeles egység esetén. A teszt autó, az 1,6 literes turbóbenzines motorral pedig 13 500 000 forint további opcionálisan választható extrák nélkül. Mivel elvakultan japánautó párti vagyok, szinte biztos, hogy nem adnék pénzt a kocsiért, de nem lennék szomorú, ha valaki hozzám vágná flottaautóként mondjuk. Bár annak egy kicsit túl divatos és feltűnő a megfelelően visszafogott színben választva nagyon elegáns és karakteres megjelenést kölcsönöz. A GT családi autónak talán egy cseppet túlzás, kisgyermekes családoknak az alacsonyabb szintek tökéletesek lehetnek. Reménykedem, hogy 5-6 év múlva is tartja majd magát és nem kezd el darabjaira hullani a leendő tulajdonosoknál. A franciák rövidtávon bizonyítottak, és kellően nagy mellénnyel szálltak versenybe, az idő eldönti, hogy tartani is tudják-e ezt a szintet.

Peugeot 508 GT 1.6 PureTech 225 EAT8 (2019)

 • Lökettérfogat: 1598 cm3
 • Hengerek: 4
 • Max. teljesítmény: 228 LE
 • Max. forgatónyomaték: 300 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4750/1847-2098/1404 mm
 • Tengelytáv: 2793 mm
 • Saját tömeg: 1420 kg
 • Vegyes fogyasztás: 4,7-7,6 l
 • Tesztfogyasztás: 8,4 l
 • CO2 kibocsátás: 130 g/km
 • Végsebesség: 250 km/h
 • 0-100: 8.1 s