2023. február 03. | 14:30

Bár náluk sok rendszeren és töltőn külön díjazás szerepel, érdemes az alkalmazásukban megnézni a töltőket érintő tarifákat.

Az orosz-ukrán háború és egyéb politikai döntések miatt az energiaárak a magasba szöktek. Ezzel együtt szinte elkerülhetetlennek tűnt, hogy dráguljon a villanyautók töltése is.

Ahogy drágult is a MOL Plugee hálózata, ráadásul igen nagy mértékben. Korábban pedig még a Mobiliti is emelt az árakon, ezzel szemben most csökkentik azokat.

Ilyen szinten pedig nem látszik egyelőre rendeződni a helyzet a világban és Európában, mégis arra hivatkoznak, hogy tudtak csökkenteni költségeiken. Ennek köszönhetően most helyenként kilowattóránként akár 60 forintot is esett a töltés díja.

Az e-Mobi, illetve egyéb közterületi AC töltőkön az eddigi 285 helyett csupán 225 forintot kell fizetni minden egyes kWh után. Maximum 25 kW-os DC töltők esetében még magasabbat esett az ár, ott 305 helyett lett 240 ft/kWh a tarifa.

A magasabb teljesítményű 50 kW-os DC töltők esetében 240 ft/kWh-ról 190-re csökkent az árazás, míg a Shell Recharge töltőknél 415-ről 405-re esett vissza. Ezzel a tendenciával megy viszont szembe az, hogy például a Sparnál található töltők használati díja emelkedett.

Eddig egy ilyen oszlopról 170 forintért tölthettünk 1 kWh-t, most azonban ez felemelkedett 225 ft/kWh-ra. Azt is fontos kiemelni, hogy ezek az árak a regisztrált felhasználókra vonatkozik, az alkalmi töltőknek nyilván ezek a tarifák magasabbak.

A Mobilit közleményében az áll, hogy ezek az árak február harmadikán lépnek életbe és igyekeznek minden oszlopot frissíteni ezzel kapcsolatban. Arra is felhívják közben a figyelmet, hogy érdemes az applikációjukkal ellenőrizni a töltőoszloponként eltérő tarifákat.

Depositphotos