2022. március 29. | 17:03

Az akkumulátoros villanyautók már 11 százalékos részesedéssel rendelkeznek, a Tesla pedig uralja a piacot.

Februárban rekordot jelentő mélypontra zuhant az újautó-eladások száma Európában. A múlt hónapban összesen 794 600 darab járművet értékesítettek a kontinensen, ami 5,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, 25 százalékos visszaesés 2020-hoz és 30 százalékos zuhanás 2019-hez mérten. A JATO Dynamics adatai alapján a mostani számít az elmúlt 42 év leggyengébb eredményének.

Ennek okai a félvezetőhiány, illetve az orosz-ukrán háború is jelentős hatást gyakorolt az iparra. Mivel a gyártók kénytelenek voltak csökkenteni a termelésüket, így számos modellből hiány alakult ki, összességében a folyamat pedig jelentős áremelkedéshez vezetett az új és használt autók esetében egyaránt.

elektromos autó töltés közben
Kép: Depositphotos

A tisztán elektromos autók iránti kereslet 77 százalékkal emelkedett februárban. A hónapban összesen 87 400 darabot értékesítettek a villanyhajtású járművekből, így piaci részesedésük 11 százalékra növekedett. Amennyiben a plug-in hibrideket is beleszámítjuk, a teljes piac 19,5 százalékát birtokolják a hálózatról tölthető járművek. Egy évvel ezelőtt 13,4, míg 2020 februárjában csupán 6,3 százalékos részt tudhattak magukénak az elektromos és plug-in hibrid autók. A februári eladások üzemanyagtípus szerinti megoszlását bemutató táblázat ide kattintva érhető el.

Bár ezek nem negyedév végi számítások, a Tesla vezette az elektromos piacot közel 15 800 eladott példánnyal, ami 188 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ez 18,1 százalékos piaci részesedést jelent az egy évvel korábbi 11,1 százalékhoz képest, ami azt jelenti, hogy a Model Y már kifizetődő és jelentős előrelépést tesz szerte Európában. A Model 3-mal kombinálva a két Tesla a legkelendőbb elektromos autó februárban.

Tesla Model Y
Kép: Tesla

Az akkumulátoros elektromos járművek piacát a Tesla uralta, az amerikai cég összesen 15 800 darabot értékesített a hónapban, ami 188 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ez összességében 18,1 százalékos piaci részesedést jelent, köszönhetően a Model Y iránt tapasztalható jelentős keresletnek Európában. A Tesla sikeres hónapot zárt, ugyanis az elektromos crossover, illetve a Model 3 bizonyult a két legnépszerűbb elektromos autónak a kontinensen.

A harmadik legnépszerűbb modellnek a Fiat 500e bizonyult, amelyből összesen 3800 darab talált gazdára, ami 74 százalékos növekedés a 2021 februári eredményhez képest. A negyedik helyen a Kia e-Niro, míg az ötödik pozícióban a Hyundai Ioniq 5 végzett. A februári elektromosautó-eladásokra vonatkozó táblázat ide kattintva érhető el.

Nyitókép: Depositphotos