2021. február 11. | 09:52

A 177 lóerős masinák nehéz terepen is bevethetők.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a „Nehéz terepjáró gépjárművek beszerzése a külső határra” elnevezésű projekt keretében összesen 52 darab vadonatúj Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D terepjáróra tett szert még tavaly márciusban. Az Európai Uniós finanszírozású nyílt közbeszerzési eljárással beszerzett járművek 2020 decemberében álltak hadrendbe a határrendészeti kirendeltségeken, most képeket is mutattak róluk.

A rendőrség gépjárműparkjának nagymértékű fejlesztése kulcsfontosságú a hatékony és folyamatos határőrizet megvalósításához, jelezte a hatóság. A Land Cruisert műszaki paraméterei alkalmassá teszik az extrém szélsőséges viszonyok között történő szolgálatteljesítésre: a 177 lóerős dízelmotor, a 42°-os kapaszkodóképesség, a 31°-os első és 25°-os hátsó terepszög, és a 700 mm-es gázlómélység révén a mackós szamuráj megküzd a legmostohább terepviszonyokkal is.

Az ORFK által beszerzett terepjárók a legmodernebb környezetvédelmi és biztonsági követelmények alapján készültek. A nehéz terepen történő biztonságos és gyors haladást a megnövelt terepjáró képesség segíti, beleértve két differenciálzárat, terepfokozatot, választható terepprogramot körkörös kamerarendszerrel, valamint a kúszásvezérlő programot. A gépjárművek ezeken felül a következő rendszerekkel is szerelve vannak:

  • Toyota Safety Sense,
  • Holttérfigyelő rendszer,
  • Hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer.

De ez még nem minden, ugyanis a járművek még egyedi, széles körű rendőrségi kiegészítőkkel is el lettek látva, melyek egyedi külső színnel és mobil megkülönböztető jelzéssel is rendelkeznek. A japán autógyártó a megállapodás részeként típusismereti oktatást is biztosított a magyar rendőröknek.

Az újonnan beszerzett nehéz terepjárók már szolgálatba is álltak a határrendészeti kirendeltségeken, fontos szerep hárul majd rájuk a határvédelem biztosításában. Az új Toyota Land Cruiser 16 870 000 forinttól érhető el, de az Executive kivitel már 22 305 000 forintot kóstál. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség, vagyis az állam sokat fizetett a terepjárókért, de nem kizárt, hogy valamilyen kedvezményt is kapott a flottavásárlás okán.