szombat - 2023. március 25.
10.5 °C
közepes eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Mit kell tennem, ha külföldi gyorshajtásról kapok értesítést?

2021. március 05. | 15:12

Érdemes megfogadni a hatóság tanácsait, így könnyen megelőzhetjük a bajt.

A sebességhatárokat értelemszerűen itthon és az országhatárokon túl is be kell tartani, különben röppen a büntetés, a pénztárcád pedig felsír bánatában. Az nem megoldás, ha a külföldi gyorshajtásról nem veszel tudomást. Ha kell, akkor a magyar rendőrség kopogtat ez ügyben, a hatóság arra figyelmeztet, hogy vagy fizesd be a bírságot, vagy bizonyítsd be az ártalanságod, az semikképp nem jó megoldás, ha csak ülsz a babérjaidon.

 

„Tisztelt Rendőrség! A napokban egy határozatot kaptam Önöktől, hogy fizessek be 218.400 Ft-ot (600€), mivel Ausztriában gyorsan hajtottam. Tájékoztatom Önöket, hogy a III-000 forgalmi rendszámú Volkswagen Tiguan  típusú személyautómmal nem jártam az említett országban…”

A Magyar Rendőrség azt állítja, hogy a padlása tele van az ehhez hasonló irományokkal. Az érintettek először meglepődve veszik tudomásul, hogy egy külföldön elkövetett szabálysértés miatt kapnak levelet az ORFK-tól. Pedig a rendőrség határozatát megelőzően az adott ország hatóságától már értesültek a szabályszegésről, de az ellen nem nyújtottak be írásos kifogást. Illetve, ha nem is volt kifogásuk, az összeget mégsem fizették be, írják az egyenruhások.

A pénzbírság be nem fizetése azzal jár, hogy a határozat jogerőre emelkedik, és az ügy a végrehajtási jogsegély értelmében átkerül a magyar hatóság jogkörébe. Mivel a rendőrségnek nincs lehetősége más tagállamban folytatott eljárás felülvizsgálatára, következésképpen a pénzbírságot és az eljárási költséget 30 napon belül kell befizetni, olvasható a Magyar Rendőség közleményében, amit a Facebookra töltött fel a hatóság.

Fogadd meg az alábbi tanácsokat, hogy ilyen ne történjen veled:

  • Mindig tájékozódj az adott ország közlekedési szabályairól!
  • Tartsd be az adott országban érvényes előírásokat!
  • Ha kipostázzák a bírságról a tájékoztatást, akkor a kiszabó ország internetes honlapján az ügyszám beírásával betekinthetsz az ügy adataiba (különös tekintettel a gépjárműről készült fényképfelvételre).
  • Ha nincs kifogásod a büntetés ellen, akkor minél hamarabb fizesd be a megállapított összeget!
  • Ha nem értesz egyet a döntéssel, akkor írásban nyújts be jogorvoslati kérelmet, melyhez csatold az esetleges bizonyítékokat (autóról készült fotó, adásvételi szerződés stb.)!

Magyar Rendőrség

Pixabay

Ne vasárnap éjjel akarj autópálya-matricát venni MotoGP: ennyiért vehette meg a magyar állam a rendezési jogot

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!