Vannak, akik azzal szívatják a parkolóőrt, hogy régi parkolójegyek közé rejtik az aktuálisat. Ez szabálytalan?

„Tisztelt Alapjárat!

A Facebook kommentekben találkoztam azzal az esettel, hogy valaki direkt otthagyja a régi parkolójegyeket a műszerfalán, hogy szívassa a parkolóőrt. Szabályos odatenni sok parkolójegyet, vagy tényleg van jogszabály, amely szerint csak egy, az aktuális lehet a műszerfalon?

Köszönettel,

József"

Ahhoz, hogy minél szakszerűbb válszt tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a D.A.S. szakjogászát, dr. Krizsán Zoltánt, aki összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az ügy kapcsán.


Azon önkormányzatok, amelyek területén díjfizetős várakozási területek találhatóak, jogszabályban – helyi rendeletben – szabályozzák azt, hogy a várakozás megkezdését követően a díjfizetést milyen módon és miként igazolva tehetik meg a gépjárművet vezetők. Az önkormányzati rendeletek – magánparkoló esetén az üzemeltető a saját szabályai szerint – meghatározzák, hogy a jogszerű várakozást igazoló papíralapú dokumentumot (bérlet, parkolójegy, parkolási igazolvány stb.) milyen módon és hol kell elhelyezni a gépjárművön. Kiválasztva néhány település helyi rendeleteit, elmondható általánosságban, hogy ugyanazt követelik meg: a parkolójegyet 

  • a gépjárműben 
  • az első szélvédő mögött a műszerfalon,
  • kívülről jól látható (vagy olvasható) módon,
  • teljes egészében láthatóan és olvasható módon úgy kell elhelyezni, hogy 
  • annak érvényességéről az ellenőrzést végző személy megbizonyosodhasson.

A jogszabály értelmezése alapján NEM szabályellenes, ha több parkolójegyet ott hagy a szélvédőn a gépjárművet használó. Probléma akkor van, ha az aktuális idősávra vonatkozó jegy valamelyik szükséges információja nem látható, kitakarja egy másik vagy az olvashatósága akadályozott. 

Tapasztaltunk alapján nem érdemes túlhalmozni a korábbi parkolási jegyekkel a szélvédőt például azért, hogy megnehezítsük a parkolóőr dolgát. Amennyiben érvényes jegyet váltunk az adott várakozási időszakra és mégis megbüntetnek – mert pl. több tucat ugyanolyan jegy közül a parkolóőr nem tudott (vagy akart) megbizonyosodni a parkolás érvényességéről –, csak saját magunknak csinálunk felesleges adminisztrációs köröket.

Ilyenkor ugyanis be kell menni a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodájába, bemutatni az eredeti parkolójegyet és hogy igenis meg volt váltva érvényesen, és kérni kell a kiszabott pótdíj törlését. A parkolóőr a pótdíj kiszabásával együtt fényképeket készít a gépjárműről és a szélvédőről is, és ha valóban az látható, hogy kiolvashatatlan a várakozási díj megváltása, akár a pótdíjazás jogszerűségének megállapításával zárható az ügy.

Az autót vezető ugyanis elvétette a fenti kötelezettségeinek teljesítését. Az ügyintézőnél töltött várakozási idő és ügyintézés helyett érdemesebb inkább lekorlátozni a szélvédőn hagyott régebbi parkolójegyek számát, és a kiváltott érvényes jegyet a fent előírt módon, jól láthatóan elhelyezni. 

A bírói gyakorlatot vizsgálva ennél a kérdésnél érdemes kitérni arra, hogy pótdíjazás esetén alaptalan az a sofőri hivatkozás, hogy az autó ajtajának csapódásakor keletkezett szél hatására fordult meg a parkolójegy, és ezért nem volt látható. A gépkocsivezetőnek ugyanis bírósági értelmezés alapján, mielőtt a járművet elhagyná, kötelessége meggyőződni a parkolójegy szabályszerű elhelyezéséről.

Szintén tévhit, hogy komoly havazás esetén – amikor nem látható a havas szélvédő miatt a parkolójegy – , a parkolóőr nem nyúlhat az autóhoz, hogy megbizonyosodjon a jegy érvényességéről. Hozzányúlhat, csak éppen kárt nem okozhat, nem karcolhatja össze az autót stb.

Depositphotos