2021. január 30. | 11:58

Ismertette terveit a GM a karbonsemlegesség tekintetében is.

Az Egyesült Államok újonnan beiktatott elnöke, Joe Biden sietve aláírta a grandiózus klímavédelmi rendeleteket a tiszta energiaforrások növelése valamint a károsanyag-kibocsátások visszaszorítása jegyében. A legnagyobb amerikai autógyártó vállalat, a General Motors elnöke, Mary Barra ennek fényében ismertette a GM céljait a következő évtizedekre vonatkozólag.

A GM 2,55 millió járművet adott el az Egyesült Államokban a 2020-as esztendőben, ám ezek közül csupán körülbelül 20 ezer volt tisztán elektromos meghajtású. A General Motors vezetősége azonban már novemberben bejelentette, szeretnének e tekintetben változásokat, ezért 20 milliárd dollárról 27 milliárd dollárra növelik a következő 5 évben az elektromos autókra és az önvezető gépjárművek fejlesztésére szánt pénzösszeget.

A General Motors tervei szerint a 2020-as évtized közepén már 30 teljes mértékig elektromos modellt tudnak kínálni világszerte, míg az amerikai piacon a modellek 40 százaléka lesz EV a 2025-ös év végére. Kivétel nem lesz, akkumulátoros lesznek a SUV-k, a crosoverek a szedánok, sőt, még a teherautók is. Nagyra törő célok, amik talán teljesíthetők is, de csak abban az esetben, ha nem szól közbe egy újabb világjárvány, ami Bill Gates szerint tízszer rosszabb lehet, mint a jelenlegi.

A GM tehát beállt a sorba annak tekintetében, hogy a közeljövőben drasztikusan el kívánja tolni modell palettáját az elektromos autók irányába. Korábban egy sor gyártó jelentette be, hogy betiltja a benzin- és dízelmotoros gépjárművek értékesítését 2035-ig. Kalifornia, az USA legnagyobb autópiaca is éppen ezt tervezi.

A General Motors 2020 szeptemberéig 4 716 000 járművet értékesített, ami 17 százalékos visszaesés az 2019-es adathoz képest.

MTI