Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
péntek - 2023. december 08.
-1 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 577 Ft
100 635 Ft
D 598 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Tesla Model S 100D igenis egy élhető autó - VIDEÓ!

2018. április 13. | 12:12

A Tesla Model S 100D hatótáv tekintetében a legmegfelelőbb választás lehet azoknak, akik elektromos autó vásárláson törik a fejüket. Egy Tesla tulajdonost faggattam arról, hogy milyen is a villanyautók csúcsával élni.

 

 

 

 

Ha te is Teslát szeretnél, akkor keresd a Magyar Autókereskedőház Zrt.-t! - https://www.mahzrt.hu/

Akármennyire is abszurd, kijelenthetem, hogy az elektromos és a hibrid technológiák egyre nagyobb teret nyernek az autóiparban. Szép lassan békélj meg azzal a gondolattal, hogy 15-20 éven belül ilyen járművek fogják róni a nagyvilág útjait túlnyomó részben. Természetesen nem kötelező ilyen autóra váltani senkinek, sőt, sokan meg sem engedhetik maguknak anyagi vagy összeegyeztethetetlen felhasználásból adódóan, de az ellenséges hozzáállás nem javít a környezeten és a bolygó egészségén. Lásd be, hogy ma már elért a technológia arra a szintre, hogy egy elektromos autó képes hosszú távokon is hatékonyan kiszolgálni. Egy Tesla tulajdonost kérdeztem a Model S élhetőségét illetően.

Tesla Model S 100D

1500 km egy Teslával?

Ákos régóta figyelte az elektromos autókkal kapcsolatos híreket, rendesen beleásta magát a témába, de eddig az a hatótáv, ami ezekkel elérhető volt, számára nem volt kielégítő a mindennapos használatra, különösen hosszú utak megtételére. De mikor a Tesla 100-as akkucsomagja megjelent, elérkezettnek látta a pillanatot arra, hogy beszerezzen egy 400-500 kilométernyi hatótávval rendelkező darabot. Ha belegondolsz, ez már valóban egy ideális adat, pont, mint amit egy átlagos belső égésű motor kínál. Ákos tehát döntött és beruházott egy Model S 100D-re.

Tesla Model S oldalról

Volt rá lehetősége, hogy kiállítási darabokat, tesztre használt autókat nagyobb kedvezménnyel, várakozás nélkül megkapjon. Azonban egy olyan modellt szeretett volna, ami az ő kívánságlistáját, konfigurációt tartalmazza. A Tesláknál három szín érhető el a belsőt tekintve: fekete, fehér és bézs közül választhatott. Az ülések csak bőrben kérhetők, a műszerfal betétei pedig fa, karbon vagy acél mintázatot vehetnek fel.

Az összes önvezető funkciót támogató berendezés helyet kapott az autóban, ami egyelőre a 3-as szintet tudja, de az össze hardver rendelkezésre áll, hogy az 5-ös szintet teljesítse majd a jövőben. Sőt, ha a szoftverfejlesztések során a hardverek cseréje szükségessé válik, akkor azokat ingyenesen lecseréli a gyártó.

Tesla Model S 100D hátulról

A Teslának Hollandiában van az a gyáregysége, ami közvetlenül a gyártótól megrendelt autókat átadja. Különösebb kényelmetlenséget nem jelentett Ákos számára az elhozatal, és elmondása szerint a hazaút is élményekkel teli volt. 1480 kilométert tett meg rögtön a Teslával lábon, megismerkedett az autóval, megtapasztalta a lehetőségeit.

Összesen négyszer állt meg felölteni az autót, az egyik töltés időt nem vett igénybe, mivel egy olyan helyen szállt meg, ahol volt töltőpont, így másnap reggelre készen várta a Tesla. A másik három pihenőnél Supercharger állt a rendelkezésére, így 40-50 perc alatt megtörtént az energia felvétele, amit egy ebéddel, pihenővel kötött egybe.

Tesla Model S beltér

Ne félj a téltől!

Ákos tél elején jutott hozzá a Model S-hez, szerinte úgy lehet kalkulálni, hogy a 0 fokhoz viszonyítva, az ideális 20 fok helyett 15%-os kapacitáscsökkentés várható. Ezzel nyugodtan lehet számolni, azonban ez még mindig azt jelenti, hogy 400 kilométert kényelmesen megy az autó, és egy hosszabb út során a 40-50 perces megálló töltéssel egybekötve még jól is jöhet, ha csak nem rohanásban vagy. A gyártótól kapott téli csomag hasznos extrákat tartalmaz, ugyanis az ülések külön-külön fűthetővé váltak, és akár a kormányt vagy az ablaktörlő lapátokat is lehet melegíteni.

Távolról is vezérelhető mindez, ha utasítást adsz az autónak a telefonos applikáción keresztül, akkor már egy előmelegített kocsihoz lehet érkezni a fagyos napokon is. Ha hálózaton tölt a gépjármű, akkor akár az akkucsomagot is elő lehet melegíteni, így a jármű teljes kapacitása rendelkezésedre állhat az első percektől kezdve. Ákos és családja ezek tudatában nyugodt szívvel indult el síelni is, mely során több gyönyörű helyen megállhattak, Ausztriában például a Superchargerek parádés helyekre kerültek, van, ahol a 120 km-es sípálya rendszer aljában 16 töltőállomás található éttermekkel, szállásokkal.

Tesla Model S töltőkábel

Aki kompromisszumot képes bevállalni, annak a hosszabb, jól megtervezett utak során nem jelenthet különösebb kényelmetlenséget a 40-50 perces megállók beiktatása. Ákos Budapest utcáin hétköznap sokat szokott mozogni, ilyenkor kihasználja a számos bevásárlóközpont, mélygarázs nyújtotta lehetőséget, sőt, otthon 5 óra alatt 100%-ra fel tudja tölteni Tesláját.

Sokunknak a hatótáv az első

Az összes 100-as Teslában két motor van, a Performance-verzióban az első motor erősebb valamivel, Ludicrous-módban 2,4 alatt lehet vele gyorsulni 100 km/h-ra. Ákos azonban a nagyobb hatótávot részesítette előnyben, ezért is választotta a sima 100D változatot, mely „csak” 4,4 másodperc alatt éri el a 100-at. Az autó Standard és Chill üzemmódokat kínál, autópályán előnyösebb Chillben utazni, hiszen kevesebb energiát emészt fel a gyorsítás. A kormány erősségét is külön lehet állítani, sőt azt is meg lehet szabni, hogy fékezésnél mennyire töltsön vissza, regeneráljon a jármű.

A pedál állásától függ a motorfék, így szinte egy pedállal meg lehet oldani a gyorsítást és fékezést, az elektromotor visszaregenerál és annak van fékezőhatása. Az autó súlypontja nagyon mélyen van, hihetetlenül stabil és kiemelkedő az úttartása, képes sportos viselkedésre, de komótos limuzin érzését is tudja nyújtani, bár nehéz bármilyen más autóval összehasonlítani. A gyorsulásról nem is beszélve, hiszen valóban félelmetes a villanymotor azonnal jelentkező teljesítménye, ami a váltás nélküli, padlógázas kitörés során jelentkezik.

 Tesla Model S középkonzol

Az elektromos autóra történő áttérés nem megy egyik pillanatról a másikra. Ákosnak a Tesla mellett egy MX5-ös Mazdája is van, amit nyári élményautózás alkalmával szokott elővenni. A Mazda is teljesen más impulzusokat kelt, ahogyan a Tesla is. Mindkét autónak megvannak az előnyei, hátrányai, előbbieket, ha kompromisszumkészen elfogadsz, fölényként használsz, akkor igenis élhető járművé válhatnak a tudatos használat során.

Az elektromos autóké a jövő, ez vitathatatlan. Beszédes adat, hogy Európában tavaly 16 132 db Teslát adtak el, közel háromezerrel többet, mint az S-osztályból és bő négyezerrel többet, mint a 7-es BMW-ből. Ha ezek után bármi kétséged támadna, próbálj ki egy Teslát! Ne félj az ismeretlentől!

Tesla Model S 100D galéria

Harmadjára is eltalált forma – 1987-es Mazda RX7 FC Itt a Taxi 5 magyar szinkronos előzetese! VIDEÓ!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!