2021. szeptember 03. | 09:33

A Suzuki a flotta CO2-kibocsátási átlagának javítása érdekében vette kölcsön a Toyota Corollát.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Suzuki Swace 1.8 Hybrid CVT 2WD GLX 2021
Előnyök
takarékos és kifinomult hibrid rendszer
3+7 év garancia
tágas és kényelmes utastér
méretes, 596/1606 literes csomagtér
Hátrányok
csak egyféle motorral kapható
minimális formai eltérés a Corollához képest
elhanyagolható árkülönbség a Corollával szemben
értelmezhetetlen dizájnmegoldás a csomagtérajtón

Amikor egy hét tesztelést követően közöltem otthon, hogy másnap vissza kell adni a Swace-t, a hároméves kislányom odaszaladt hozzám, a lábamra csimpaszkodott és közölte, hogy ő bizony nem akarja, hogy apa elvigye a fehér autót, mert annyira megszerette. És őszintén szólva én is. Pedig csak egy átlagos családi kombi, ami azon túl, hogy praktikus - hiszen utazások alkalmával elfér benne a fél háztartás-, se formatervét, se műszaki tartalmát, se menettulajdonságait tekintve nem számít kuriózumnak. És mégis megvett kilóra.

suzuki swace teszt alapjárat

Pedig a Swace lényegében nem más, mint egy átemblémázott Toyota Corolla. Az autóiparban ez egyáltalán nem egy újkeletű dolog, hiszen gyakorta előfordul, hogy a gyártók a költséghatékonyság jegyében modelleket csereberélnek egymással. A két japán cég pedig nem most kezdte az együttműködést, hiszen Indiában már régóta találkozhatunk Suzukiból gyártott Toyotákkal. Így azt követően, hogy a Suzuki az összes saját modelljét elérhetővé tette lágy hibrid hajtással is, a Toyota segítségét kérte. Ennek eredményeként jelent meg a Across néven a plug-in hibrid Toyota RAV4, valamint a full hibrid Corolla kombiból megszülető Swace a Suzuki palettáján. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a vásárlók gyakorlatilag már az összes létező hibrid meghajtás közül válogathatnak a Suzuki kínálatában, akik ugyan nem ettől a két modelltől várják, hogy az eladások ugrásszerű emelkedésnek indulnak, de nagy szükségük volt a hibrid kínálat bővítésére. Méghozzá azért, mert egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásokat – elektromos autó híján – csak a hibridek segítségével lehet teljesíteni.

 

Tudtad-e?

A Swace kifejezés az angol „swagger and grace” kifejezések összevonásából született meg, amit magyarul legjobban talán úgy lehetne fordítani, hogy „pénz és sárm”, vagyis lényegében a menőség szinonimája.

Ha megnézzük a legfrissebb eladási statisztikákat, idén eddig 11 224 darab új Suzuki talált gazdára Magyarországon: Vitarából 5452, SX4 S-Crossból 3775, Swiftből 1651, Ignisből 297, a Swace-ből pedig 49 darabot helyeztek forgalomba hazánkban a Datahouse adatai szerint. Ezzel szemben a Corollából 1817 darab fogyott, tehát attól sem kell tartani, hogy a testvérmodell kifogja a szelet a Corolla vitorlájából. Ha az európai eladásokat nézzük, 2021 első félévében összesen 1712 darab Swace kelt el a kontinensen, ami önmagában nem egy egetrengető eredmény, de határozottan jót tesz a flottaátlagnak. A Suzukinak pedig jelenleg ez a legfontosabb.

Jól állnak neki az apróbb módosítások

Bár külső megjelenését tekintve szinte a megszólalásig hasonlít egymásra a Swace és a Corolla, de azért akadnak apróbb módosítások. Új az első lökhárító, ami egyúttal azt is jelenti, hogy más kialakítást kapott a légbeömlő, oldalra kerültek a ködlámpafészkek, az emblémát pedig a két lámpatest közötti fekete díszcsík helyett a motorháztetőre biggyesztették. Ezek az apróbb változtatások azonba elegendőek voltak ahhoz, hogy nálam a megjelenés tekintetében inkább a Swace felé billenjen a mérleg nyelve annak ellenére, hogy a csomagtérajtón egy megmagyarázhatatlan, kidomborodó elemre helyezték el az emblémát. Kicsit olyan, mintha lusták lettek volna levenni a Toyota jelvényét, ezért inkább eltakarták azt. Ezt leszámítva az autó hátulján semmit sem változtattak.

suzuki swace teszt alapjárat

Utastér = CTRL+C és CTRL+V

A külsővel ellentétben belül tényleg semmi sem változott, leszámítva, hogy a kormány közepén egy Suzuki logó díszeleg, de ezen kívül mindenben megegyezik a Corollával. A műszerfal jól áttekinthető és rengeteg információt közvetít a sofőr felé, legyen szó az aktuális fogyasztási adatokról vagy a hibridrendszer energiafelhasználásáról. Az Apple CarPlay, Android Auto és a MirrorLink rendszereket használó okostelefonok pikk-pakk párosíthatóak az autóval bluetooth-on keresztül, az pedig kifejezetten tetszett, hogy az összes vezetéstámogató funkció kezelőjét – az adaptív tempomattól kezdve a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerig – egy csokorba szedték a kormányon a jobb hüvelykujjam alatt.

suzuki swace teszt alapjárat

Talán az egyetlen negatívumot a 9 colos központi érintőképernyő elhelyezése jelentette, amely teljesen párhuzamos a műszerfal vonalával. Ha rajtam múlik, én kicsit megdöntöttem volna a sofőr felé, hogy vezetés közben jobban átláthassa a rajta lévő információkat, de ez inkább csak szőrszálhasogatás, hiszen így is együtt lehet vele élni.

Az ülések még hosszabb távon is kényelmesek, valamint elöl és hátul is bőséges hely áll rendelkezésre. A családdal utazók számára lehet fontos a tágas, 596 literes csomagtér, ami a hátsó üléssor síkba döntésével 1606 literre növelhető. A gyerekülés beszerelése során viszont kicsit legózni kell, ugyanis az autónyílás némiképp szűknek bizonyult, így nem sikerült függőleges pozícióban áttuszkolni rajta a gyerekülést, pedig a család által használt, 8 éves Kia C’eedben ezt gond nélkül lehet abszolválni.

Miféle motorválaszték?

Motorpalettáról nem beszélhetünk, ugyanis a Swace-hez csupán egyetlen, 122 lóerős rendszerteljesítményű, full hibrid hajtáslánc érhető el, amelyben egy 1798 köbcentis, Atkinson-ciklusú benzinmotorhoz egy 72 lóerőt (53 kW) és 163 newtonméter forgatónyomatékot produkáló villanymotor kapcsolódik. Ez egyébiránt a Toyota C-HR-ből, illetve a Prius IV-ből is ismerős lehet.

suzuki swace teszt alapjárat

A Suzuki úgy hivatkozik a váltóra, mint CVT, ez a Swace esetében sokkal inkább elektronikusan vezérelt, fokozatmentes erőátvitelt jelent, ami összességében szépen teszi a dolgát, és csak erős gázadáskor, vagy emelkedőn hajlamos kicsit túlforgatni a motort. A hátsó üléssor alatt kapott helyet a gázelvételkor és fékezéskor visszatermelt energia tárolására szolgáló, 3,6 kilowattórás lítium-ion akkumulátorcsomag, amely a korábban használatos nikkel-metál-hibrid (NiMH) pakkhoz képest 16 kiló súlymegtakarítást jelent.

suzuki swace teszt alapjárat

A Suzuki katalógusában 4,4-5,1 literes vegyes fogyasztás szerepel, de hiába mentem úgy, mintha tojásokon lépkednék, nem sikerült 4,5 liter alá tornászni az eredményt. Autópályán, ahol a hibrid rendszernek nincs számottevő jótékony hatása, a fogyasztás sokkal inkább 5,5 liter környékén alakul, ami még mindig elég baráti, kiváltképp, hogy egy családi kombiról beszélünk. Az elektromos és benzinmotor közötti váltás szinte észrevétlenül történik, ráadásul az első néhány alkalom után annyira hozzászokik az ember, hogy már fel sem tűnik.

A hibrid is tud élvezetes lenni

Ne egy hibrid kombitól várd életed vezetési élményét, de ez távolról sem jelenti azt, hogy a Swace egy unalmas autó lenne. Városban elsősorban a villanymotor dolgozik, így hangtalanul lehet végigsuhanni a körúton, mint egy villanyautóval. A 122 lóerős hibrid hajtáslánc, az azonnali nyomatékú villanymotornak köszönhetően kimondottan dinamikus haladást tesz lehetővé.

suzuki swace teszt alapjárat

Három vezetési mód közül választhatunk: Eco, Normal és Sport, amelyek között a fokozatválasztó kar előtt található apró pöcök segítésével válthatunk. Óriási különbség nincs, Sportban érezhetően jobb a gázreakció, az autó kicsit pörgősebben használja a benzinmotort, de Eco vagy Normal üzemmódban sem érződik lomhának. A különféle módok nemcsak a menetdinamikát módosítják, hanem a műszerfal színét is, amely Eco fokozatban zöld, Normalban kék, míg Sport üzemmódban piros árnyalatot kap.

Az elöl MacPherson, hátul pedig kettős keresztlengőkaros futómű ügyesen csillapítja az úthibákat, amelyekkel szép számmal lehet találkozni a magyar utakon. Nem különösebben sportos, de az alacsony súlypontnak köszönhetően a kanyarokba nem jön zavarba. Összességében egy nagyon kellemes, kényelmes, nyugodt közlekedést biztosít, főleg, ha az ember ráérez a hibrid hajtás szépségeire.

Ár és összegezve

A GL+ kivitel listaáron 9 340 000 forint, míg a GLX-ért 10 690 000 forintot kérnek. Most mindegyikhez jár 900 ezer forint kedvezmény, amivel egy hajszálnyival ugyan, de a Suzuki felé billen a mérleg nyelve a Corollával szemben. Mivel az ár és felszereltség tekintetében szinte elenyésző a különbség, így sokkal inkább a márkapreferencia – valamint az a leheletnyi külső változtatás – lehet a döntő a Corolla és Swace között.

Az azonban már számottevő különbséget jelent, hogy a Suzuki saját 3 év általános garanciáján túl további 7 év garanciát kínál a hajtáslánc elemeire a Swace esetében, szemben a Toyota 3/5 éves ajánlatával. Az egyelőre kérdés, hogy mennyire fogja tartani a Swace az árát a Corollához képest.

Összességében a Swace/Corolla egy kiváló autó, amiben kényelmesen elfér az egész család. Tetszett a hibrid hajtás csendessége, és ha most kellene új autót vennem, a Swace simán ott lenne a potenciális jelöltek között. Ráadásul a minimális külső változtatásnak köszönhetően sokkal inkább megfogott, mint a Corolla.

A Toyota Corolla GR Sport tesztvideóját itt találod:

Suzuki Swace 1.8 Hybrid CVT (2021)

 • Lökettérfogat: 1798 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 122 LE
 • Max. forgatónyomaték: 163 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4655/1790/1460 mm
 • Tengelytáv: 2700 mm
 • Saját tömeg: 1420 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 4,4-5,1 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 4,9 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 99-115 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 11,1 s