2023. november 03. | 07:55

A kormány jóváhagyta az EU-s pénzek elosztását, így rengeteg villanyautó-töltő épülhet Magyarországon.

Nemrégiben jelentette be a Lidl és a Penny is, hogy már pénzbe kerül a parkolóikban elhelyezett töltőpontok használata. Azok után, hogy így lényegében megszűnt a nyilvános töltők ingyyenes használata a villanyautóval közlekedők számára (néhány korai Tesla-tulajt leszámítva), most egy olyan hír érkezett, amelynek legalább örülhetnek az elektromos autót használók.

A kormány ugyanis jóváhagyta a 2021-es CEF2 EU-s pénzek projektjavaslatait, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 257 új, nagy teljesítményű villámtöltő, valamint két hidrogénkút épülhet Magyarországon. Ezeknek a nyilvános, mindenki által használható töltőpontoknak a költségeit az EU és a beruházók állják. Utóbbiak közt az MVM Mobiliti, a Real Elektro, az Allego és a Tesla szerepel.

Az MVM Mobiliti országszerte 20 helyszínen telepít összesen 80 villanyautó-töltőt, amelyek 150 kilowattos teljesítményre képesek. A beruházás teljes költsége 2,78 milliárd forint.

A Real Elektro Tatabány Óvárosban alakít ki 17 darab töltőt, amelyeket személy- és teherautók is használhatnak. A töltők 350 kW-ra lesznek képesek, a beruházás összköltsége 579,55 millió forint.

Az Allego az Emobility Solutions partnerségével országszerte 14 helyszínen telepít 68 darab töltőt, amelyből 14x2 oszlop a teherautók számára készül. A személyautók oszlopai 150, míg a teherautóké 350 kilowattos töltési teljesítményűek lesznek. A beruházás összköltsége 3,01 milliárd forint.

A Tesla országszerte 9 helyszínen telepít 100 darab töltőt, ám az egyik helyszín nem új lesz, itt csak lecserélik a 8 darab régi oszlopot. Ezek 250 kilowattos töltők lesznek, a beruházás összköltsége 1,49 milliárd forint.

Ezeken felül szintén Tatabányán épít a Real Elektro két hidrogéntöltőt teherautók számára, ez 3,63 milliárd forintból valósul meg.

Depositphotos