2023. március 18. | 08:05

Land Rover Defender Flying Huntsman 110 WB 6x6

Következő

Angol lordok elit vadászpáholya, vagy inkább legyőzhetetlen offroad élmény sejkeknek? A Khan Design Flying Huntsman névvel ellátott Defenderje a tükörből egy jól ismert brit terepjárónak tűnik, de ahogy az 500 lovas V8-cal letol minket maga elől az autópályán, úgy olyan, mintha egy transformers film elevenedne meg.

A koncepciót 2015-ben mutatták be a Genfi Autószalonon, mint a Land Rover válaszát a konkurens szörnyekre. Alapvetően a 110-es Defenderre épült, viszont az alvázon nyújtottak 400 mm-t azért, hogy elférjen az extra tengely.

A motort a GM gyártja, ami egy 6,2 literes LS3 V8-as, eredetileg 430 lovas teljesítményre volt tervezve, de már akkor is elmaradt a Mercedes G63 6x6-osának 536 lóerős AMG V8-ától, így időközben 500 lóerős lett. Na, nem mintha nem lenne elég bő 400 ló megbirkózni néhány akadállyal. 

Márpedig mi mással lehetne reklámozni egy ilyen kocka formájú luxusautót, mint azzal, hogy bárhol elmegy. Ennek érdekében terepváltóval szerelték a hegymeneti kúszásokhoz, ráadásképp zárható differenciálművel látták el a hajtásláncot. Az extra teljesítmény mellett a szerencsére a fékeken és a felfüggesztésen is hegyeztek. 

Az autó teljes hossza kerek 1,2 métert nőtt az alap 110-eshez képest, emellett széltében is gyarapodott 150 mm-rel. Nem biztos, hogy mindnehol optimális eszköz ez a behemót, bár a szűk erdei utakon kívül valószínűleg nem sok helyen jön zavarba.

A könnyebb használat érdekében nagyobbak lettek az ajtók, valamint az ablakok meredekebb szögben állnak, mint az eredeti autón. A zavartalan csillagnézést egy nagyméretű panorámatető biztosítja. A teljesítmény és a képességek mellett az ügyfélélmény fokozására exkluzív vörös bőrrel látták el a belteret, a külső pedig Cromax szatén fényezést kapott.

A cég névadója, Afzal Khan akkoriban 150 ezer angol font körülire saccolta az autó kikiáltási árát, de az opcióktól függően manapság olyan 200 ezer fontot (aktuális árfolyamon kb. 90 millió forint) kell fizetni érte. Akár olyan speciális ügyfelek igényeit is ki tudják elégíteni, akik páncélozott változatra vágynak.

Következő
Nyitókép: National Motor Museum / Heritage Images / Getty Images