2020. február 04. | 23:03

A tervek szerint a hibrid és plug-in hibrid autók értékesítését is beszüntetik.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az Egyesült Királyság kormánya hivatalos közleményben erősítette meg, hogy 2035-től minden nem zéró-kibocsátású autót betiltanak.

Az erről szóló tervek 2018-ban láttak napvilágot. Akkor arról szóltak a hírek, hogy 2040-től betitltják a benzines és dízelautók eladását, viszont az ultraalacsony – kevesebb mint 75g/km szén-dioxid – kibocsátású autók még maradhatnának. A hibrid és plug-in hibrid modellek ebbe a kategóriába tartoznak. Az új terv ennél szigorúbb, a jelenlegi technológia alapján csak elektromos és hidrogénnel hajtott járművek forgalmazása lenne engedélyezett.

A terv jelenleg egyeztetés alatt áll. A kormány szerint 2035 előtt is megvalósítható az elképzelés, amennyiben sikerül gyorsabban véghez vinni az átállást. Néhány tanácsadó már 2030-tól bevezetné a tiltást.

Tavaly összesen 37 850 elektromos autót értékesítettek az Egyesült Királyságban. Ez 144%-os emelkedést jelent 2018-hoz képest, ám az eladások még mindig csak a teljes brit piac 1,6%-át teszik ki. Benzines járműből 1 498 640 darabot, dízelből pedig 583 488 példányt adtak el.

Az elkövetkezendő években valószínűleg jelentősen növekedni fog az elektromos autók eladása, mivel egyre több „mainstream” modell kerül a piacra. A technológia egyre olcsóbbá válik, fejlődik a töltési infrastruktúra. Az is elképzelhető, hogy jóval 2035 előtt bekövetkezik a teljes elektromos átállás.

A hibrid és a plug-in hibrid autók betiltása hatalmas gyomros az autógyártóknak, hiszen rengeteg pénzt fektettek a technológia fejlesztésébe. Közben az Európai Unió egyre szigorúbb kibocsátási szabályokkal áll elő. 2035-re az 37,5%-kal kevesebb károsanyag kibocsátást engedélyeznek, mint a 2021-ben értékesített autók esetén.

„A brit kormány 1,5 milliárd fontos stratégia keretében kívánja elősegíteni az elektromos autók vásárlását. Tavaly minden 15 percben értékesítettek egyet. Minden eddiginél messzebbre szeretnénk eljutni. Ennek érdekében ambiciózus célt tűztünk ki magunk elé: megszüntetjük az új benzines és dízelautók értékesítését. Ezzel szembeszállunk a klímaváltozással és csökkentjük a világ károsanyag kibocsátását”- mondta Grant Shapps, közlekedési miniszter.

El tudod képzeli a világot benzines- és dízel járművek nélkül?