2023. január 20. | 10:55

Ezzel lengyel, svéd, ománi és floridai városokat is megelőztünk.

Frissítés:

A versenyben jóval hátrébb került Siófok, ami korábban vezette a listát. Egészen az 5. helyig csúszott vissza és közel ezer szavazattal maradt le a most első, az ománi Muscat városától.

Az viszont érdekes, hogy az első 10-ben még mindig szerepel ugyanaz az 5 magyar város. Tehát a magyarok ugyanúgy szeretnének Tesla-féle Supercharger töltőket, viszont egy kicsit mindenki máshova tenné.

Pedig Magyarországról összesen több mint 18 ezren szavaztak az ügy érdekében. Ebbe beletartozik Nyíregyháza is, ami csupán 1306 szavazatával a 17. helyre csúszott vissza.

A Tesla negyedévente szavazást ír ki azzal kapcsolatban, hogy következő gyorstöltő állomásaikat, a Superchargereket hova telepítsék. Idén az első negyedévben igen szépen alakul a lista és a 3 hónapos szavazás végén akár nyerhetünk is.

Egész szép fölénnyel jelenleg Siófok vezeti a listát és 2552 szavazattal (ez folyamatosan változik), mögötte pedig Omán (2208) és Szombathely (2192) verseng. Reggel, amikor ránéztem a szavazásra még Szombathely volt a második, úgyhogy erős a verseny.

További érdekesség, hogy a magyar Tesla-tulajok és elektromos autósok nagyon aktívak lehetnek, hiszen a top 10 telepítési célpontban a szavazatok alapján 5 magyar is szerepel. Ilyen helyek Siófok, aztán Szombathely, Kecskemét, Szolnok és Békéscsaba.

Az, hogy ilyen toronymagasan törünk előre lelkesedéssel, az két dolgot mutat meg. Egyrészt, hogy itthon nem túl kiépített a Superchargerek hálózata, ugyanis eddig csupán 8-at telepítettek hazánkba, a másik, hogy az elektromos autós közösség itthon igen erős.

A szavazás egyébként folyamatosan zajlik és folyamatosan megy a helyezkedés. Ha véletlen neked is szívügyed lenne egy ilyen töltőpont telepítése, akkor itt adhatsz le szavazatot az ügy érdekében.

A Tesla gyorstöltő technológiáját hordozó Supercharger rendszer kiépítése még 2012-ben kezdődött, kicsivel az első Model S megjelenésekor. Tavaly év végére már több mint 4500 ilyen állomás üzemelt világszerte összesen 40 000 töltőcsonkkal.

Eddig túlnyomórészt Észak-Amerikában telepítettek ilyen töltőket, ott 1772 darab üzemel, de meglepő módon a legtöbb az ázsiai, csendes-óceániai térségben található, összesen 1801 darab. Európa ehhez képest jócskán lemaradt, a kontinensen csupán 897 Supercharger állomást építettek ki.

Tesla