2021. december 14. | 15:02

A libanoni-brazil Carlos Ghosn egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy korábbi munkaadójának egyáltalán nincs víziója az elektromos átállással kapcsolatban.

Ambition 2030 néven indít elektromos offenzívát a Nissan. A japán autógyártó 17,6 milliárd dollárt fektet a programba, melynek keretében az évtized végéig 23 új villanyautó kerülhet a piacra. A terv ígéretesen hangzik, ám nem mindenki ennyire derűlátó a Nissan jövőjét illetően. Carlos Ghosn, a japán vállalat korábbi elnöke élesen kritizálta korábbi munkaadójának elektromos átállással kapcsolatos törekvéseit.

„Nagyon rosszul állnak ebben a versenyben. Nincs semmiféle vízió, nem tudják, hogy merre tartanak. Egyáltalán nincs elképzelésük erről a hatalmas technológiai átalakulásról” – nyilatkozta Ghosn az Automotive News számára.

A Nissan egykori első embere szerint a Tesla és a kínai gyártók az autóipar hagyományos vezető szereplői előtt járnak. A Japánban háziőrizetre ítélt, jelenleg Libanonban tartózkodó üzletember kifejtette, a jelenleg lemaradásban lévő vállalatoknak hatalmas befektésekre van szükségük, hogy gyorsan utolérjék versenytársaikat.

„A váltás sebessége fogja meghatározni a győztes kilétét. Ha a megfelelő összegek a megfelelő helyekre kerülnek befektetésre, akkor elindulhat a folyamat” – tette hozzá Ghosn.

Makoto Uchida, a Nissan vezérigazgatója múlt hónapban számolt be a vállalat céljairól. A prezentáció keretében bemutatott koncepciók között szerepel egy Surf-Out pickup, egy sportos Max-Out és egy Hang-Out szabadidő-autó is. A Surf-Out kivitel elsősorban az amerikai piacot célozza, ahol továbbra is a pickupok számítanak az egyik legnépszerűbb típusnak, ugyanis az újautó-eladások mintegy 18 százalékát adják.

Az Ambition 2030 egyik legfontosabb célkitűzése a szilárdtest-akkumulátorokra vonatkozik. A japán vállalat már 2025-ben elindítaná a kísérleti gyártást Yokohamában, és a terv szerint 2029-ben már szeretné az autóiban is használni a szilárdtest-akkumulátorokat.