2023. március 09. | 13:08

Így, hogy adtak konkrét árakat, most már oda lehet tenni a többi szolgáltató díjazása mellé.

Gyanúsan jó világ volt már egy ideje azoknak, akiknek kézenfekvő volt a Tesla Supercharger pontjain tölteni Magyarországon. Innentől viszont itt is fizetni kell majd az áramért, egészen pontosan 2023. március 9-től.

Körülbelül egy hete jelentette ezt be a Tesla, bár vélhetően ezt már jóval korábban tervezgették. Az átálláshoz pedig már árakat is közöltek.

Azt viszont a pontos számok előtt fontos megjegyezni, hogy a Superchargereken 5 perc türelmi időt kapunk, ha autónk feltöltött. Ha ezután még mindig foglaljuk a helyet más autósok elől, akkor percenként 200 forintot számolnak fel. Ha minden oszlop dolgozik egyszerre, tehát tele van a töltőpont, akkor pedig 400-at, afféle büntetésként.

Ezeket ugyan percben számolja a Tesla Supercharger, azonban magát a töltést már nem. Ott Ft/kWh lesz meghatározva, de a legtöbb töltőponton más összegben.

Ez azt jelenti, hogy például Fóton tankolhatunk majd a legolcsóbban, ott csupán 229 forint egy kilowattóra. Efelett van Törökbálint és Debrecen, mind a két városban 232 forintot kell fizetnünk kilowattóránként.

Szigetszentmiklóson és Miskolcon ugyanennyi áram már 234, míg Győrben illetve Sormáson már 236 forint. A legdrágábban szegeden vehetjük igénybe a Tesla töltőhálózatát, ott 241 forint egy kWh áram.

Hogy ezeket az összegeket el lehessen helyezni, érdemes megnézni a többi itthon elérhető szolgáltató árazását. A legnagyobb magyar hálózaton, a Mobilitin a 25 kW-os töltés 240 Ft/kWh, illetve az 50-150 kW közötti töltési teljesítményű oszlopok olyan 140-405 Ft/perces díjon érhetőek el.

Az Ionity 280 forintért ad egy kWh áramot, míg például a MOL Plugee az 50 és 75 kW-os töltőin 309 forintért. Ugyanilyen teljesítményű töltőket a TEA ad helyenként olcsóbban vagy drágábban, náluk egy kWh ára 161 és 415 forint között mozog.

Ehhez egyébként még hozzá kell tenni, hogy a legtöbb ilyen szolgáltató nyújt kedvezményeket. Jellemzően regisztrációért vagy valamilyen tagságért ilyenkor olcsóbb az autó töltése. Ezek mellett pedig időnként gyártói kedvezmény is érhető el töltőpontokon.

Depositphotos