2023. június 04. | 08:35

7. Mercedes-Benz AMG ONE

Következő

A Mercedes performance osztálya, az AMG már önmagában is lenyűgöző, hiszen a luxust ötvözik hatalmas teljesítménnyel és sportos, vad külsővel, de mi van akkor, ha ezt még eggyel magasabb szintre emelik?

A ONE, vagy Project One-ként is hivatkozott modell a cég kísérletezésének eredménye volt, amelynek során konkrétan egy F1-es motort ültettek egy utcai autóba. Ez a mutatvány annyira bonyolult, hogy mindössze négy gyártó próbálkozott meg vele, a Ferrari F50-es modelljével, a Porsche a Carrera GT-vel, a BMW az M5 E60-nal és végül a Mercedes a ONE-nal.

Négyük közül pedig csak a Mercedesnek sikerült eredményesen a kísérlet. A Formula-1-es motorokkal az a probléma, hogy nem utcai használatra tervezték őket, ahol az autóval meg kell állni, akár percenként a piros lámpák, kereszteződések gyalogos-átkelőhelyek miatt.

Mivel ezek a motorok rengeteg hűtést igényelnek, a fenti helyzetekben való állás során pedig ez nem megoldható. Emellett a károsanyag-kibocsátásuk is mérföldekkel több, mint egy átlagos autóé és az üzemanyagot is jobban fogyasztják, sőt, még önindítójuk sincsen.

Így ha valaki utcai járművekbe akarna ültetni egy ilyen motort, drasztikus változásokat kell alkalmazni, majdhogynem teljesen átalakítva az eredeti motort. A Ferrari, a Porsche és a BMW a fenti projektjeik során rengeteg módosítást végeztek a motoron, mire az a modellekbe került és teljesen más értékeket is produkáltak az új járművek, mint az elvileg nagyon hasonló motorokkal felszerelt F1-es társaik.

Az AMG ONE azonban máshogy sikerült. Több évnyi finomítás, alakítgatás és kísérletezés után Lewis Hamilton leplezte le, mit sikerült a mérnököknek összehozniuk: az 1,6 literes F1-es motort utcai használatra alkalmassá szelídítették anélkül, hogy drasztikusan át kellett volna alakítani.

Többek közt előmelegítették a katalizátort és kisebb lett a maximális fordulatszám. A motort ugyan újra kell építeni 50 ezer kilométerenként, de így is, az AMG ONE valóban méltán nevezhető olyan Formula-1-es autónak, amelyet utcai használatra terveztek.

Mercedes-Benz AMG ONE
Forrás: Mercedes-Benz
Következő
Nyitókép: Mercedes-Benz