Azt kell mondjam, ebben a rózsaszín csodában jobban néztek, mint a saját kocsimban. Ami azért nem sok városi kisautónak sikerül, talán a színe teszi, talán az új és mégis klasszikus 500-as megjelenés, nem is számít igazán. Az új Fiat 500e LaPrima még belőlem is úri kisasszonyt varázsolt. Majdnem.

fiat 500e teszt alapjarat

Persze nem csak ebben a színben elérhető, hiszen a férfi vásárlók igencsak meg lennének lőve. Na nem akarok szexistának tűnni, azért az olaszok nem tagadhatják, hogy a vadiúj 500e igenis városi hölgyeknek szól, akik nem csak stílusosan, de környezettudatosan is kívánnak megjelenni.

1957 óta rengeteget változott a világ és az autóipar, azonban vannak még olyan modellek, amelyek sokadik verziójukat élik, mégis töretlen a népszerűségük, képesek voltak formálódni és alkalmazkodni az aktuális piaci trendekhez és szabályozásokhoz. Ilyen a mostanra 64. éves Fiat 500-as is, melyből 2020-ban végre megérkezett az új, immáron csakis tisztán elektromos verzió és vele együtt a vadiúj megjelenés, amely a klasszikus jegyeket hordozza magán és tulajdonképpen a harmadik generációt képviseli.

Annyira cuki, hogy belehalok!

Az autó tagadhatatlanul pofás, klasszikus vonalai az ’50-es éveket idézik, mégis rendelkezik a 21. század minimalista, elektromos autókra jellemző részleteivel is. Stílusos keveréke a korok trendjeinek. Míg a forma ismerős, a méretek azért változtak, nagyobb lett az 500-as széltében és hosszában 6-6 centiméterrel, 4 centiméterrel magasabb és a tengelytáv is 2 centiméterrel lett hosszabb. Összességében továbbra is egy kisautóról van szó, amely remekül mutat a nagyvárosi szürkeségben.

fiat 500e teszt alapjarat

Ehhez természetesen nagyban hozzájárul a 200 000 forint ellenében kérhető Rose Gold fényezés is, amely igencsak feltűnővé varázsolja a kerekded 500-ast. A palettán további két színt lehet a La Prima felszereltséghez választani, egy kellemes kéket és egy feketét. Érdekes, hogy a három választható felniből a legnagyobb, azaz a tesztautóra szerelt 17-es könnyűfém tárcsa a széria tartozék a La Prima kivitelnél, a további két 16 colos viszont felár ellenében érhető el.

fiat 500e teszt alapjarat

Az autó több részén is elrejtette a gyártó az 500-as logót, ilyen például a hátsó lámpa, a szériában járó szálcsiszolt küszöbök, vagy akár a nem is annyira elrejtett, hatalmas 500-as logó az autó orrán, a hűtőrács helyén. Örömmel konstatáltam, hogy az 500e nem akar belső égésűnek tűnni, így a hülyén leburkolt hűtőmaszk hiányzik, ami számos más EV-n azonban még mindig látványelem. Potom 250 000 forint ellenében kérhetünk üvegtetőt, amelyet nyitni viszont nem lehet. A Mazda MX-30-hoz hasonlatosan az olaszok is elővették a rég elfeledett, szemben nyíló, öngyilkos ajtót, ám összesen egyet helyeztek el az autó bal oldalán. Innen következik a 3+1 elnevezés is, hiszen három plusz egy díszajtó található a kocsin. Egyébként jópofa, tényleg könnyebb beszállni hátra, bár az első ülést mindenképp előre kell hajtani a +1 ajtó ellenére is.

Az apró részletekben rejlik a stílus

A legjobban az tetszett az 500e-ben, hogy nem akar több lenni, mint ami, és ez bent is érződik. Elektromos autóhoz híven nincs túlbonyolítva a beltér, az uralkodó színpáros a jégbézs és az ólomszürke, amelyek fele-fele arányban oszlanak el. A műszerfalon és a kormányon puha „Eco” bőr van, de a helyenként elhelyezett műanyagok sem kemények, kifejezetten kellemes tapintása van mindennek. A beltérben is találunk néhány ügyesen elrejtett 500-as feliratot, valamint olyan finom kis részleteket, mint a torinói városi sziluettet mintázó gumi felület a vezeték nélküli töltésnél. A La Prima felszereltséghez az ülés- és szélvédő fűtésen kívül minden szériafelszereltség, többek között a hathangszórós hangrendszer és a dual klíma is.

fiat 500e teszt alapjarat

A 7 colos műszeregység szép és átlátható, a középen elhelyezett 10,25 colos Uconnectes infotainment is gyors volt és könnyen kezelhető, természetesen vezeték nélkül csatlakoztattam okostelefonomat, sőt tölteni is van lehetőség kábeles csatlakoztatás nélkül. Az üléseket szégyen nélkül steppelték tele Fiat felirattal, ez nekem már egy kicsit a ló túloldala, főleg ebben a rettentő világos színben. A vezetőülés hat irányban állítható elektromosan és kisautóktól eltérően nem volt székes érzete, kényelmes és jól személyre szabható, valamint könyéktámasz is volt az autóban, ami szintén hiányozni szokott a városi cirkálókból. A helykínálat elöl még rendben van, ám hiába lett nagyobb az 500-as és hiába került rá még egy ajtó, sajnos a hátsó utastér nem felnőtt embereknek lett kitalálva. Ahogy a 185 literes csomagtartóban is inkább csak a heti bevásárlást tudod hazavinni, hiszen a töltőpakk önmagában elfoglalja egy jelentős százalékát.

Jót tett neki, hogy elektromos

Mostanra már csak a legyártott, készleten lévő belső égésű 500-asokból választhatsz, hiszen kizárólag elektromossá avanzsált az autó. A korábbi hatótáv megnövekedett az elektromos 500-asban és a motor is kicsit erőteljesebb lett: 118 lóerő és 220 Nm szabadul fel gázadáskor. A 42 kWh-s (nettó 37,3kWh) akkupakk jóvoltából 320 kilométer megtételére is képes, ám a valóság valahol 250 kilométer környékén van. A végsebességet 150 km/óránál húzták meg, a 14,7 kWh-s, gyártó által megadott átlagfogyasztás abszolút hozható, de még lejjebb is lehet vinni, ha okosan használja az ember az egypedálos funkciót.

fiat 500e teszt alapjarat

Könnyed utazás a legszörnyűbb dugóban is

A beltérhez hasonlóan a vezetéstámogató rendszerek egész sora is széria tartozék, köztük az araszoló funkció, az adaptív tempomat és a sávtartó rendszer. Dugóban araszolni és autópályázni is roppant könnyű az autóval, hiszen felügyelet mellett ugyan, de szépen csinálja, amit kell. A parkolást segítő kiegészítők, mint a 360 fokos radar és kamera is alapfelszereltség, ráadásul a kamera képe szépnek is nevezhető nem úgy, mint oly sok más autóban.

fiat 500e teszt alapjarat

Az autó maximum 85 kW-os gyorstöltést engedélyez, ezzel akár 5 perc alatt is képes 50 km-re elegendő energiát felvenni, a 80%-os töltéshez pedig 35 percre van szüksége. Természetesen kisebb teljesítményű töltőkkel több ideig tart a töltés, mezei fali csatlakozóval nagyjából 12 órára van szüksége. Fontos megjegyezni, hogy a Fiat is kínál otthoni fali egységet, amely biztosítja az otthoni gyorstöltést.

Jót nevettem a Sherpa elnevezésű takarékos üzemmódon, hiszen a szóról nekem Leslie L. Lawrence ikonikus regényei alapján csak az indiai és tibeti hegyekben jakháton cipekedő munkások jutnak eszembe, akik valóban zord körülmények között utaztak. Találó az elnevezés, ugyanis a Sherpa üzemmód használata közben az autó minden többletfogyasztót lekapcsol, ilyen például a klíma és 80 km/órában húzza meg a végsebességet. Ezzel teszi lehetővé, hogy a legalacsonyabb fogyasztással közlekedjen az ember. Gondolom nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, ritkán mentem ilyen módban, ám a Range és a Normal egy kifejezetten lendületes és kellemes dinamikát engedtek. Méretéből adódóan is könnyű az élet az 500-asban, roppant csendes és az elöl MacPherson, hátul torziós felfüggesztés jól kezelte a magyar útviszonyok viszontagságait.

Ár és összegezve

Az elektromos Fiat 500-as 10 690 000 forintról kezdődik, a La Prima felszereltség 12 399 000 forintról indul, a tesztautó minden plusz extrájával együtt 13 063 000 forintba kerül. Ezzel együtt drágább, mint mondjuk az E-Up, amely 8,5 millió forint környékén indul, ám tagadhatatlan, hogy a Fiat 500e egy sokkal szebb és stílusosabb járgány.

Személy szerint tetszett az 500e, bár ezt a hirtelen rózsaszínt kifejezetten nem nekem találták ki, biztos vagyok benne, hogy népszerű lesz, sőt már láttam is szembe jönni, természetesen hölgy tulajjal. Az olaszok elektromos városi cirkálóját főképp fiataloknak ajánlanám, de bárkinek megfelelő lehet, aki szeretne egy kényelmes, szép autót a városba.

Ha érdekel a Fiat 127 és 128 nézd meg riportvideónkat!

Fiat 500e La Prima 3+1 (2021)

  • Max. teljesítmény: 118 LE
  • Elektromotor teljesítménye: 87 kW
  • Max. forgatónyomaték: 220 Nm
  • Hossz./szél./mag.: 3632/1683/1527 mm
  • Tengelytáv: 2322mm
  • Saját tömeg: 1395 kg
  • Gyári vegyes fogyasztás: 14,7 kWh/100 km
  • Tesztfogyasztás: 12,7 kWh/100 km
  • Végsebesség: 150 km/h
  • 0-100: 9 s