2018. február 09. | 16:09

Az egyik előkelően nagy és kényelmes, a másik célratörően lakályos. A GLS és a Land Cruiser is legjobbját próbálta hozni off-road környezetben, de vajon mit ér a modern elektronika a közel 60 évnyi tapasztalat ellen?

 

 

 

 

A tesztautókat a Magyar Autókereskedőház Zrt. biztosította – https://www.mahzrt.hu/

Toyota Land Cruiser: A batár szamuráj

Harcban és harcra született. Hűséges társ, a végsőkig kitart gazdája mellett és sose hagyja cserben. Ez mind a Land Cruiser. Ám az első amerikai megrendelésre gyártott, katonai összkerékhajtású Toyota LC széria 1954-ben még más néven: Toyota Jeep BJ-ként állt a katonák szolgálatában a koreai háború kemény harcmezőin. Már akkor sem saját elnevezést használtak. Valószínűleg megrendelőik kedvére akartak tenni a Japánok és az amerikaiak számára jól ismert és számos akkoriban játszódó filmben látott, klasszikus katonai Willis Jeep-et vették alapul, mind nevében, mind kinézetében, de saját fejlesztésekkel.

Toyota Land Cruiser - Off-road Teszt

Már az első darabok is kiválóan teljesítettek és sok életet mentettek meg: megbízható tartós és strapabíró gépek voltak a BJ- k. Azonban a Willis hosszas pereskedés után kisajátította a nevet, így kellet valami újítás. Ismét nem teljesen saját ötletből, a már akkor is ismert brit alapra építve született meg a Land Cruiser elnevezés. A 20-as, második sorozat 1955-ben érkezett és két év alatt olyan népszerű lett világszerte, hogy addigra a teljes japán autóexport 38%-át a Land Cruiserek tették ki!

Toyota Land Cruiser - Off-road Teszt

Toyota Land Cruiser: PRADÓT a népnek

A teszt során egy negyedik generációs, J150-es - vagy LC150, a platformtól függően - első faceliftes  PRADO-modellt próbáltam ki, melynek számos változata létezik a különböző országoktól és piacoktól függően, számomra meglepő módon még 3 ajtós is. A robusztus méretei miatt tekintélyt parancsol, a változatos lámpabúrák kétségkívül erőteljesebb karaktert kölcsönöznek neki, igazából csak szemből figyelve érhető tetten, hogy átesett egy fiatalító kúrán.

Toyota Land Cruiser - Off-road Teszt

Jót tett neki, hogy a ’80-as években kicsit a luxus irányába terelték, de szerencsére egyik változatnak sem esett a terepjáró képességein csorba. Nem csoda, hogy a lakosság is felfigyelt rá és az aktív életmódot és hobbit kedvelő kalandorok hű társa lett, ezért is született meg a PRADO-altípus. Negatívumként talán az oldalra nyíló csomagtérajtót tudnám felhozni.

Toyota Land Cruiser - Off-road Teszt

Toyota Land Cruiser: Előtérben a praktikum

Belül is fokozatosan átalakult és kényelmesebbé, modernebbé vált, de azért a helykínálatot és a színvilágot tekintve szinte minden a régi. Próbálták a luxust is belecsempészni - ami a felszereltség szempontjából sikerült is –, miközben a technikai- és tereptudását is folyamatosan modernizálták. Minden megtalálható benne igénytől függően, ami kell egy modern, biztonságos és kényelmes autóba.

Toyota Land Cruiser - Off-road Teszt

Itt tárult elém a 6,1 hüvelykes központi kijelző és a kormány mögött található műszeregység, amely egy 4,2 colos folyadékkristályos kijelzővel bővült, melynek terepezés közben nagy hasznát vettem, ugyanis közvetítette felém a dőlésszöget, kerékelfordulási szöget is. Minden kezelőszerv kapcsolója hatalmas, így kesztyűben is könnyű nyomkodni, tehát alapvetően nem a fényűzés volt a fő cél tervezéskor.

Toyota Land Cruiser - Off-road Teszt

Toyota Land Cruiser: Négy henger? Bőven elég.

Az aktuális generációt 2009-ben dobták piacra, 2013-ban alakították át a megjelenését az itt látható formára. Két évvel később megkapta az új négyhengeres dízelmotort, egy 2,8 literes 177 lóerős, 450 Nm-t közvetítő egység formájában. Ez a turbós motor és a hozzá kapcsolódó 6 sebességes automata váltó tök jó kombó, ha terepezésről van szó, azonban aszfalton nem a legideálisabb választás. Néha túl sokáig hagyja pörögni a motort és lomhán is kapcsol, viszont a vontatást nagyon is megkönnyíti. A Land Cruiser gond nélkül mozgatja meg akár 3 tonnás önmagát is, és ezekhez mérten azért annyira nem fájó kimondani, hogy 13-14 liter a vegyes átlagfogyasztás.

Toyota Land Cruiser - Off-road Teszt

Toyota Land Cruiser: 175 km/h-nál ne szedd alá!

A kezdeti katonai, erdészeti, vadőri és sok-sok egyéb felhasználás során már megdolgozott a legendás terepjáró hírnévért. A Land Cruiserekről világszerte regélik a sivatagoktól a dzsungeleken át a fagyos vidékekig: ha elvisz valahová, vissza is hoz! Számos, akár bő 30 éves veterán LC rója az úttalan vidékeket a mai napig megbízhatóan és legendás utazásokról lehet olvasni. Egy nyugdíjas pár például 70-es sorozatú terepjárójukkal vágott neki a Föld megkerülésének, s végül 63 országon átvágva összesen 280 000 kilométert autóztak egyben gond nélkül. Azért ez önmagában is sokat elmond.

Toyota Land Cruiser - Off-road Teszt

A ráncfelvarrás során új lengéscsillapítókat és stabilizátor rudakat, új lengőkar bekötési pontokat és erősebb segédkeret tartóbakokat is kapott annak érdekében, hogy kevésbé legyen érzékeny az oldalszélre és az oldaldőlésre való hajlama is jobb legyen. Érezhető is, hogy valamivel feszesebbé vált, de nem igen mertem feszegetni a stabilitás határait. A hasmagasság 22 cm-es, a kapaszkodó képesség 42 fokos, azaz 93 százalékos lejtőn vagy emelkedőn képes a masina fel- és lemenni és egyébként autópályán is jól használható, hátránya, hogy zajos és néha instabil, különösen nagysebességű haladásnál.

Toyota Land Cruiser - Off-road Teszt

Toyota Land Cruiser: Összegezve

A párbaj során a GLS is meglepően jól teljesített! De kérdés, hogy bírná annyira a nyüstölést, mint a Land Cruiser? És ha gond adódik, az mennyibe is kerül majd? A Toyota sok ilyen kérdést feleslegessé tesz. Igazi kaland és funkcionálisan kényelmes munkatárs minden terepen, minden helyzetben. Nem tudtam neki a teszt során lehetetlent mutatni, gondolom sok olvasó látott már jóval komolyabb megmérettetést is kiálló Land Cruisert. Ha jobban nézne ki és kicsit ráéreznének a belső dizájnra, akkor szerintem a világ egyik legjobb autója lehetne. De akkor már a Lexusok világába tartozna, jóval drágább lenne és sajnálná az ember komoly munkára fogni.

Toyota Land Cruiser Prado - D-4D AWD Automatic

 • Lökettérfogat: 2755 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4 / 16
 • Max. teljesítmény: 177 LE (3400/perc)
 • Max. forgatónyomaték: 450 Nm 1600-2400/perc
 • Hossz./szél.: 4780/1885 mm
 • Tengelytáv: 2790 mm
 • Saját tömeg/ Össztömeg: 2120 kg / 2990 kg
 • Városi fogyasztás: 9,2 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 6,3 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 7,4 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 194 g/km
 • Végsebesség: 175 km/h
 • 0-100: 12,7 s

Mercedes-Benz GLS 350d – Sonderklasse terepre

A Mercedesnek az M-osztály után szüksége volt egy valódi, Audi Q7-méretű, full-size szabadidő-autóra, ami elsősorban az amerikaiak szívét dobbanthatja meg, ezért 2006-ban megalkották a Mercedes GL-t. Az ő története tehát nem tekint vissza olyan dicső és távoli múltba, mint a Land Cruiseré, azonban a németek leleményessége és szakértelme méltó ellenféllé teszi még keményebb terepen is.

Mercedes-Benz GLS 350d

A GL 2009-ben kapott egy faceliftet, majd 2012-ben jött a második generáció, melynek a 2016-ban frissített kiadását a Mercedes új típusjelző rendszere miatt már GLS-re keresztelték, így jelezve, hogy a cég legnagyobb terepjárójával lesz dolgom, ami a hétszemélyes, belépő szintű egyedüli dízelmotorral 23 milliótól indul.

Mercedes-Benz GLS 350d

Mercedes-Benz GLS 350d – Stílusos hodály

Alapvetően sokat nem változott a GLS a frissítés során, újraszabták a hűtőmaszkot, a lökhárítókat és a fényszórókat, sőt, a motorháztető domborításain is változtattak, aminek köszönhetően még fejlettebb és kisimultabb lett az összkép. Az 5,13 méter hosszú SUV első és hátsó világítóteste egyaránt LED-es, az opcionális teljesen adaptív fényszórók, valamint a karokból mosó ablaktörlők újdonságnak számítanak a modell kínálatában.

Mercedes-Benz GLS 350d

Jelen esetben egy hétüléses modellel volt dolgom, melynek szélessége 1,93 méter, magassága 1,85 méter, a tengelytáv pedig 3,08 méter hosszan nyúlik el. Lényegében az alapterülete megegyezik a Mercedes luxuslimuzinjával, viszont az állítható magassága félelmetesen robusztussá teszi. Egészen elképesztő, hogy a motorháztető mellmagasságban kezdődik, a tetősínekért pedig 1,85 méter magasra kell nyújtózni, a fordulókörről nem is beszélve, ami 12,4 méterre sikeredett.

Mercedes-Benz GLS 350d

A citrinbarna karosszéria minden egyes szegletében fém díszítéseket találni, sőt, a stílusos megjelenésről a Night-csomag gondoskodik még, ami fekete designelemekkel hangsúlyozza a kocsi sportos karakterét: a hűtőborítás lamellái, a fekete duplaküllős, 21 colos AMG könnyűfém felnik, visszapillantótükrök és a sötétre színezett hővédő üvegek a hátsó ajtóknál.

Mercedes-Benz GLS Off-road Teszt

Mercedes-Benz GLS 350d – Színvonalas, bőséges beltér

A hétszemélyes GLS kapitális kabint kínál, a hatalmas üvegfelületetek sokat dobnak a benne utazók közérzetén, a dupla tetőablak, a finom bőrkárpit és a fotelszerű ülések pedig tovább növelik a komfortérzetet. Egy központi, tabletszerűen különálló 8-colos kijelzőt kapsz az eddigi integrált egység helyett. A frissítések során a kormánykereket is átdolgozták, melynek így formája a fa kiegészítéssel rendkívül ízlésesre sikerült.

Mercedes-Benz GLS 350d

Középen, a kartámaszon pihentetve kezem könnyű csuklómozdulatokkal válogathatok a fémes tekerőgombok között: egyikük a fedélzeti elektronika (navigáció, hifi stb.) vezérlője, ez a többi Mercedesből ismerős, a másik a légrugós futómű magasságát állítja, míg a harmadikkal a menetdinamikai beállításokat lehet változtatni. A GLS-sel versenypályán is csapathatod – ezt ajánlom a legkevésbé - havon, könnyű- vagy nehéz terepen, utánfutót cipelve is portyázhatsz, ugyanis 3,5 tonnás rakományt is képes elvonszolni, a tetőcsomagtartó pedig egy mázsát is elbír.

Mercedes-Benz GLS 350d

A két leghátsó ülést villanymotorok nyitják fel és hajtogatják a csomagtér padlójába, melynek a maximális hossza 2,12 méter, terhelhetősége pedig 815 kilogramm. Alaphelyzetben 680 literes és ha mindent lehajtasz, akkor akár 2300 literre is bővíthető.

Mercedes-Benz GLS 350d

Mercedes-Benz GLS 350d – Nyomatékból dolgozik

A legújabb GLS aktualizált motorokat kapott: a 4,7 literes biturbó V8-as teljesítménye például 435-ról 455 lóerőre nőtt, az AMG változat 5,5 literes motorját 585 lóerőig húzták fel. A belépő szintet a 350d jelenti, a kódjele a háromliteres, V6-is dízelmotort takarja 258 lóerővel és 620 Nm nyomatékkal. Aszfalton, nagyobb tempónál szinte lebeg az út felett, tökéletes a zajszigetelés, ami többek között a kettős üvegezés érdeme. Sőt, az off-road részlegen álló helyzetben bőgetve sem hallatszott be kellemetlenül a V6-os hangja, magabiztosan és erőlködés nélkül mozgatta ezt a hodályt meredek helyzetekben is.

Mercedes-Benz GLS 350d

Fontos kiemelni, hogy a GLS is megkapta már a Mercedes kilencsebességes bolygóműves automata váltóját, amely fokozatosan felváltja a korábbi 7G-tronicot. Ez a gyártó szerint jelentősen hozzájárul a fogyasztás csökkentéséhez, de emellett a reakciói is jobbak. Bár a fogyasztás miatt nem különösebben aggódnék, hiszen egy 100 literes üzemanyagtank áll a rendelkezésre, az étvágy pedig 13-14 liter környékén mozog.

Mercedes-Benz GLS 350d

Mercedes-Benz GLS 350d – Emelj az égbe!

A közel 2,5 tonnás karosszéria és a magas súlypont nem kölcsönöz önfeledt mozgást a GLS-nek, viszont a légrugózás minden egyes úthibát kisimít, élvezet vele az aszfalton közlekedés. Azonban most nem ez a lényeg, hanem hogy mit is tud a betonúton kívül! Ha havas, saras, murvás útszakaszon találnád magad a Mercedes legnagyobb SUV-jával, akkor sem kell megrémülnöd, hiszen továbbfejlesztett 4MATIC összkerékhajtás és az első-hátsó tengelyen elektromosan imitált differenciálzár hatás gondoskodik a haladásról. Nemes egyszerűséggel a németek az okos elektronikához nyúltak és azzal váltották fel a hagyományos önzáró diffit - ha nem is olyan határozottan, de minden elé kerülő akadályt leküzdött, a volán mögül fel sem tűnt, hogy különösebben erőlködne.

Mercedes-Benz GLS 350d

A GLS-hez kérhető 760 ezer forintos Offroad technikai csomag tartalmazza az adaptív lengéscsillapító rendszert, kartervédőt és az AIRMATIC-csomagot. A légrugók előnye, hogy az autó hasmagassága három lépcsőben állítható, így ha off-road módba teszed, akkor akár 306 milliméteresre is emelhető, ezáltal 600 milliméteres lesz a gázlómélység.

Mercedes-Benz GLS 350d

Mercedes-Benz GLS 350d – Összegezve

Nem gondoltam volna, hogy a Mercedes böszme luxusterepjárójával ekkora élmény terepen is, úgy tűnik, a modern elektronikai segédberendezések képesek hozni azt a szintet, amit a Toyotánál évtizedek óta csiszolnak és finomítanak. Egy új oldalát mutatta meg a drivingcamp off-road részlegén amellett, hogy hosszú utazások során a lehető legnagyobb kényelmet, biztonságot és magabiztos futást nyújtja. Bár ennyi pénzért el is várja az ember, hogy elkápráztassák.

Mercedes-Benz GLS 350d 4MATIC G-TRONIC

 • Lökettérfogat: 2987 cm3
 • Hengerek: 6
 • Max. teljesítmény: 258 LE (3400/perc)
 • Max. forgatónyomaték: 620 Nm 1600-2400/perc
 • Hossz./szél.: 5130/1934 mm
 • Tengelytáv: 3075 mm
 • Saját tömeg/ Össztömeg: 2380 kg / 3250 kg
 • Városi fogyasztás: 8,2 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 7,2 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 7,6 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 199 g/km
 • Végsebesség: 222 km/h
 • 0-100: 7,8 s

A helyszínt a drivingcamp biztosította!

A tesztet és a képanyagot készítette:

 • Rupa Adrienn
 • Müller Attila
 • Erős Márk
 • Németh Kornél