szombat - 2023. március 25.
11.5 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Fizetősek lesznek a Tesla magyarországi töltői, itt vannak az árak

2023. március 09. | 13:08

Így, hogy adtak konkrét árakat, most már oda lehet tenni a többi szolgáltató díjazása mellé.

Gyanúsan jó világ volt már egy ideje azoknak, akiknek kézenfekvő volt a Tesla Supercharger pontjain tölteni Magyarországon. Innentől viszont itt is fizetni kell majd az áramért, egészen pontosan 2023. március 9-től.

Körülbelül egy hete jelentette ezt be a Tesla, bár vélhetően ezt már jóval korábban tervezgették. Az átálláshoz pedig már árakat is közöltek.

Azt viszont a pontos számok előtt fontos megjegyezni, hogy a Superchargereken 5 perc türelmi időt kapunk, ha autónk feltöltött. Ha ezután még mindig foglaljuk a helyet más autósok elől, akkor percenként 200 forintot számolnak fel. Ha minden oszlop dolgozik egyszerre, tehát tele van a töltőpont, akkor pedig 400-at, afféle büntetésként.

Ezeket ugyan percben számolja a Tesla Supercharger, azonban magát a töltést már nem. Ott Ft/kWh lesz meghatározva, de a legtöbb töltőponton más összegben.

Ez azt jelenti, hogy például Fóton tankolhatunk majd a legolcsóbban, ott csupán 229 forint egy kilowattóra. Efelett van Törökbálint és Debrecen, mind a két városban 232 forintot kell fizetnünk kilowattóránként.

Szigetszentmiklóson és Miskolcon ugyanennyi áram már 234, míg Győrben illetve Sormáson már 236 forint. A legdrágábban szegeden vehetjük igénybe a Tesla töltőhálózatát, ott 241 forint egy kWh áram.

Hogy ezeket az összegeket el lehessen helyezni, érdemes megnézni a többi itthon elérhető szolgáltató árazását. A legnagyobb magyar hálózaton, a Mobilitin a 25 kW-os töltés 240 Ft/kWh, illetve az 50-150 kW közötti töltési teljesítményű oszlopok olyan 140-405 Ft/perces díjon érhetőek el.

Az Ionity 280 forintért ad egy kWh áramot, míg például a MOL Plugee az 50 és 75 kW-os töltőin 309 forintért. Ugyanilyen teljesítményű töltőket a TEA ad helyenként olcsóbban vagy drágábban, náluk egy kWh ára 161 és 415 forint között mozog.

Ehhez egyébként még hozzá kell tenni, hogy a legtöbb ilyen szolgáltató nyújt kedvezményeket. Jellemzően regisztrációért vagy valamilyen tagságért ilyenkor olcsóbb az autó töltése. Ezek mellett pedig időnként gyártói kedvezmény is érhető el töltőpontokon.

Depositphotos
Már csak hibridként elérhető az új Mercedes GLE, itt vannak a friss árak is 3 hónap alatt 12-szer kapták el jogsi nélküli vezetésért, ezután mégis a rendőrök elől menekülve csapódott árokba

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!