A Stellantis hivatalosan is megnyitotta az Arena del Futuro névre keresztelt tesztpályáját Olaszországban, ahol a jövő technológiái mellett többek között például a vezeték nélküli, indukciós villanyautó-töltés lehetőségeit fogják tesztelni.

A Milánót Bresciával összekötő A35-ös sztráda mellett található 1,05 kilométeres Arena del Futuro ránézésre úgy néz ki, mint egy átlagos útszakasz, ám az aszfaltréteg alatt az elektromos autók töltésért felelős kábelek futnak. Az ezekből származó energiát – melyet egy 1 megawattórás tápegység biztosít – a jármű egy speciális vevőegységen keresztül képes összegyűjteni. Ennek köszönhetően a villanyautók képessé válnak menet közben tölteni az akkumulátorokat. A Stellantis újítása a jövőben száműzheti a hatótávparát, legalábbis azokon az útszakaszokon mindenképpen, ahol elérhetővé válik az indukciós töltési lehetőség.

A Stellantis egyúttal azt is elárulta, hogy a beépített, fejlett csatlakoztathatóságnak köszönhetően az Arena del Futuro hozzájárulhat a közlekedésbiztonság javításához annak köszönhetően, hogy az autó és az út között folyamatos kommunikáció történik.

Arena del Futuro madártávlatból

Anne-Lise Richard, a Stellantis globális e-mobilitás üzletágának vezetője elmondta, az Arena del Futuro egy olyan csúcstechnológiákat felvonultató megoldás lehet, amely konkrét választ ad a hatótávolsággal és a töltésekkel kapcsolatos kérdésekre, amelyek jelenleg az autósokat aggasztják. A cég szerint a menet közbeni töltés lehetőségnek számtalan előnye van.

Az új technológiát egy speciálisan felkészített új Fiat 500e és egy Iveco E-Way busz segítségével tesztelik az olaszországi körpályán. A Stellantis szerint az eddig megtett kilométerek kimondottan bíztató eredményeket produkáltak.

Egyúttal azt is vizsgálják, hogy mennyire tartós a felhasznált aszfalt, hogy ez a későbbiekben ne befolyásolhassa az indukciós töltés hatékonyságát.