szombat - 2023. szeptember 30.
10.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 647 Ft
100 699 Ft
D 678 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Vesekő gyilkos: Brabus ML 320 V6 (1999) – Teszt + Videó

2019. március 29. | 15:49

Gábor szerette volna nekünk megmutatni limitált kiadású, Brabus ML-jét a 2000-es évek elejéről, az Ő történetük következik

Magáról a Brabusról, a Mercedes-Benzhez igen csak közel álló tuningcégről már olvashattatok bővebben weboldalunkon. A Brabus GmBH 42 éves múltja valódi minőségre adhat okot. A Brabus nem csak rendelésre alakít át Mercedeseket, hanem árul is. A komplett, teljesítményorientált tuningtól kezdve a karosszéria kiegészítőin át a beltérig mindenhez hozzá tudnak szólni, csupán a pénztárcád vastagsága a kérdés. Ha a felhúzott csillagosokat nézzük, az AMG-Mercedesek után ezekkel találkozhattál a legtöbbször, bár jellemzően nem a magyarországi utakon, inkább kiállításokon, külföldi autószalonokon.

1998-ban az első M-osztályos Brabus-Mercedes igazán komoly mérföldkőnek számított a cég életében, főleg, hogy a SUV-mánia akkor kezdte meg csírázását az ML-lel és az X5-ös BMW-vel az élen. Jól látható, hogy a Brabus típusok mindenhol B-karakteres logókat kapnak kívül-belül, így van ez Gábor ML-jénél is, melynek belsejében a limitált kiadásra utaló, sorszámos plakettet is megtalálni. Ennek tudatában döntött úgy Gábor, hogy mindenképp megvásárolja ezt az igazán ritka autót, ami a látszat ellenére csupán egy 3.2 literes V6-ost rejt a motorháztető alatt. Rozsdamentes acélból készült, masszív, polírozott gallytörő rács, egyedi fényszórók tornyosulnak elöl, az autó hátsó része króm és műanyag elemeket kapott Limited felirattal.

Brabus ML 320 beltér

A belső térben króm, alumínium és karbon felhasználására is sor kerülhetett volna, de az autó első tulaja inkább a bőr és a fabetétek mellé tette le voksát. Jól döntött, hiszen a Brabus saját fejlesztésű bőr bevonata a gyártó szerint strapabíróbb és valóban szép állapotban vanna az ülések, ahhoz képest, hogy 219 000 km-t már futottak az autóval. Érdekesség, hogy komplett irodarendszert is lehetett telepíteni DVD és LCD monitorokkal, sőt lehetőség volt telefon, fax, beépített számítógép használatára is. Viccesnek tűnnek ezek 2019-ben, hiszen egy maroktelefonnal ma már minden megoldható.

Mercedes Brabus ML

A tesztautó „pusztán” egy ML 320, aminek gyári motorja érintetlen maradt, egyedül a kipufogórendszert cserélhették ki, már, ha az ügyfél igényelte, így plusz 15 lóerőnyi teljesítményt értek el. Az autó forgalmijában 160 kW szerepel, tehát a teljesítmény maradt a gyári érték: 215 lóerő és 310 Nm. Kell ezért a közel 3 tonnának a lendület, erős hanghatások közepette képes magas fordulaton meglódulni, de valójában az autóút, autópálya az igazi terepe. Falujárásra nem igazán alkalmas, hiszen könnyen elúsznak a 285 széles hátsó gumik a nyomvályús, göcsörtös magyar utakon.

Ez az autó már közel sem a terepezésről, komfortos utazásról szól. Ez a fájó pont Gábornál, ahogyan a videóban is láthattátok a vesekövet is kirázza az emberből a sportosabb autózást engedő futómű miatt, ami elsősorban a magasabb végsebességhez lett kifejlesztve és 30-35 milliméterrel közelebb engedi az autót a földhöz. Ha arról van szó tényleg határozottan ráfekszik az útra, és meg is tud állni, ha kell, hiszen nagyobb, belsőhűtésű féktárcsákat, elöl hat, hátul négydugattyús féknyergeket kapott.

Mercedes Brabus ML váltókar

Gábor a jövőben szeretné kijavítani az autó összes apró hibáját és egy garázsba állítani, hogy megmaradhasson az utókornak, hiszen mióta a GLS vette át az ML helyét, még inkább kuriózumnak számít. Maga az ML Mercedes egy olyan korszakot fémjelez, amikor még minden divatterepjáró látványosságnak számított, pláne Brabus köntösben. Talán az öreg német prémiumokat súlytó elektromos problémákra és a váltóra érdemes elkülöníteni némi összeget a malacperselybe, de az sem árt, ha sportfutómű karbantartására is felkészül Gábor lelkileg.

Tovább szigorítják a károsanyag-kibocsátási normákat Alkalmi vétel! Családi kombit most csak 22,5 millióért! – 1947 Buick Roadmaster Woody Wagon az RM Sotheby’s aukcióján

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!