A Tesla Sentry Mode névre keresztelt biztonsági rendszere a tolvajok legrosszabb rémálma. Aktiválást követően az autó kamerái szemmel tartják a Model 3, S, X vagy Y környezetét és minden gyanús tevékenységet azonnal rögzítenek. Ez a funkció pedig nem csupán a lehetséges vandalizmus, lopás vagy feltörés ellen nyújt hathatós védelmet, de az autó közelében történő bűncselekmények elkövetőinek nyakon csípésében is jó szolgálatot tesz.

A legfrissebb eset Ausztráliában történt, ahol egy autótolvaj-banda megpróbált meglovasítani egy Model 3-ast. Ám a tulajdonos, a rádiós műsorvezetőként dolgozó Annabelle Brett a Tesla mobil alkalmazásának segítségével komplett idiótát csinált a tolvajokból.

A reggeli órákban Brett telefonjára egy értesítés érkezett, amely arra figyelmeztette, hogy a Model hármasának riasztórendszere működésbe lépett. Ezt követően a műsorvezetőnek azzal kellett szembesülnie, hogy az elektromos autóját ellopták a garázsából.

Autótolvajok, amint megpróbálják ellopni a Brett Tesla Model 3-asát

Szerencsére Brett aktiválta a Sentry üzemmódot, így a telefonja segítségével hozzáférhetett a kocsi kamerái által rögzített felvételekhez. Vagyis a Model 3 tetten érte a tolvajokat és megörökítette az eltulajdonítást. Ráadásul a műsorvezető a Tesla mobilos alkalmazása segítségével a mit sem sejtő elkövetők minden lépését szemmel tartotta, mi több, az egyik barátja kocsijában követte is őket.

„A telefonomon lévő applikációban láthatom, pontosan merre is jár az autóm. Amint láttuk, hogy mindössze néhány saroknyira van, gondolkodás nélkül volán mögé ültem és hívtam a rendőrséget… és egyszerűen követtem a mozgásukat a térképen.” – árulta el Brett az esettel kapcsolatban.

De ahelyett, hogy szimplán csak követte volna a Model 3-ast, a műsorvezető hölgy úgy döntött, kihasználja az autó által kínált fejlett technológiai lehetőségek tárházát, és olyan élményben részesíti a tolvajokat, amelyet valószínűleg sosem fognak elfelejteni.

„A mobilos alkalmazás segítségével le tudom lassítani a kocsit, és mindenféle trükköket tudok csinálni. Szóval lehúztam az ablakokat, elkezdtem dudálni és megállás nélkül a bolondját járattam velük, miközben vezettek.”

„Sentry activated” felirat egy Tesla kijelzőjén

Bratt taktikája meghozta a gyümölcsét, ugyanis sikerrel vette el az elkövetők kedvét attól, hogy folytassák megkezdett tevékenységüket. Azaz meghiúsította a folyamatban lévő kocsilopást. Amint a tolvajok észlelték, hogy a hatóságok már úton vannak, hogy lekapcsolják őket, inkább gyorsan kereket oldottak és dolguk végezetlenül hátra hagyták a Model 3-ast.

Annyira sietősen távoztak, hogy az egyik tolvaj a Teslában felejtette a jogosítványát. Természetesen a Sentry Mode által készített felvételek mellett ez is sokat segített abban, hogy kézre kerítsék a bandát. Amennyiben Brett autójában már üzemelt volna a Tesla Full Self-Driving, vagyis teljes önvezető szoftvere, a tulajdonos egyszerűen hazahívhatta volna az autóját. Feltéve, hogy megfelelő távolságon belül tartózkodik hozzá. Valószínű, ettől a jóhiszemű autótolvajokat még inkább kitörte volna a frász.