További 176 e-töltőállomás telepítésére kerül sor a Liszt Ferenc repülőtér területén a következő 3 évben, közölte a Budapest Airport. A projekt finanszírozásába az Európai Unió is beszáll.

A vállalat legkésőbb 2035-re szeretne karbonsemlegessé válni, ezért fektet nagy hangsúlyt az e-mobilitás fejlesztésére a repülőtéren. A töltőpontok telepítéséről szóló közleményben az áll, hogy évi 140 ezer liter üzemanyag és 350 tonna szén-dioxid takarítható meg az elektromos vagy hibrid autókra történő átállással.

Elektromosautó-töltőpont
Fotó: Depositphotos

A Budapest Airport korábban 31 elektromosautó-töltőpontot telepített, ezekből 19 darab a repülőtér földi, vagyis bárki által szabadon megközelíthető oldalán található. A társaság további 30 elektromos töltőpont kiépítésében segédkezett  a repülőtéri fuvarozással, személyszállítással foglalkozó partnerek részére. Vagyis a most bejelentett gigaberuházás lezárultával 200 fölé emelkedik az e-töltőpontok száma a repülőtér területén.

A projekt futamideje 36 hónap, az uniós támogatás mértéke 1 601 250 millió euró, vagyis közel 650 millió forint. 42 töltőállomás telepítését saját forrásból fedezik, közölte a vállalat. A repülőtér üzemeltetője hozzátette, 2021-ben további 35 töltő telepítésére és az ezeket összefogó informatikai rendszer implementálására szerződött.